Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
A Valentin napi hagyományok - a Bálint nap vonatkozásait, szokásait gyűjtöttük össze országos vonatkozásokban, mint Magyarország, Anglia,
részletek »

Valentin napi hagyományok, szokások

Hagyományok, szokások
Hagyományok, szokások
2012.03.19. 18:59
Címkék - Bálint, hagyományok, nap, szokások, Valentin
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
A Valentin napi hagyományok - a Bálint nap vonatkozásait, szokásait gyűjtöttük össze országos vonatkozásokban, mint Magyarország, Anglia, Lengyelország... Tudtad például, hogy a Felvidéken Valentin napi hagyományok közé tartozott megmosdani a hóban, hogy egész évben egészségesek maradjanak?!?
Régi Szent Bálint-napi hagyományok

Anglia
Shakespeare Hamlet című drámájában a megőrült Ophelia "illetlen" énekében Szent Bálint napjáról beszél, amelynek éjszakáján a leány bement a legényhez és már nem leányként jött ki tőle.


Magyarország
Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt. Templomaikban gyakran ábrázolták. Bálint freskója látható ma is Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén. A Töttös közelében található Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.

Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.

Nem csak az ország német, hanem magyar lakói is ismerték az ünnepet. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A "nyavalyatörésre" (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.Lengyelország
A lengyelországi Chelmno plébániatemplomában évszázadok óta őriznek egy Szent Bálint-ereklyét. Chelmnóban február 14-én minden évben hagyományosan megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.

Forrás: Bálint-nap (Wikipédia)


A Bálint (Valentin) név jelentése

Latin eredetű név. Jelentése: erős, egészséges


Bálint napi hagyományok, névnapi szokások

A Felvidéken voltak olyan helyek, ahol Bálint napon az emberek kimentek az egykori Szent Bálint templom helyére, és megmosdottak a hóban, hogy egész évben egészségesek maradjanak.

A horvát néphit szerint a madarak ilyenkor tartják a menyegzőjüket, ezért a Rába mellett Bálintot tréfásan a verebek védőszentjének is nevezik.

Máshol azt figyelték meg, hogy Bálint napkor, vagy akörül a vadgalambok visszaérkeznek, jelezve a tavasz kezdetét. Sok szőlősgazda ilyenkor kezd a szőlőmetszéshez, hogy a következő évi Bálint napra bőven legyen bora.

Az angoloknál is Bálint napon (St. Valentine s Day) kezdenek a madarak párt választani, és a szerelmesek is ekkor vallanak szerelmet, ezért ezt a napot széles körben megünneplik úgy, hogy akit szeretnek, kedvelnek, annak ajándékot, üdvözlőkártyát küldenek. Az utóbbi években Magyarországon is történnek erőfeszítések a Valentin-napi szokás meghonosítására.

Forrás: Bálint (Wikipédia)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza