Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Nemzeti Színház, szemerkélő eső, fiatalok lelkesítő szavai és pödört bajuszok: ezen a nyomvonalon haladva idén is megtartja Budapest a március
részletek »

Színes programokkal várja Budapest a március 15-re érkező látogatókat és megemlékezőket

Színes programokkal várja Budapest a március 15-re érkező látogatókat és megemlékezőket
Színes programokkal várja Budapest a március 15-re érkező látogatókat és megemlékezőket
2013.03.12. 11:47
Címkék - Budapest, Március-15, március-15-programok, Nemzeti-Múzeum, Parlament
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Nemzeti Színház, szemerkélő eső, fiatalok lelkesítő szavai és pödört bajuszok: ezen a nyomvonalon haladva idén is megtartja Budapest a március 15-ei ünnepséget, megemlékezve ezzel az 1848-as Szabadságharc eseményeire. Mint minden évben, idén is huszáros beszédekre, lobogó zászlókra, sípra, dobra és nádi hegedűre lehet majd számítani. Reméljük jó idő lesz, és nem lesz annyi tünti.

Ünnepség a Nemzeti Múzeumnál

Minden itt kezdődött 165 évvel ezelőtt, és 2013-ban is ez lesz a kiindulópontja a hivatalos ünnepi eseményeknek. A forgatókönyv az eddigiekhez kísértetiesen hasonló, bár minden évben tartogat apró meglepetéseket. Idén 10:30-tól zenés hangulatalapozás lesz a Pénzügyőr zenekear fellépésével, majd 11-től 12-ig a Nemzeti lobogó ünnepélyes felvonása után a főpolgármester és a miniszterelnök mondanak majd beszédet. Természetesen elhangzik a Nemzeti dal is. A Nemzeti Múzeum az ünnepi rendezvényre való tekintettel csak 14 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a szokásos évi pompa helyett belülről néznék meg ezt a neves történelmi helyszín

Programok a Budai Várban

Délben elkezdődik az ünnepi menet a Nemzeti Múzeumtól a Várba, de persze a többi, eddig jól megszokott módon is fel lehet majd jutni azoknak, akik a tömeggel hömpölygés helyett a saját útjukat szeretnék inkább járni - forgalomkorlátozásokra és egyéb közlekedési problémákra biztosan lehet számítani. Fent, reggel 10-től este 6 óráig a legkülönbözőbb kulturális programokkal lehet találkozni: lesz például forradalmi népzene 10-kor a Hadik szobornál, Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett a Kapisztrán téren 12-kor, és 16 órakor Balkan Fanatik a Szent István-szobornál. Közben végig kirakodóvásár várja a látogatókat.

Múzeumi séták

A Budai Vár területén található múzeumok szeretettel gondolnak ezen a napon azokra, akik az előbb felsoroltakból kimaradnának, de otthonülés helyett inkább magukba szívnának némi poszt-forradalmi kultúrát. A Várban található intézmények ezen a napon ingyenesen látogathatók az ünnepre való tekintettel.

A felhozatal a következő:

- A Budapesti Történeti Múzeum "Ilyen tavasz csak egy volt...” címmel szervez tárlatvezetést, Nemzeti Dal nyomtatást, kézműves foglalkozásokat és vetített képes előadásokat.

- A Hadtörténeti Intézet és Múzeum falai közt fegyverbemutató, szablyavívás-oktatás, kézműves foglalkozások és fotókiállítás lesz.

- A Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszakos kiállításai előzetes regisztráció nélkül látogathatók.

- A Magyar Nemzeti Levéltár forradalmi időutazást rendez, amelynek keretein belül az 1848–1849-es Forradalom és Szabadságharc alakjaival, történeteivel ismerkedhetnek meg a vendégek: el lehet olvasni például Kossuth kézírását.

- A Magyarság Házában a huszárok lesznek a középpontban: huszár viselet és fegyverzet bemutatóra; kishuszár avatásra; bátorság, erő és ügyesség próbákra lehet számítani.

- A Nemzeti Táncszínházban magyar mozdulatművészettel, képzőművészeti- és fotókiállítással lehet találkozni.

- A Országos Széchényi Könyvtár gyermekprogramokkal, filmvetítésekkel és rendhagyó tárlatvezetéssel készül az ünnepre. Ennek keretein belül eredeti kéziratokat, plakátokat és metszeteket lehet majd látni.

Parlamenti látogatás

Ami különlegességnek számít minden Nemzeti ünnepkor 2010. óta, hogy ilyenkor a Parlament szabadon látogatható egy nyílt nap keretein belül. Idén 9 és 14:30 között lesz nyitva az Országház XII-es kapuja, ezután ugyanis már a szokásos állami kitüntetések 16 órakor kezdődő ünnepélyes átadására készülnek majd. A program során megtekinthető lesz az épület Díszlépcsőháza, Kupolaterme, valamint a Szent Korona.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza