Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület VEKE korábban azt közölte információik szerint az 1-es villamos felújításának sokmilliárdos költségvetéséből nem futotta annak az alapkérdésnek a tisztázására, hogy a húsz évvel ezelőtt átadott Rákóczi híd, amelyet eredetileg nyolc tonna tengelyterhelésre és 50 kilométeres óránkénti sebességgel haladó villamosokra terveztek, hogyan viselkedik 10-11 tonna tengelyterhelésű, 60-70 kilométeres óránkénti sebességgel haladó villamosok esetén.
A Déli pályaudvari vasúti alagútnál a sínekre vasárnap kődarabok hullottak, amelyeket el kell távolítani, és az omlásveszélyt meg kell szüntetni. A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással, ami félórás, órás késéseket is okoz. A helyreállítás idejére menetrendi korlátozásokat is bevezettek.
Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a viharos erejű szél miatt Győr mellett egy, a 83-as útra dőlt fa korlátozta a forgalmat. Emellett Kajárpéc és Gyömöre, illetve Bakonyszentkirály és Bakonyszentlászló között, valamint Győrben a Bácsai úton és Bakonypéterden is útra dőlt, illetve megdőlt fák akadályozták a közlekedést. A 86-os úton Szil és Szilsárkány között kamion csúszott árokba a havas úton, Sokorópátkánál egy megrakott sószóró eke borult félig az árokba, a járművet daruval emeltek ki a tűzoltók.
Az érintett területekről folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, jellemzően árokba csúszott kamionokról és személygépjárművekről - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, a meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúlon a helyenként viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében magas hótorlaszok is létrejöhetnek.
Az Air Transat Budapest-Montreal-Toronto járatnak köszönhetően ismét lesz Magyarország és Észak-Amerika között közvetlen légi összeköttetés, és elérhetővé válik a menetrend szerinti forgalomban Maastricht, Hurghada és Alghero a Wizz Air járataival. A spanyol Vueling Rómába, a SAS Stockholmba, a Wizz Air Lisszabonba, a Ryanair Athénba indít új járatokat, valamint visszatér a spanyol Iberia egy madridi útvonallal.
A flightradar24.com élő online radarképe szerint gép a szerb légtérben fordult vissza, majd a repülőtéri katasztrófavédelmi egységek riasztása és a kerozin kiengedése után rendben leszállt. Az MTI repülőtéri forrásokból úgy tudja, hogy a Boeing 787-es Dreamliner jobb oldali hajtóművét le kellett állítani, a pilóták egy hajtóművel szálltak le. A járaton 227 utas és 10 fős személyzet volt. Az utasokat kiszállították, akiknek a vízumát el lehet intézni, azokat a repülőtér környéki szállodákba viszik, a többi utas a tranzitban várakozik.
A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg a kormány határozata a költségvetésből finanszírozott kiemelt közúti beruházásokról, amelyekre 2020-ig összesen 750 milliárd forintot fordítanak. Tavaly szeptemberben Orbán Viktor miniszterelnök éppen Szolnokon, a Béres cég gyógyszeripari beruházásának átadásán beszélt arról, hogy a jövőben költségvetési forrásból megoldják a megyeszékhelyek, így például Szolnok Budapestről autópályán vagy autóúton való elérhetőségét - emlékeztetett a politikus.
A mintegy 190 millió forint értékű beruházás csütörtöki aláírásakor Balaicz Zoltán polgármester Fidesz-KDNP elmondta Zalaegerszeg és Győr önkormányzata, valamint a Vasi Volán még 2013-ban pályázott sikerrel a közösségi közlekedés fejlesztését szolgáló közös projektekkel. Ennek keretében Zalaegerszeg az utastájékoztató és forgalomirányító rendszer megvalósítására összesen mintegy 300 millió forintot nyert, a beruházások legnagyobb eleme a mostani, amelynek kivitelezéséről a T-Systems Magyarország Zrt.-vel kötött a város megállapodást.
A forgalomterelés és a sávszűkítés 150 méteres szakaszokban a munkálatok előrehaladásával folyamatosan változik. Ezen a szakaszon terelőfalat és az elválasztó sávba víznyelő aknát építenek, valamint a portálszerkezetek alapozását végzik el.
A március végéig tartó, jövő hétfőn elkezdődő ütemben bontási és építési munkák is lesznek a tér belső részében. Ezért a Széll Kálmán tér két oldalán ideiglenes villamos-végállomásokat építenek. Hétfőtől a 61-es villamos két szakaszon, a Móricz Zsigmond körtér és az Attila út-Krisztina körút kereszteződésénél lévő ideiglenes végállomás, valamint Hűvösvölgy és a Káplár utcai ideiglenes végállomás között közlekedik. Az ideiglenes villamos-végállomásoktól a Széll Kálmán térre gyalogosan, vagy a 91-es busszal lehet eljutni.
Rázó László közleménye szerint a Szombathelyen és Csornán kialakított központi forgalomirányító rendszer látja majd el a vasúttársaság 35 távvezérelt állomásának irányítását. Ugyancsak a projekt részeként létesül forgalomirányító központ Sopronban, amelynek a feladata a vonalhálózat felső szintű üzemirányítása lesz, ezzel pedig hatékonyabbá válik a személyszállítás és a teherszállítás forgalomszervezése.
A közlemény szerint az 1-es villamos új, meghosszabbított vonalszakaszának építése a tervezett ütem szerint halad; a Rákóczi-híd próbaterhelése, az új villamospálya megépítése után, februárban vagy márciusban lehetséges. Az építkezés kivitelezési határideje január 28-a, és az időponttal kapcsolatban a vállalkozó továbbra sem jelzett késedelmet a BKK-nak. A januári határidő tehát - a kivitelezési szerződés szerint - a pálya műszaki átadás-átvételét jelenti - tették hozzá.
Sakir Fakili, Törökország nagykövete az átadáson azt hangsúlyozta, hogy a Celebi a legnagyobb török befektető. Magyarország iránt nagy az érdeklődés Törökországban, az üzleti utasok igényeit pedig a prémium váró tökéletes kiszolgálhatja. Hozzátette ugyanakkor, hogy a turizmus további bővülésére is számítanak, miután eltörölték a vízumkényszert a turisták számára.
A MÁV-Start emlékeztet arra, hogy a budapesti elővárosi közlekedésben futó személykocsik 2012-ben megkezdett felújítása révén 2014 végére 341 kocsi vált komfortosabbá, esztétikusabbá. Ezek közül 150-nél új, fecske motívumokkal díszített belső teret alakított ki a vasúttársaság. 2015-ben 106 elővárosi jármű kap hasonló megjelenést. A gyorsvonati, távolsági vonatok személykocsijai közül idén 25 régi jármű újul meg, és válik alkalmassá kerékpárszállításra is - olvasható a közleményben.
Benkő Attila arról számolt be, hogy a 2013. évi 28 ezer után 2014-ben 33 ezer utas fordult meg a Balatonhoz is közeli repülőtéren. Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.
A gyártó keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 490 A320-as típuscsaládba tartozó gépet, 108 A330-ast, 30 A380-ast adtak át és a Qatar Airways átvette az Airbus első A350-est is. A toulouse-i cég 1456 repülőgépre kapott megrendelést 67 társaságtól, ennek jelentős része 1321 keskenytörzsű gépre érkezett. Az Airbus rendelésállománya ezzel rekordmagasra, 6386 darabra nőtt, amelynek értéke listaáron számolva 919 milliárd dollár.
Rázó László tájékoztatása szerint a projektre - melynek utolsó elemeként a napokban öt darab, számítógép vezérelt utastájékoztató kijelzőt helyeztek üzembe - pályázati forrás felhasználásával összesen 200 millió forintot fordított a vasúttársaság. A beruházást az Új Széchenyi Progaram ÚSZT Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében száz százalékban támogatta az unió.
A Boeing 777-200 típusú utasszállítógép legnagyobb sebessége 745 mérföld óra 1192 kilométer óra volt, mivel az általa "meglovagolt" széláramlás meghaladta a 200 mérföld órát 320 kilométer órát. A járat a tervezett leszállási időnél másfél órával korábban érkezhetett meg - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján. A New York-London távot a légitársaságok járatai a menetrend szerint általában hét óra alatt teszik meg.
A portfolio.hu portál csütörtökön arról írt, hogy csúszik az 1-es villamosvonal átadása, mert a Nemzeti Közlekedési Hatóság NKH a Rákóczi híd további vizsgálatait rendelte el. A BKK az MTI-vel ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy január végén kezdődhet meg az utasok nélküli próbaüzem, de az NKH-tól arra is engedélyt kell kérniük, hogy a próbavillamossal felhajthassanak a hídra.
A német vállalatcsoport december elején jelentette be, hogy bővíti és Eurowings nevű márkája alá szervezi át diszkont üzletágát, ezen folyamat egyik lépése egyes járatok átadása a Germanwingsnek. Ezután ez a cég beolvad az Eurowingsbe, amelynek bővül a flottája és a tevékenységi köre, így németországi belföldi és európai járatok mellett hosszú távú járatokat is indít majd. Az átszervezés 2015 végéig tart.
A régiók közül, ahogyan több hónapja, így novemberben is a Közel-Kelet teljesített a legjobban, az itteni légitársaságok 11,7 százalékos bővülésről számoltak be, Európa a második legerősebb igénynövekedést produkálta 5,4 százalékkal, míg az ázsia-óceániai térségben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesített utaskilométerben számolt teljesítmény. Afrikában ezzel szemben 2,5 százalékos csökkenés mutatkozott.
Az ír Ryanair tudta a legnagyobb mértékben növelni utasai számát, a 2013 decemberi 5 millióval szemben tavaly decemberben 6 millióan utaztak a társaság valamelyik járatán, ez 20 százalékos bővülést jelent. A gépek töltöttsége 81 százalékról 88 százalékra javult. A Ryanair éves statisztikát egyelőre nem közölt.
A légitársaságok számára 2014 az egyik legjövedelmezőbb év volt, bár a helyzetet beárnyékolja, hogy a profit több, mint fele, 11,9 milliárd dollár az észak-amerikai cégeknél keletkezett. Ázsiában a vártnál lassabb a gazdasági növekedés, ennek ellenére az itteni légicégek további kapacitásokat biztosítanak. Összességében a társaságok várhatóan 25 milliárd dollár nyereséget érhetnek el 2015-ben.
Közleményük szerint az Andrássy úton, az operaház előtti területen tervezett rendezvény előkészületi munkái miatt várhatóan már délelőtt 9 órától lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között. A forgalomkorlátozás a közösségi közlekedést is érinti.
A cégek együttműködésében kifejlesztett aktív védelmi technológia adatkapcsolatot létesít az alkalmazással ellátott Volvo gépkocsi és a kerékpáros sisak között és mindkét felet riasztja, ha túl közel kerülnek egymáshoz. A technológia olyan széles körben alkalmazott kerékpáros okostelefon alkalmazás, mint például a Strava, vagy valamely más hasonló alkalmazás pozícióadatait osztja meg a Volvo saját felhő rendszerének közvetítésével a jármű elektronikájával.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza