Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Húsvét alkalmával terítékre kerülnek a sonka és tojás felhasználásával készült hagyományos és modern ételek, ételkülönlegességek, mint
részletek »

Húsvéti receptek, sütemények

Húsvéti receptek
Húsvéti receptek
2012.03.14. 14:48
Címkék - étel, húsvét, recept
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Húsvét alkalmával terítékre kerülnek a sonka és tojás felhasználásával készült hagyományos és modern ételek, ételkülönlegességek, mint például a töltött tojás, továbbá bárányhúsból készült ételek is. A húsvétra készíthető ételek receptjei közül igyekeztünk néhányat összegyűjteni. Jó étvágyat kívánunk!

Tárkonyos bárány leves
Hozzávalók: 25 dkg báránycomb, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zöldborsó), 1 kisebb fehér paprika, 1 dl tejszín, 1 citromkarika, só, bors, morzsolt tárkony

Elkészítés: Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, fehérpaprikát, valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben fűszerezzük. Eperlevél tésztát teszünk bele. A kész levesbe végül lassú keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá. (A leves borjú húsból és fiatal birkahúsból is elkészíthető.)


Tojás aszpikban
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 karfiolrózsa, só, 2 dkg zselatin, ecet, 4 keménytojás, petrezselyemzöld.

Elkészítés: A kockákra vágott sárgarépát és a karfiolrózsát lobogó sós vízben megfőzöm. A beáztatott zselatint feloldom a zöldséglében (fél liter) és az ecettel savanyítom. 4 tálacskába fél centi vastag kocsonyát öntök. A dermedést követően elosztom rajta a felkarikázot tojásokat, illetve a főtt zöldségeket, majd ráöntöm a lehűlt, de még folyékony kocsonyalevet. Dermedés után az aszpikos tálkákat kiborítom és petrezselyemzölddel díszítem. Nagyon látványos, ha szép formában készül.



Májkrémes töltött tojás
Hozzávalók: 5 tojás, 4-5 dkg májkrém, vagy kenőmájas, 1 kk mustár, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahomérsékletű vaj, vagy margarin, késhegynyi majoranna.

Elkészítés: A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.


Csülöktál húsvétra
Hozzávalók: Füstölt főtt csülök, zöldhagyma, fott tojás, frissen reszelt torma, ecetes torma, frissen őrölt feketebors.

Elkészítés: A csülköt előző reggel beáztatom, majd este megfőzöm. Másnapig a saját főzővizében hagyom kihűlni. Onnét kiemelem, lecsepegtetem, majd felszeletelem. Egy tálra rakom a zöldhagymával, a negyedelt főtt tojásokkal, valamint a kétféle tormával. A kész tálat megszórom frissen őrölt feketeborssal.


Nyárson sült bárány
Hozzávalók: 1 darab 8-9 kg-s bárány, olaj, vaj, 3 citrom leve, só, bors.

Elkészítés: A bárányt kibelezem, megmosom, leszárítom és a belsejét bedörzsölöm sóval és borssal. Szépen nyársra húzom. A lábakat levágom és egy dróttal rögzítem. Az egész húsfelületet bedörzsölöm sóval, borssal, valamint beecsetelem vajjal és citromlével. A sütéshez odakészítek egy tányért citromlével, olajjal és egy ecsettel. Ezzel ecsetelem be időnként a húst, míg az minden oldalról ropogós barna nem lesz. Parázs felett előbb gyorsan, majd lassan forgatva sütöm.


Tárkonyos házinyúl túrós csuszával
Hozzávalók: (6 főre) 1 1 kg nyúlhús, 3 evőkanál zsír vagy 5 evőkanál olaj, 10 dkg kolozsvári szalonna, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 csipet köménymag, őrölt bors, 2-2 szál fehér- és sárgarépa, 3 babérlevél, 1 citrom leve, vagy 1 evőkanál 10%-os ecet, 1-2 evőkanál kukoricaliszt, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 5 szál friss tárkony, só, 2 db krumpli apróra vágva, tetszés szerint 1-2 dl vörösbor

Elkészítés: A zsiradékon megpirítjuk a kolozsvári szalonnát, a hagymákat, majd belerakjuk a húst. Belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát, zöldségeket, fűszereket, kivéve a tárkonyt, a petrezselymet, a citrom levét és a bort. Ezeket a végén a megfőtt ételre öntjük. A liszt hozzáadásával felforrósítjuk, és lefödve pár percig állni hagyjuk. Túrós csuszával tálaljuk.


Mákos-diós koszorú
Hozzávalók: 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 27 dkg porcukor, 40 dkg liszt + a nyújtáshoz, 3 db tojás, 10 dkg vaj, szerecsendió, só, 20 dkg darált mák, 15 dkg darált dió, 2,5 dl tej, 3 dkg szeletelt mandula, sütőpapír

Elkészítés: Langyosítsuk meg a tejet, keverjük össze az élesztővel, 2 ek cukorral, 4 ek liszttel, és tegyük meleg helyre. Olvasszuk meg a vajat és tegyük félre. A liszthez keverjünk hozzá 12 dkg cukrot, 2 db tojást, 1-1 csipet sót és szerecsendiót. Adjuk hozzá a langyos vajat és a felfutott élesztőt. A simára gyúrt tésztát pihentessük kb. 15 percig. Közben készítsük el a töltelékeket. A mákoshoz főzzünk fel 1,5 dl tejet 15 dkg porcukorral, majd adjuk hozzá a mákot. A diót főzzük össze a maradék tejjel és cukorral. Osszuk három részre a tésztát. Két darabot nyújtsunk 0,5 cm vastag, hosszú téglalap alakúra. Az egyiket kenjük meg a mákos, a másikat a diós töltelékkel, majd mindkettőt tekerjük fel. A harmadik darab tésztából sodorjunk a tekercsekkel megegyező hosszúságú hengert. Fonjuk egybe a tésztákat, nyomjuk össze a végüket, és formázzunk a fonatból koszorút. Rakjuk sütőpapírral kibélelt tepsire, és pihentessük 20 percig. Ezután kenjük meg a maradék tojással és szórjuk meg a mandulával. Süssük előmelegített sütőben 175 fokon kb. 40 percig.


Húsvéti gyümölcskalács
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 kanál cukrozott narancshéj, 3 dkg darált mandula, 3 dkg szőlő, 3 dkg mazsola, 5 dkg magozott megy, 6 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 tojás, só, 50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor

Elkészítés: A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a narancshéjat, az apró kis szőlőt, a mazsolát, a cukrot és a magozott meggyet. Összekeverjük, ezután hozzáadjuk a tejet, a két tojást, a csipet sót, és az 50 dkg lisztet. Lágy tésztát gyúrunk belőle, majd kivajazott tepsibe tesszük, de előtte megfonjuk belőle a kalácsot. Tojással megkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza