Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
A május 30-ig tartó kampány nyitórendezvényen Völner Pál, az NFM államtitkára elmondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésére, az elmúlt négy évben 500 kilométer kerékpárutat adtak át és újítottak meg, s a tervek szerint tovább bővül a kerékpárút-hálózat. Hozzátette ennek részeként 2015-ben megkezdődhet az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszának komplex fejlesztése, a főváros a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút létesítése, a Balaton körüli bringakör korszerűsítése, kiegészítése.
A BKK pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 364-szer kezdeményezték a hatóságoknál taxiengedély visszavonását, mert az ellenőrzött taxinak nem volt érvényes droszthasználati engedélye. A próbautazások során 585 esetben fordult elő olyan mértékű árdrágítás, a taxaméter külső befolyásolása, hamisszámla-adás, illetve a viteldíjmérő óra használata nélküli szolgáltatásvégzés, amelynek következtében a taxiállomás-használati engedélyt azonnali hatállyal felmondta a BKK. Ezenkívül több mint 1700-szor a szolgáltató a fuvar befejeztével nem adott nyugtát vagy számlát a díj átvételéről.
A közlés szerint Vitézy Dávid vezérigazgató és az összes reprezentatív szakszervezet vezetője csütörtökön aláírta a bérmegállapodást, amely április elsejétől biztosít átlagosan 3 százalékos alapbéremelést a jegyellenőrök, pénztárosok, diszpécserek, projektmérnökök, közútkezelők, parkolóőrök és minden munkatárs számára, hasonlóan a többi közlekedési társasághoz, a BKK Közúthoz és a BKV-hoz. A bérfejlesztés nem érinti a Munka törvénykönyve szerinti vezető állású munkavállalókat - jegyezték meg. Felidézték a bérfejlesztés részleteiről korábban hosszas érdekképviseleti egyeztetést folytattak.
Szombaton E jelzéssel az eredeti állapotúra helyreállított fapados, favázas nosztagiavillamos közlekedik a Móricz Zsigmond körtér és Kamaraerdő között, a Deák Ferenc tér és Szentendre között pedig egy 1970-es gyártású 180-as csuklós Ikarusszal is lehet majd utazni.
Az NKH közleménye szerint a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy az idei év első negyedében nőtt az ittasan okozott balesetek száma. A tavalyi 268 esettel szemben idén az első három hónapban 307 ember okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetet alkohol fogyasztása után.
Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az egy hónapja meghirdetett Jedlik Ányos tervre hívta fel a figyelmet, amely az elektromos mobilitás fejlesztését tűzte ki célul. Kiemelte azt is, hogy a magyar járműgyártással együtt fejlődött annak beszállítói háttere, amely kiszolgálja az elektromos járműgyártást is. Mészáros Csaba, az evopro csoport elnök-tulajdonosa hangsúlyozta, hogy az elektromos járműgyártásban Magyarország nem marad el a világszinttől, de fontos, hogy az innovációs lánc ne szakadjon meg a piacképes végtermék létrejötte előtt.
A MÁV-Start vasárnap az ünnepnapi, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint indítja szerelvényeit. Az ünnep ideje alatt a rendelkezésre álló összes üzemképes járművet felhasználják, és ahol az utasforgalom indokolja, ott a vonatok egy vagy több kocsival megerősítve közlekednek. A vasúttársaság azt javasolja az utazóknak, hogy az interneten vegyék meg jegyüket.
A szervezet által a honlapján nyilvánosságra hozott biztonsági jelentés szerint 2013-ban az 5,7 tonna maximális felszálló súly feletti gépek esetében 90 baleset történt, ezekben 173-an vesztették életüket, míg egy évvel korábban 99 balesetben 388-an haltak meg. A tavalyi adatok 65 százalékkal alacsonyabbak az ötéves átlagnál - írták. Ezzel együtt a balesetek gyakorisága is csökkent 2012-ben 3,2 baleset történt egymillió felszállásonként, 2013-ban már csak 2,8.
Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője a helyszínen a sajtó munkatársainak elmondta, a kilenc darab, Dunaújvárosban készült hídgerendát vasúton szállították Baktalórántházára, ahonnan különleges trélerekkel vitték a 4106-os útnál épülő felüljáróhoz. Az egyenként 44,8 méter hosszú és 56,5 tonnás gerendákat egy 400 tonna teherbírású daruval emelik a helyükre - tette hozzá a kommunikációs vezető. A beemelési munkálatok csütörtökön folytatódnak a 4116-os számú közút felüljárójánál.
Az eCall segélyhívó rendszer közúti baleset esetén automatikusan riasztja a mentőket a helyszín GPS- koordinátáinak megadásával. 2015 októberétől az Európai Parlament döntése értelmében az új autók esetében kötelezővé válik az eCall beépítése. Az eCall folyamatos készenlétben álló intelligens egység, ez a megoldás biztosítja, hogy a sofőr eszméletvesztése esetén is időben megérkezzen a segítség, hiszen a balesetet követően a rendszer magától elküldi a pontos GPS koordinátákat a megfigyelő központnak.
A vezérigazgató erről a HírTV Magyarország élőben című műsorában beszélt hétfőn azok után, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság KDB pénteken a Skoda kérésére indított vizsgálatában megsemmisítette a budapesti trolibusztender eredményét, mert a kiírásban nem szerepelt dízelüzemű segédmeghajtás, csak az akkumulátoros, ami szerinte versenykorlátozó tényező.
A tájékoztatás szerint két ütemben végzik a munkálatokat, előfordul éjszakai sávzárás és néhány alkalommal a teljes híd lezárása is. Jövő hónaptól az építkezés miatt a Ferihegyi gyorsforgalmi úton is sávelhúzásra és sebességkorlátozásra kell számítani, valamint júniustól ott is egy sávon haladhat csak a forgalom a híd alatt - olvasható a kivitelező Strabag-MML Kft. közleményében.
A közleményben a Főpolgármesteri Hivatal arra reagált, hogy Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője felszólította a főpolgármestert, azonnali hatállyal menessze Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját. Horváth Csaba szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a "fideszes dilettantizmus" most 3,4 milliárd forinttól és 24 új trolibusztól fosztotta meg a fővárosiakat, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság szabálytalanság miatt megsemmisítette a BKK trolibusztenderét.
Az idei szezonban a menetrendet úgy alakították, hogy a Balaton melléki reptérről Frankfurtban közvetlen csatlakozásokat kínálnak például Sanghajba, New Yorkba, Chicagóba vagy Rio de Janeiróba, vagyis rövid várakozással szinte a világ bármely pontjára el lehet innen jutni. A szintén a cégcsoporthoz tartozó Germanwingsszel együttműködésben pedig a Düsseldorf-Sármellék járat egy részére nem charterként, hanem menetrend szerinti járatként is foglalhatnak helyet a leendő utasok.
A tavaly befejeződött korszerűsítés során az M0 autóút az M7-es és az M5-ös autópálya között, több mint 27 kilométeren mindkét irányban három-három forgalmi sávossá vált, egy-egy leállósávval kiegészítve. A bővítés véget vetett a mindennapos forgalmi dugóknak, és a balesetek is számottevően csökkentek - olvasható a közleményben. A bővítés az M1-es és az M7-es autópálya között elmaradt. Ennek az az oka, hogy ezt a munkát a Tópark projekt beruházója vállalta. A válság miatt azonban leállt a beruházás, így elmaradt az autópálya szélesítése is. Ezt pótolja most a NIF.
Először a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek közműfelújítása, majd a budai fonódó villamoshálózat kiépítése miatt kell a villamosokat buszokkal pótolni a teljes szakaszon. Szombatokon üzemkezdettől 15 óráig a Váradi utcai piac miatt a pótlóbusz a Batthyány tér felé a Váradi utcai szakaszt kihagyja.
Az eddigi modern vonatok helyett hagyományos szerelvények járnak másfél hónapig a Keleti pályaudvarra, mivel ezek, nagyobb tömegük miatt, képesek átgördülni azon a 200 méteren, amelyen áramtalanítják a felsővezetéket a híd alatt - tette hozzá Ughy Kálmán, a vasúti társaság technológiai tervezési vezetője.
A felszámoló ezúttal egyben, egy pályázatban hirdette meg a vagyonelemeket, így a balatonlellei üdülőt és az abban lévő eszközöket, a Külügyminisztériummal szemben fennálló 87,4 milliós követelést, a HA-LNA lajstromú, csaknem 15 ezer órát repült Bombardier CRJ200ER típusú gépet, valamint a Next Generation 737-es Boeing és a Bombabrdier Q400-as gépek katalogizált alkatrészeit. A lellei üdülőért 323 millió, a benne lévő tárgyakért 6,4 millió, a CRJ200-as gépért és az alkatrészekért összesen 1 millió 750 ezer dollárt 3385 millió forintot kér a felszámoló.
A nemzetközileg elfogadott és szabványosított RAP Road Safety Assessment Programme 8211; Közúti biztonsági felülvizsgálat program módszertan 90 országban és 650 ezer kilométer felmérésével bizonyította eredményességét. Magyarországon 2918 kilométernyi útszakasz baleseti és forgalmi adatai alapján már elkészült a kockázati térkép. A programban tudományos alapon határozható meg, hogy melyek a közúthálózat legveszélyesebb részei. A módszertan csillagokkal minősíti a közutak biztonságát, 5 csillagos besorolást csak a legbiztonságosabb út kaphat.
A BKK-nak az MTI-hez kedd este eljuttatott közleménye szerint az alacsonypadlós, légkondicionált, a legmodernebb, Euro 6-os motorral felszerelt Volvo 7900-as típusú hibrid hajtású buszflottát a pályázaton nyertes T J Busz Projekt Kft. üzemelteti majd. Hozzátették, hogy az üzemeltetésről szóló szerződést kedden írta alá Tóth Ignác, a szolgáltató igazgatója és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.
Magyarországon 3 ezer kilométer utat vizsgálnak meg, és baleseti kockázat szempontjából rendszerbe sorolják az egyes útszakaszokat. A projekt eddigi eredményeit bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón Schmidt Szabolcs, az Európai Bizottság közlekedésbiztonsági csoportjának vezetője azt mondta, a legfontosabb feladat az unióban a közúti biztonság növelése, a 2010-es szint felére kell csökkenteni hat éven belül a közúti balesetben elhunytak számát, ebben nyújt segítséget a mostani projekt.
Tájékoztatásuk szerint a kivitelezési szerződést erről szerdán írta alá Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, Kövesdi Szilárd, a vasúttársaság vezérigazgatója, valamint a kivitelező MVM OVIT Zrt. vezérigazgatója, Gopcsa Péter és vállalkozási igazgatója, Varga András.
Seng Kuang-cu frissen közölt számai nagyobbak azoknál, mint amelyeket a cég tett közzé az év elején. A beruházások 78 százalékának helyszíne a középső és a nyugati országrész lesz, és az idén átadandó vonalak 86 százaléka is ebben a térségben valósul meg.
Az 1-es villamosvonal felújításának péntektől kezdődő új szakaszában május elejéig az északi vonalszakaszon a Lehel utca és a Reitter Ferenc utca között átépítik a villamospályát és a Jász utcai vágánykapcsolatot, megújul az áramellátási rendszer és a felsővezeték-hálózat, valamint akadálymentesítik a Reitter Ferenc utcai megállót.
Az easyJet hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2013 márciusához képest 4,8 százalékkal több, 5,1 millió utast szállított a cég, ezzel 61,8 millióra nőtt a tavaly március óta lebonyolított utasforgalma. A gépek telítettségi mutatóját is javult az angol diszkont légitársaságnál, 1 százalékponttal 91,5 százalékra a tavalyi év hasonló időszakához képest.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza