Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Bálint napjához (február 14.), amit mára sokan csak Valentin napnak neveznek, nagyon sok, sőt rengeteg babona, hiedelmek, jóslatok és varázslatok,
részletek »

Valentin napi babonák, hiedelmek

Babonák, hiedelmek
Babonák, hiedelmek
2012.03.19. 18:47
Címkék - babonák, Bálint, hiedelmek, nap, Valentin
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Bálint napjához (február 14.), amit mára sokan csak Valentin napnak neveznek, nagyon sok, sőt rengeteg babona, hiedelmek, jóslatok és varázslatok, néphagyományok, babonák kapcsolódnak. Sok babona széles körben elterjedt és része a kultúránknak.
Régen gyakran éltek is eme hiedelmekkel, és hittek annak sikerében. Némelyik köztük szokatlanul bizarr, de vannak, amelyek egyszerűen aranyosak. És hogy mennyire lehetnek ezek a babonák hatásosak? Azt próbálja ki mindenki saját maga, persze csak ha kedve tartja.

Néhány példa a hiedelmek és babonák világából:

- Ha szilveszteréjszaka megszámol a lány kilenc karót és amilyen a kilencedik, olyan lesz a férje: vastag, vékony, öreg vagy sudár...

- Madárral álmodni férjhezmenetelt jelent

- Naplemente után nem szabad sepregetni a lánynak, mert nem megy férjhez.

- Ha a lány vagy a fiú eltör egy tükröt, akkor 9 évig nem megy férjhez vagy nem nősül meg.

- Ha a férfi lábnyomát három nyomon felszedik (például hóból, sárból), és a küszöb alá ássák, állítólag menthetetlenül odaszokik.

- Hatásos lehet, ha egy lány belevarrja a kiszemelt legény ruhájába a saját hajszálát, esetleg beletesz a zsebébe egy kis tükröt, melybe előzőleg belenézett.Bálint-napi babonák

A rendszerváltást követően érkezett Magyarországra a Bálint-napi ünneplés szokása, és vált Valentin-napként népszerűvé. Csörgő Zoltán hagyománykutató szerint emiatt nem is gondolnánk, hogy magyar népi hiedelmek kapcsolódnak február 14-éhez.

A babonák legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy találják, hódítsák és tartsák meg életük remélt párját. Például, ha a lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. Ha már megvolt a jelölt, olyan almát kellett fogyasztaniuk, aminek kilenc magja van. Amennyiben megették a gyümölcsöt, magvait pedig beleszórták a kiválasztott férfi zsebébe, a szerelem szinte biztosnak tűnt.

"Amennyiben ezek a praktikák nem voltak sikeresek, fel kellett venni a hóból a kiszemelt férfiú lábnyomát, amit aztán el kellett ásni a küszöb alá, így az azt átlépő fiatalember még abban az évben biztosan megkérte a hajadon leányzó kezét. Persze azt már a lánynak kellett elérnie, hogy a legény átlépje azt a bizonyos küszöböt" - teszi hozzá Csörgő Zoltán.

Vélhetően a Bálint-nap szerelmi hagyományai a néphitben római eredetűek, és a Lupercaliához kötődhetnek. Igaz, ezt az ősi pásztorünnepet nem február 14-én, hanem 15-én tartották, és termékenységi rítusok kapcsolódtak hozzá. Később ezt a napot Szent Valentin orvos és ókeresztény püspök gyógyításával és halálával hozták összefüggésbe, aki hitéért 269-ben vértanúhalált halt. Mindenesetre Gelasius pápa rendelte el 496-ban, hogy attól kezdve Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék.

Forrás: Bálint napi babonák (stop.hu)Valentin napi babonák - mi mit jelent?

Valentin napi babonák? Bizony vannak, bár ez ideáig kevésbé gyűrűzött be a köztudatba, szemben a rengeteg Valentin napra készült szívecske formájú csokival, virágdíszítéssel, macival, párnával, és egyéb szív alakú ajándéktárgyakkal. Tegyük hozzá, babonák nélkül nincs is igazi ünnep, amin le lehetne huppanni egy Luca székére, hogy a fekete macskát egy négylevelű lóherével cirógassuk. De térjünk a lényegre, mit szabad és mit nem szabad Valentin napkor február 14-én tenni?


Madarak és Valentin nap

Eddig gyanútlanul mászkáltál az utcán, a réten. Ha arra repült egy galamb, egy veréb vagy egy rigó, maximum attól tartottál, nehogy lepottyantson valami érdekeset rád. De ha lány vagy, Szt Bálint napján másként működnek a madarak is. Minden madár egy férfitípust jelent: azt a férfit, aki a szerelmed lesz (beugrik a Luca széke, ugye?). A veréb például azt jelenti, hogy jövendőbelid szegény ember lesz (kicsit ciki, hogy igazi városlakók többnyire csak verebet láthatnak, meg galambot, mást nem is).

Némi esély van még arra, hogy rigót látsz: rigó estén a jóslás már kicsit túlhaladta korát, itt érződik az idők szele, ugyanis egy Bálint napi rigó nem mást jelent, mint hogy pap, kántor vagy egyéb egyházfi lesz a kedvesed (manapság ez a szakma már túlságosan ritka, ahhoz képest, hogy mennyi feketerigó röpköd az éterben). Ha vörösbegyű kékmadár kerül a látóteredbe, akkor a szerelmed egy boldog ember. Most felvonod a szemöldököd és azt kérdezed, hogy mi a ménkű az a vörösbegyű kékmadár. Nahát ezért olyan ritka a boldog ember. Egyébként egy gyönyörű kékmellű, kékhátú kismadár, amiről Thoreau azt mondta, hogy a hátán hordozza az eget. Nem sűrűn bukkan fel halandó meber számára a Sialia Sialis (vörösbegyű kékmadár, valószínűle Maeterlinck meséjéhez, a boldogság kék madarához is innen vette ihletését).

Ne keresgélj Valentin napon baglyot, akármennyire is szereted Fekete István Hú című regényét. Ha február 14-én baglyot látsz, pártában maradsz - tartja a régi Bálint napi babona. Keresztcsőrű pinty (crossbill) - a párod veszekedős, vitatkozós embör leszen (ha nem szeretnél egy életen át Makrancos Katát játszani, akinek minden szava keresztbe áll az urával, kerüld a házi pintykalitkákat, kit tudja, melyikben lakik egy keresztcsőrű pinty). Ha fecskét vagy gólyát látsz Valentin napon, akkor bizonyára nem Magyarországon vagy, reméljük jól nyaralsz. És ha milliomos szeretnél lenni, akkor nincs más dolgod, mint egy tengelicét keresni Bálint napra.

A tengelic nevű madárka (Carduelis Carduelis) jelenti számodra a vagyonosodást. Nézz és láss, és készülj a milliomos férjre. Ha viszont vörösbegyet látsz, akkor urad a csirkefogók réme lesz, egy igazi rendőr. Az igazi tuti szerencse viszont, legalábbis a babonák szerint, egy csapat galambot látni: hosszú és boldog házasság vár reád (beugranak amerikai filmek, ahol egy csapat galambot röptetnek levegőbe, ugye? No ezért is van). A többi madárról nem sikerült infót találnom, ha gondoljátok, akkor küldjetek be javaslatokat a következőkre: kacsa, liba, tyúk, kakas, pulyka, papagáj (hullámos, nimfa, ara), ragadozómadarak (sólyom, sas, stb.)
Csak élő madarakra tippeljetek.


Alma és Valentin nap

Ha félbevágysz egy almát és megszámolod az alma magjait, annyi gyermekáldás várt volna rád eleink szerint. Akkoriban még nem 1-3 gyerek volt a családi átlag...


Reggeli csók Valentin napján

Ha reggeli csók ébreszt Szt Valentin napján, szerencséd leszen. (kérjük, a realistákat, akik a szájszag rémét emlegetik, most egy kicsit lazítsanak. A reggeli csók, igenis reggeli kedvesség, ennyi csak természetesen jár).


Szerelmed nevére fény derül Valentin napon

Az első név, amit az újságban olvasol, vagy a tévében/ rádióban hallasz, bizony nem más, mint kedvesed és egyben leendő urad neve. (itt azért már látszik, hogy igyekezték modernizálni a régi babonát, annyira még nem járunk elöl, hogy az internetes hírek, feed readerek is benne lennének, de azért haladunk a korral). Ha véletlenül az a név netán George Clooney vagy Brad Pitt lenne, vagy Scarlett Johansson netén Angelina Jolie akkor ne ébredjen benned hiábavaló remény: csak a keresztnévről van szó (Gyuri, Zsorzs, avagy Brad, Sára, Angéla - vannak már Magyarországon Brad nevű babák egyáltalán?)


Mókust látni Valentin napon

Nem igazán jó, inkább ne keresd az aranyos mókuskákat. A babona szerint mókust látni annyit jelent, hogy jövendőd zsugori lesz, és csak halmozza a pénzt, de fösvényen szorítja markában, nem ad ki egy garast sem. Hogy lesz így piros laptopod?


Fél pár kesztyűt találni Bálint napon

Nem túl szerencsés, hacsak nem vagy kalandvágyó és türelmes. Meg kell találnod ugyanis a kesztyű másik felét, ami örök szerelmednél van. De azért direktben nem kell elhagynod a tiédet (bár ki tudja, így még akár azt is meglesheted, hogy ki kapja fel a "spontán" ott felejtett kesztyűt)

Forrás: Valentin napi babonák - mi mit jelent? (arukereso.hu)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza