Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Friss hírek a kultúra és a színház világából
részletek »

Színház hírek, kultúrális események

Keresés
Húsvéti programmal nyit a Sóstói Múzeumfalu
Kallós Zoltán folklorista életművéből nyílt kiállítás Szentendrén
A Britans Got Talent tehetségkutató műsor tavalyi győztes csapatának vezetője szerint a londoni szereplés egyben világsiker volt. Ennek köszönhetik, hogy művészetük Kínában is felkeltette az érdeklődést, s ezért kapták a felkérést a "világ legnézettebb műsorába". Aminek - tette hozzá - örömmel tettek eleget.
Herman és Christine barátok, több mint harminc éve. Amíg házastársaik éltek, állandóan összejártak négyesben. Mára mindketten egyedül maradtak és alig találkoznak. Christine megunta a magányt, és végre úgy döntött, elköltözik New Yorkból és új életet kezd. Összecsomagolt, költöztetőket hívott, és már minden készen áll az új élet kezdésére, amikor betoppan a jó barát, Herman.
Péntek délután a teátrum Musical Együttese showműsort mutat be, a tagok saját készítésű palacsintát árulnak, a bevételt a Nem Adom Fel Alapítvány javára ajánlják fel
Az összegzés felidézi, hogy a Magyar Állami Operaháznál 2011. június 30. óta nincs kollektív szerződés, és a megkötésére irányuló tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre.
A darabot különleges játszóhelyen, a nagyszínpadon, a vasfüggöny mögötti térben adják elő. Az előadás 16 éves kortól ajánlott.
Gádor Béla és Tasnádi István darabjában a nézők megismerhetik, hogy milyen "dilemmák közt billeg" egy vidéki színházigazgató, milyen érvek és ellenérvek sorakoznak fel egy színházi évad műsortervének összeállításakor
Alföldi Róbert úgy fogalmazott, a mű olyan kérdéseket vet föl, amelyekkel érdemes foglalkoznunk "ezer évvel ezelőtt úgy vágtunk neki a nagy boldogságnak, hogy kettészakadtunk, és az egyik oldal megpróbálta kinyírni a másikat".
A csaknem 500 négyzetméter alapterületű, több helyiségből álló egykori műhelykomplexumot hatéves régészeti munkával tárták fel.
A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat a csütörtöki határozat összesen hat elemmel bővítette, a Hungarikumok Gyűjteménye pedig további négy új elemmel gyarapodott.
A színpadot megújították, megnövelték, és a közönség felújított székekről nézheti majd az előadásokat. A nézők részt is vehetnek a teátrum megújításában névvel ellátott állandó széket válthatnak maguknak az új zsöllyében.
A világ talán legrangosabb sajtófotó pályázatára több mint 100 ezer fotó érkezik be évente, ezekből elismert szakemberekből összeállított, nemzetközi zsűri választja ki a legjobbakat.
Régi pilóták között még él a szájhagyomány, a "libaexpressz", amely szerint a Kecskemét körüli tanyákon sült libákat melegen tartva, repülővel szállították Párizsba, ahol a legelőkelőbb szállodák éttermeiben szolgálták fel.
A Szentivánéji álom nem az eredeti miliőben, a reneszánsz korban játszódik, mert a koreográfus az ötvenes évekbe helyezi a cselekményt. Bár a zene romantikus, a történet mégsem meseszerű, inkább kegyetlen játék, amely azzal szembesíti a nézőt, hogy a szerelem sokszor álságos, hazug, megjátszott érzelem.
Két párhuzamos fotókiállításon Sanghaj kerül fókuszba a Művészetek Palotájában Müpa. A hétfőn este nyílt egyik tárlaton a kínai város mindennapjai láthatók kínai fotósok képein, a másik a Hudec Hugyecz László által tervezett sanghaji épületeket mutatja be szintén hétfőtől.
A kecskeméti az egyetlen olyan találkozó, amely az autentikus magyar népzenével foglalkozik, mert a még élő, hagyományainkat ápoló emberekkel találkozhatnak az érdeklődők. Hozzátette, hogy a négynapos fesztivál keretében negyven program várja az érdeklődőket.
A hatalmas szegedi színpad alkalmas arra, hogy a mű "színes, szélesvásznú filmként" jelenjen meg a közönség előtt. A szereplők csupán négy-öt percet töltenek egy-egy jelenet helyszínén, majd pörög tovább a film, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy mozgékonyabb, fürgébb, maian fiatalos legyen az előadás.
Voltak adósságok Chagall-lal szemben, de ez a kiállítás többről is szól az MNG-ben Chagall és Ámos, két kelet-európai zsidó származású alkotó életműve kerül termékeny kapcsolatba és késztet belső párbeszédre magyarokat, zsidókat, zsidó magyarokat
A múzeumfaluban augusztus 20-án, a kenyér ünnepén jubileumi programokkal hét helyszínen ünnepelnek hagyományőrző csoportok lépnek fel, mesteremberek készítenek nádsípokat és mutatják be a szalmafonás, a fazekasmesterség, a kékruhafestés fortélyait, hagyományos népi játékokra tanítják a gyermekeket, kiváló szakácsok főzik meg a nemzetiségi ételeket.
A roma holokauszt emlékezetét tematizálja a roma és nem roma, fiatal és idősebb művészek performanszát, videómunkáját, fotóit és festményeit felvonultató tárlat.
Az ajaki hagyományőrző lakodalmak szinte minden népi jellegzetessége megjelenik a falu utcáit bejárja a testvértelepülések lakóival kiegészülő lakodalmas násznép, lesz lánykikérés, menyasszonypogácsa, és megfőzik az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposztát.
Gilles Bourdos Renoir című filmdrámájának hivatalos magyarországi premierjét 21 órakor tartják a Budavári Palota egykori Báltermében. A játékfilm érdekessége, hogy a stábban egy profi képhamisító is dolgozott Guy Ribes fénykorában a legpatinásabb galériák szakértőit is megtévesztette, ezúttal pedig olyan képeket alkotott, amelyek hűen követik Renoir stílusát és témaválasztásait, gyakorlatilag "folytatva" a festő életművét.
A háromnapos rendezvénysorozat annak állít emléket, hogy 1729 telén Vonyarc környékén, a Szent Mihály dombnál sodort ki a szél a Balatonról egy leszakadt jégtáblát, amelyen negyven, a befagyott tavon dolgozó és elsodródott halász ért partot. Szerencsés megmenekülésük és hat odaveszett társuk emlékére megfogadták, kápolnát építenek a dombon.
A legendákba öltözött betyár címmel nyílt kamaratárlat a Somogyi-könyvtárban, amely a kétszáz éve született Rózsa Sándort, a 8222;betyárok királyát 8221; és az őt övező legendákat mutatja be. Az Alföld hírhedt betyárát bemutató kiállítás a könyvtár második emeletén augusztus végéig látható a bibliotéka nyitva tartási idejében.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza