Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
A karácsonyi készülődés elengedhetetlen és elkerülhetetlen, szinte talán egyik legfontosabb tevékenysége a sütés-főzés. Mivel a karácsony több
részletek »

Karácsonyi receptek, karácsonyi sütemények - ízek harmóniája, meghitt pillanatok

Karácsonyi receptek
Karácsonyi receptek
2012.03.19. 15:20
Címkék - karácsonyi, recept
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
A karácsonyi készülődés elengedhetetlen és elkerülhetetlen, szinte talán egyik legfontosabb tevékenysége a sütés-főzés. Mivel a karácsony több napos ünnep, így bizony nem kis feladat elkápráztatni a családot és finomabbnál finomabb fogásokkal kivívni az elismerést.
Mert valljuk be, ez utóbbi is lehet igazi ajándék és öröm az anyukáknak, nagymamáknak, háziasszonyoknak. Ehhez szeretnénk hozzájárulni többféle jellegzetes karácsonyi receptek, karácsonyi sütemények gyűjteményével, melyek között találhat az is kedvére valót, aki szeret kisérletezni, illetve szeretne meghonosítani néhány új fogást is az ünnepi asztalon.


Gesztenyés pulyka

Hozzávalók: 1 közepes fiatal pulyka, 1 kg gesztenye, 30 dkg sovány sertéscomb, 2 zsemle, kevés tej, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj vagy zsír, só, törött bors

Elkészítés: A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Hozzáadjuk a megdarált sertéshúst, a tejben megáztatott, kinyomkodott és szintén megdarált zsemlét, a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót meg a törött borsot. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulykát (mellbőre alatt és a belsejét). A hasüreg nyílását összetűzzük vagy összevarrjuk, és a pulyka mellét szalonnával betakarjuk. Ha nem a mellbőr alá töltöttük a tölteléket, szalonnával megtűzdeljük a mellet. Az így megtöltött pulykát forró olajjal vagy zsírral leöntjük, majd kevés vízzel a sütőben puhára sütjük (kb. 2 órahosszat). Tálalásnál a hasüregben levő tölteléket felszeletelve rakjuk a pecsenye köré. Burgonyával és almapürével tálaljuk. Jól illik hozzá az aszalt szilva kompót is.


Diós Beigli - karácsonyi sütemények

Hozzávalók:
A tésztához: 500g liszt, 250g vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 20g élesztő, 20g porcukor, 1,5dl tej, 1 db tojás a kenéshez, só
Diótöltelékhez:, 200g darált dió, 200g porcukor, 20g vaníliás cukor, 0,5dl tej, 50g mazsola, 2cl rum

Elkészítés: A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

A tésztát a hűtőszekrényből kivéve 3-4mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével megtesszük ugyanezt. lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával - ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé - előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és kis szeletekre vágva tálaljuk.


Ízletes ponty recept - halételek

Hozzávalók: kb. 1,5 kg ponty, só, citromlé, fél csokor petrezselyem, 15 dkg zeller, 2 db sárgarépa, 2 db póréhagyma, 1 db petrezselyemgyökér, 2 dl tejszín, 1/8 l író, 4 evőkanál vaj, 60 dkg burgonya, 1 tojássárgája, 1 kávéskanál mustár, frissen őrölt bors, 1 csokor kapor

Elkészítés: A halat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, enyhén sózzuk, citromlével meglocsoljuk. A megmosott petrezselymet a belsejébe tesszük.
A megtisztított zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, és forrásban levő, sós vízben 2 percig blansírozzuk. A halat a zöldségekkel együtt kivajazott tepsibe tesszük. Leöntjük a tejszín és az író keverékével. A halat megkenjük 1 evőkanál puha vajjal, a többit pedig darabokban a halra és a zöldségekre tesszük. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Eközben a burgonyát sós vízben megfőzzük.
A halat és a zöldségeket tálra rendezzük. A mártást átszűrjük, felforraljuk, és belekeverjük a tojássárgáját, valamint a mustárt. Sóval, borssal fűszerezzük. Kevés vajon megpirítjuk a főtt burgonyát, és megszórjuk vagdalt kaporral.


Borjú télikabátban - 4 személy részére

Hozzávalók: 60 dkg borjúdió, 10 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só
A tésztához:, 20 dkg liszt, 2 tojás, só, 8 dkg vöröshagyma, 20 dkg margarin, 1/2 csomag sütőpor, 1 dl tej

Elkészítés: A húst ízlés szerint sózzuk, megborsozzuk, fokhagymával bedörzsöljük, majd vajon körbesütjük. Kevés víz hozzáöntésével így puhára pároljuk. Eközben a lisztet a sütőporral, a margarinnal, egy tojással, tejjel, kevés sóval összekeverjük. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát gyúrhassunk belőle. A hagymát felkarikázzuk, majd vajon megpirítjuk. A tésztát kinyújtjuk, egyik felére a húst és a hagymát tesszük, majd a másik felével betakarjuk, a széleit pedig lenyomkodjuk. A tetejére kenjük a felvert tojássárgáját, majd sütőben készre sütjük. Végül valamilyen salátával tálaljuk.


Mézeskalács figurák

Hozzávalók: 25 dkg méz, 25 dkg barnacukor, 15 dkg vaj, 40 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 kávéskanál fahéj, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, reszelt citromhéj, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, teáskanál vaj.

Elkészítés: A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, dióbéllel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük (a szirupot lehet színezni szörpökkel). A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, biztosan tetszik nekik, hogy Ok is segíthetnek a munkában, a sütemény feldíszítésében.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza