Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
A debreceni polgármesteri hivatal helyett a jövőben minden állami és városi ünnep hivatalos programjait is
részletek »

Közös programokkal készülnek a városi kulturális egyesületek Debrecenben

Közös programokkal készülnek a városi kulturális egyesületek Debrecenben
Közös programokkal készülnek a városi kulturális egyesületek Debrecenben
2013.03.11. 11:47
Címkék - Bódor-Edit, Debrecen, Fidesz, Főnix-Kft, Hétmérföldes-Kulturális-Egyesület, Jantyik-Zsolt, Kósa-Lajos, Március-15
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
A debreceni polgármesteri hivatal helyett a jövőben minden állami és városi ünnep hivatalos programjait is az önkormányzati vagyonkezelő holding tagvállalata, a Főnix Rendezvényszervező Kft. rendezi, közösen más egyesületekkel és civilekkel.

Az idei március 15-i rendezvények lesznek az elsők, amelyeket már a Főnix vezetésével, de más intézményekkel és civil szervezetekkel közösen fognak rendezni - közölte Kósa Lajos polgármester hétfőn sajtótájékoztatón a városban.

"Sok debreceni nem tudja például, hogy október 23-án a debreceni egyetemisták hamarabb vonultak utcára, mint a budapestiek, vagy hogy Kossuth Lajosról érkezésekor 1849-ben azt jegyezték be a debreceni városkapunál, hogy a +magyarok Mózese+" - fogalmazott Kósa Lajos, hozzátéve, a hivatalos programok színesebbé tételével azok közelebb kerülhetnek az emberekhez, akik többet megtudhatnak a város történelméről.

A koncepcióváltás lényege az, hogy a Főnix, a Debreceni Művelődési Központ, a Modem, a Nagyerdei Kultúrpark, az Ifjúsági Közösségi Ház, illetve közelmúltban városi fenntartásba került Déri Múzeum és Méliusz Központ intézményvezetői egymással és a civil kulturális egyesületekkel sűrű egyeztetések, közös gondolkodás révén kínáljanak szélesebb és színesebb programpalettát Debrecenben.

Kósa Lajos szerint a rövidpályás gyorskorcsolya-vb Főnix Kft. bevonásával történt szervezésének pozitív tapasztalatai is arra sarkallhatják a városvezetést, hogy engedjen teret a közös kezdeményezéseknek.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója a március 15-i programok sorából a Talpra magyar...! című verbunkos táncházat emelte ki, míg Bódor Edit, a Főnix Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepi hosszú hétvégéhez kapcsolódó I. Debreceni Csokoládé Napokra invitált.

Bódor Edit elmondta: csütörtök este a hagyományos fáklyás felvonulással indulnak az ünnepi programok, pénteken a Bem téren felvonják az országzászlót, koszorúzást tartanak a Petőfi-szobornál, onnan pedig a Kossuth térre "masírozók" Kósa Lajos ünnepi beszédét hallgathatják meg. Délután a Honvédtemetőben a Bocskai Lövészdandár tart megemlékezést.

A Főnix a jövőben a hagyományos szakrális ünnepekhez kapcsolódó események mintájára az állami és városi ünnepekre is külön programokkal fog készülni - emelte ki.

Rózsavölgyi Bálint, a Hétmérföldes Kulturális Egyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy a városi programok szervezésébe bekapcsolódhatnak a civil szervezetek, egyben az általuk szervezett forradalmi táncházba - a Hajdú Táncegyüttes székházába - invitálta azokat, akik népi táncokat és dalokat szeretnének tanulni.(MTI)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza