Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Húsvéti tojásfestési trükkök Ternyák Zoltánné népi iparművésztől. Nem lehet húsvét tojásfestés nélkül - a cikkben néhány trükk olvasható
részletek »

Húsvéti tojásfestési trükkök Ternyák Zoltánné népi iparművésztől

Tojásfestési trükkök
Tojásfestési trükkök
2012.03.14. 15:02
Címkék - festés, húsvét, tojás, tojásfestés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Húsvéti tojásfestési trükkök Ternyák Zoltánné népi iparművésztől. Nem lehet húsvét tojásfestés nélkül - a cikkben néhány trükk olvasható a tojásfestéssel kapcsolatban.
Színes és hímes, kicsi és nagy, írókázott és növényből festett: ilyen tojásokat készít a Velemben élő Ternyák Zoltánné, Horváth Ágota. Így húsvét előtt ráadásul bárki betérhet házába, hogy elsajátítsa a tojásfestési hagyományokat.

Ternyák Zoltánné rendkívül elfoglalt mostanság. Nemcsak fest, hanem tanít is. Konyhájában, amit dolgozószobaként is használ, számos kellék és alapanyag vár a dolgos kezekre. A kevésbé szakavatott érdeklődő igazi különlegességekre bukkanhat:

- Látható itt fagyöngy, abból halványzöld tojást szoktam festeni. Használok még lila- és vöröshagymát, festőmályvát, sáfrányt, kutyakérget. Utóbbi nagyon szép sárga színt ad. Ez a tojás a dió miatt lett sötétbarna. Festek céklalével, az a kezet előbb megfogja, mint a tojáshéjat. A zöld darált sóskával és borostyánnal készült - magyarázza Ágota.

Majd hozzáteszi, hogy az alapanyagokat már jóval húsvét előtt elkezdte gyűjteni. A legfőbb célja a természetesség.

Lehet cifrázni, például írókázással. Ebben az esetben a tojáskészítés lényege, hogy a mintákat viasszal megrajzoljuk. A velemi iparművész pár perc alatt elkészíti a szebbnél szebb írókás remekműveket. Szerinte egy kis gyakorlás után bárkinek lehet sikerélménye.

- Kis mécsessel felmelegítjük a méhviaszt. Ebbe a kerámia edénykébe tesszük. Az íróka nem más, mint egy kis fémből hajlított lemezke. Ezt mártjuk a forró viaszba. Így készítjük el a tojást - világosít fel az írókázás menetéről az iparművész.

Vannak bonyolult minták. Ternyák Zoltánné több százat ismer, a vallási motívumoktól a nyuszin át a szerelmes figurákig. Ezeket édesanyjától sajátította el. Azóta újabbakat is kitalált, a 24 szíveset leginkább a fiatal szerelmesek vásárolják.

A minták és a színek persze országrészenként különbözhetnek. Továbbá a tojások mérete is változó, a tojásfestő szinte minden nagyságból tud begyűjteni saját falujában. A strucctojás messziről szemet szúr.

- Így üresen is olyan, mint egy ékszerdoboz - mutatja az iparművész. - Ráadásul nagyon szépen fogja a festék.

Ágota szerint otthon bárki megpróbálhatja őt utánozni. Figyelmezet, még a profikkal is megesik, hogy összetörik néhány darab. A legszebbeket persze, a locsolók kapják. Így ünnep előtt nem árt tudni, hogy régen, a piros tojással a lányok szerelmet is vallottak a kiszemeltnek.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza