Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
Mint írták, szerdán a budai felső rakparton, csütörtökön és szombaton a Kossuth Lajos téren lesznek megemlékezések, a forgalom korlátozásának mértékéről a rendőrség a résztvevők számának függvényében dönt.
Az elektromos autók és taxik villámtöltésére alkalmas töltőoszlop átadásán a Nemzetgazdasági Minisztérium NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta az Európai Parlament és Tanács ebben a hónapban véglegesíti azt a megállapodást, amelynek eredményeként megszületik az alternatív közlekedési infrastruktúrák kiépítéséről szóló új uniós irányelv. Glattfelder Béla hozzátette az új irányelv kötelezi az uniós országokat arra, hogy a Graphisoft Parkban átadott töltőoszlopokhoz hasonlókat minél nagyobb számban állítsanak fel területükön az elektromos autóval közlekedők számára.
A tájékoztatás szerint az utasok elsőként a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalon, aztán a soproni és szombathelyi, később a pécsi, kaposvári és dombóvári, majd a Miskolc, Nyíregyháza IC vonalon találkozhatnak az új kocsikkal. Az IC prototípus kocsikat a MÁV-Start Zrt. szolnoki vasútjármű javítási telephelye gyártotta, azok teljes egészében hazai fejlesztésűek.
A Bem rakparton a Gyóni Géza tér Margit híd, budai hídfő déli oldala és a Bem tér között, valamint a Bem téren keresztül a Fő utcához vezető útpályán a munkaterület mellett csak kétszer egy sávon haladhat a közúti forgalom. A Batthyány tér és Bem tér közötti részt teljesen lezárják a forgalom elől, csak a gyalogosok és a kerékpárosok használhatják ezt a szakaszt, de nekik is terelőutat jelölnek ki.
A Lufthansa hétfői és keddi menetrendjéből a járatok 65 százalékát, 1511 járatot kellett törölni a pilóta-szakszervezet Vereinigung Cockpit - VC 35 órás sztrájkja miatt, amely kedden éjfélkor ér véget, de a szétzilált menetrend még szerdán sem áll helyre. Így törölték például a Frankfurtból Budapestre közlekedő szerda reggeli járatot is. A Lufthansa a munkabeszüntetés miatt összesen 12 Budapestről induló és 13 Budapestre érkező járatot törölt.
A vasúttársaság szombati közleménye szerint már 770 vasúti kocsiban és a három budapesti fejpályaudvar mellett Debrecen, Keszthely, Zamárdi, Szeged állomáson érhető el az ingyenesen használható vezeték nélküli internetkapcsolat.
Indiában 2034-re 266 millióval, Indonéziában 183 millióval, Brazíliában pedig 170 millióval nőhet az éves utasforgalom. Az ázsia-óceániai térség utasainak száma 2,9 milliárdra emelkedhet, míg a legkisebb mértékben, 2,7 százalékkal az európai utasforgalom nőhet, 1,4 milliárdra húsz éven belül. A jelenleg legnagyobb mértékben bővülő közel-keleti régió forgalma 4,9 százalékkal nőhet évente 2034-re.
A városi közlekedési bizottság bejelentése szerint a jövőben a 24 milliós várost széltében-hosszában átszelnék a villamossínek, melyek teljes hossza megközelíti majd a 800 kilométert, nem sokkal maradva el a 2020-ra 22 vonalra bővülő metróhálózat hosszától. A tömegközlekedési hálózat bővítésére részben éppen a metró véges kapacitásai miatt kényszerül a város, a világ leghosszabbjának számító metróhálózat ugyanis jelentős mértékben már nem bővíthető tovább, az utasok száma ugyanakkor évről évre nő.
A tanácskozáson Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a gépészeti és vontatási tevékenység személyszállító vállalatba történt integrációjának folyamatát és az új szervezeti felépítés előnyeit - ismertette közleményében a MÁV-Start. Kormányos László, a MÁV-Start marketing és fejlesztési vezetője előadásában hangsúlyozta a dinamikusan fejlődő családbarát vasút kialakítását, amely tíz éven belül a legnagyobb közösségi közlekedési arányt éri el Európában.
A luxusvonat indulása előtt a pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője elmondta hármas együttműködéssel jött létre a rendkívüli vonatút a Golden Eagle angol utazási iroda, az angol Danube Expressz és a MÁV Nosztalgia Kft. dolgoztak együtt, hogy megvalósulhasson. Az utazásszervezést és a jegyértékesítést a brit utazási iroda végezte, a jegyek 10-15 ezer dollárba - nagyjából 2,4 millió forintba - kerültek, az első útra minden jegy elkelt.
A MÁV-Start 42, a GYSEV 6 új Flirt motorvonatot vásárolt az Európai Unió kohéziós alapjának társfinanszírozásában a Stadler cégtől. A 2013 márciusában aláírt megállapodás szerint a járművek egységára 5,558 millió euró 1,7 milliárd forint, a teljes megrendelés értéke 267 millió euró. A megrendelt járművek 2015 őszéig mind megérkeznek a hazai vasutakhoz.
Amennyiben a szándéknyilatkozatot rendelésre módosítják, a neóra leadott rendelések száma átlépi a 3500-at. Az üzlet értékét nem közölték. A közlemény idézi Aditya Ghosh-t, az IndiGo elnökét, aki azt mondta, az új gépek segítségével még szélesebb tömeg felé tudják kiterjeszteni a légi közlekedést, és egyben új munkahelyeket hoznak létre. A légitársaság korábban 100 darab jelenleg gyártásban lévő úgynevezett ceo current engine option és 180 neo típusra adott rendelést.
A közvélemény-kutató szeptemberben hatszáz fős mintán végzett kutatást Budaörs, Budakeszi, Gyál, Diósd, Remeteszőlős, Nagykovácsi, Pécel, Solymár és Törökbálint felnőtt korú, a járatokat igénybe vevő lakosainak bevonásával. A megkérdezettek húsz kérdésre egyenként 1-5 pontot adhattak, az utazók átlagosan 88 pontra értékelték a szolgáltatást, amellyel leginkább a péceli, a budaörsi és a nagykovácsi lakosok elégedettek, legkevésbé pedig a diósdiak, de ők is 81 pontot adtak.
Az összesen több mint 1,7 millió eurós félmilliárd forintos összegből készült, 3,2 kilométeres út avatásán Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára felidézte, hogy januárban a magyar és a szlovén miniszterelnök Felsőszölnök és Kétvölgy között avatott egy hasonló, a határok átjárhatóságát könnyítő utat. Az akkori megbeszélések szerint a magyar-szlovén határon hat új útkapcsolat megteremtéséről állapodtak meg a kormányfők, s a mostani, Rédics és Göntérháza közötti avatást követően jövőre jó eséllyel újabb két út építése kezdődhet közös beruházásban.
Az M0 autópályától induló és Vácig tartó 19 kilométer hosszú M2 autóút váltakozva kétszer két-, illetve kétszer egysávos. Miután ez a megoldás nagyon balesetveszélyes, így 2011-ben elkészült a teljes szakasz kétszer kétsávosra bővítésének terve.
A jövő autója az internetre tart és maga is a hálózat részévé fog válni. Az autósokat internetes alkalmazások segítik majd a közlekedésben, a dugók kialakulásának korai felismerésében és elkerülésében. A YouGov piackutató vállalat ezért felmérést végzett gépjármű biztosítási szerződést kötő autósok körében annak megállapítására, milyen területen várnak leginkább segítséget az autósok a hálózati technológiától. A felmérés során 60 biztosító társaság 70 különböző autómárkával rendelkező ezer ügyfelét kérdezték.
Magyarország egyik legnagyobb vasúti hídjának új, 100 méter hosszú bal mederhídját mindössze hét nap alatt cserélték ki és tették a vonatközlekedésre alkalmassá 36 óra alatt a régi hidat kitolták, az új hidat pedig a helyére tették. Ezt követően kiépítették a vágánycsatlakozást az ártéri hidakhoz, a felsővezetékeket, az optikai kábeleket, a biztosítóberendezést. Péntek este hat M62-es típusú mozdonnyal végezték el a statikus és dinamikus próbaterhelést. A munkavégzés alatt a hídon összesen 300 ember dolgozott.
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a Vásárosnaményt elérő sztráda megépítésével évtizedes álmuk teljesült a szatmári és beregi embereknek. Remélhetőleg az új út bekapcsolja majd ezt a térséget Magyarország és Európa vérkeringésébe is - hangsúlyozta az államtitkár. Czomba Sándor kifejtette, nagyon fontos, hogy az autópálya segítségével új munkahelyek jöjjenek létre ebben a régióban.
Tasó László, a Nyíradonyi Járásban kialakított új autóbusz körjáratok indítását bejelentő tájékoztatón elmondta 2016 január elsejéig, amikor megnyílnak a nemzetközi piacok, a Volán vállalatoknak 800-1000 új autóbuszt kell beszerezniük annak érdekében, hogy versenyképesek legyenek. Most 14 év a Volán-buszok átlagéletkora - tette hozzá. Tasó László prioritásnak nevezte a vasút fejlesztését, de hangsúlyozta a vasúti korszerűsítések után is az autóbuszok adják majd a közösségi közlekedési szolgáltatások 75-80 százalékát.
A közlemény szerint az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata TISPOL programjának célja a balesetek megelőzése és a jogsértések felderítése. A keddtől csütörtökig tartó akcióban 1302 járműnél állapítottak meg jogsértést. A tehergépkocsik ellenőrzésekor vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 78 esetben, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 348 járműnél, míg a menetokmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 156 esetben intézkedtek a rendőrök.
A német Lufthansa-csoport Lufthansa, Swiss, Austrian, Germawings 6,7 százalékkal növelte értékesített utaskilométereinek számát, utasforgalmuk pedig 3,5 százalékkal 10,2 millióra emelkedett tavaly szeptemberhez képest. A Lufthansát szeptemberben több sztrájk is érintette, ennek ellenére értek el jobb eredményt, mint tavaly, csak a járataik száma csökkent 1,6 százalékkal. Az év eddigi részében összesen 81,1 millió utast szállítottak, 1,7 százalékkal többet, járataik átlagos töltöttsége 0,3 százalékpontot emelkedve 80,6 százalékon állt.
A társaság csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint havonta öt jármű beüzemelését tervezik. A járműveket a Solaris-Skoda konzorcium szállíthatja. A 18 milliárd forint összértékű közbeszerzés 108 új trolibusz vásárlására ad lehetőséget, ebből jövőre 24 érkezik a fővárosba. Az új trolibuszok négy kilométeres folyamatos felsővezeték nélküli közlekedésre is alkalmasak, a szólók 64, a csuklósok 104 utast szállíthatnak.
A futóverseny szervezői az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben azt írták a versenyzők a Hősök teréről indulnak, majd az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Szemere utca-Balaton utca-Jászai Mari tér-Margit híd-Margitsziget-Árpád híd-Népfürdő utca-pesti alsó rakpart-Kossuth Lajos tér útvonalon haladnak. A további útvonal Akadémia utca-Széchenyi István tér-Lánchíd-budai alsó rakpart-Pázmány Péter sétány-Szabadság híd-Közraktár utca-pesti alsó rakpart-Margit híd-Margitsziget-Árpád híd-pesti alsó rakpart-Jászai Mari tér.
Páva Zsolt Fidesz azzal kapcsolatban beszélt minderről, hogy a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. a közelmúltban négy közepes méretű, úgynevezett midibusz beszerzéséről gondoskodott, s jelenleg is ezek forgalomba állítását készítik elő. A városvezető elmondta első lépésként sűrűbben indítják a történelmi városmagot egyedüli járatként átszelő 44-es buszt, emellett bővítették annak útvonalát, s elsősorban a turistáknak kedvezve hétvégén is szállítanak segítségével utasokat.
Az együttműködési megállapodás alapján a Magyarországon most képviseletet nyitó Ningbo CSR teszt jelleggel egy elektromos meghajtású autóbuszt és minden ehhez szükséges egyéb technikai felszereltséget biztosít a Volánbusznak. A felek rögzítik a teszt során megállapított eredményeket és megosztják egymással a tesztekkel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat - olvasható a közleményben.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza