Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
A román hatóságok 28 kilométer hosszú autópályarészt nyitottak meg, amely Nagylaktól halad Aradig. Ez a szakasz két részre van osztva, eddig elkészült a Nagylak és Pécska Pecica közötti 22 kilométer, valamint további 6 kilométer a Pécska és Arad közötti szakaszból. A hátramaradt 10 kilométer autópályát a tervek szerint 2015 júniusig fejezik be.
A tájékoztatás szerint reggel óta folyamatosan több kilométer hosszan torlódnak a járművek az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán az M0-s autóút csomópontja előtt. A jelentős nehézgépjármű forgalom és az ünnepekre hazatérő, főleg szerb, román és török vendégmunkások miatt egész nap torlódás várható az M1-es autópályán Budapest felé, és így az M0-s autóút M5-ös autópálya felé tartó szakaszán is. Nehezíti a közlekedést, hogy folyamatosak a balesetek ezeken az utakon és a kerülőútnak használható 1-es főúton is sok a jármű - tették hozzá.
A kilencmilliomodik utas ünnepélyes fogadása után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető társaság vezetője elmondta, az év végére 9,2 millióra nőhet a légikikötő forgalma. Nagyon fontos lépés volt ebben, hogy az Emirates elindította a Budapest és Dubaj közötti hosszú távú járatát, de a többi cég kapacitásbővítése is hozzájárult a sikerhez.
A nyári menetrendben ezzel 15-re nő a Budapestről elérhető célállomások és 28 százalékkal 86-ra emelkedik a heti járatpárok száma. A légitársaság 2015-ben évi 1,3 millió utassal számol a budapesti bázison. Klaudia Kalazna közölte, növelik a járatok számát Brüsszelbe, Dublinba, London-Stanstedre, Madridba, Milánóba, Pisába, Rómába és Velencébe. Hozzátette, számításaik szerint 2019-ig 40 százalékkal, 116 millióra nő az éves utasforgalmuk, ezt kiszolgálandó 280 új Boeing 737-esre adtak le rendelést és további százra opciójuk van, flottájuk 2024-re 520 gépre nőhet.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint mindenhol befejeződtek a demonstrációk, a rendőrségnek nem kellett intézkednie, rendbontás sem volt. A szükséges létszámmal biztosították a rendezvényeket. A közutakon helyreállt a forgalom - közölték.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kora délután közölte az MTI-vel, hogy az országban negyvenegy helyen tart még a demonstráció, két helyszínen, Nógrád és Tolna megyében már befejeződött a tüntetés. Rendbontást nem tapasztaltak rendbontást, a rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényeket, segíti a közlekedés zavartalanságát - tájékoztattak. Hozzátették a forgalom továbbra is a hétfőnként megszokott közlekedési helyzetnek megfelelő.
A Liga Szakszervezetek azt tervezték, hogy az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsival lassítják majd a közúti forgalmat hétfő reggel 7 és délután 4 óra között, amivel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikáció szolgálata az MTI-vel közölte reggel 7 órakor országszerte 43 helyszínen kezdődött meg forgalomlassító demonstráció.
A MÁV korábbi tájékoztatása szerint a Hosszú lépés nevű vonat Budapest és Sátoraljaújhely között a tanulmányi időszakban pénteken, visszafelé pedig vasárnap 24, illetve 35 perccel rövidebb menetidővel közlekedik, ezzel elsősorban a fővárosban tanulók számára lesz gyorsabb a közlekedés.
A szakszervezetek hétfőn országos félpályás útlezárással tiltakoznak a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafeteria többletadóterhei ellen - ezt Gaskó István, a tiltakozó akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke jelentette be szerdán.
A közlemény szerint a székesfehérvári állomáson vasárnap kezdődik a vágány- és peronhálózat, valamint az aluljárórendszer felújítása, ezért zárják le az utascsarnokot, az aluljárót és az első nyolc vágányt. Várhatóan a jövő hét elején a jegypénztárakat is bezárják, a menetjegyeket ezután az állomásépület bal oldalán található ideiglenes konténerbe áthelyezett pénztárban lehet megvásárolni. Az e-Ticket jegyátvételi kioszkot a konténeren belül kialakított utasváróban, a pénztárak mellé helyezik.
A vasutas szakszervezetek sztrájkját az olasz közlekedésügyi miniszter először betiltotta, majd mégis engedélyezte. Azzal a módosítással, hogy a péntekre meghirdetett nyolcórás általános sztrájkot a vasutasok egy órával korábban befejezik, tehát délután négy órától újraindul az olaszországi vonatközlekedés. Addig is biztosított a hosszú távú nemzetközi járatok célba érése. A szombat este kezdődő újabb 24 órás vasutassztrájk kezdetét is szombat éjfélre tolták el.
A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt az olasz vasút belföldi vonatközlekedésében járatok törlésére, rövidülésekre, késésekre kell számítani. Azoknak az utasoknak, akik lemondanak az utazásról, a Magyarországon váltott, Olaszországba, illetve Olaszországot érintő útra szóló jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatérítik, vagy más időpontra érvényesítik.
Közleményük szerint az előző év novemberéhez képest 7,9 százalékkal nőtt az utasok száma, ebben a hónapban még soha sem használták ennyien a repülőteret. Az egész évet tekintve pedig 7,2 százalékos lehet a bővülés. Nemzetközi összehasonlításban a Budapest Airport forgalma idén az európai átlag felett növekszik, megelőzve a régió többi repülőterét, ahol csökken, vagy kis mértékben, 1-3 százalékkal bővül az utasforgalom - közölték.
A MÁV értesülései szerint az olasz vasúton péntek 9 órától 17 óráig, továbbá szombat 21 órától vasárnap 21 óráig hirdetett munkabeszüntetést a szakszervezet lesz. A sztrájk ideje alatt az olasz vasút belföldi vonatközlekedésében járatok törlésére, rövidülésekre, késésekre kell számítani - írták.
A Budapest Airport tájékoztatása szerint a norvég diszkont légitársaság csütörtökön bejelentett járatbővítésével a 2015-ös nyári szezonban csütörtökön és vasárnap két koppenhágai járat is közlekedhet, a többi napon - szombat kivételével - egy délutáni járat marad továbbra is. A két újabb járatra már foglalhatók a jegyen a Norwegian weboldalán www.norwegian.com.
Szerdától csütörtökre virradó éjjel lezárják a Gyóni Géza teret, a Margit körút és a Török utca csomópontjában a közlekedési lámpa ebben az időszakban sárga villogó üzemmódban működik. A 923-as és a Nyugati pályaudvar irányú 934-es éjszakai busz a szerdáról csütörtökre virradó éjjel az Árpád fejedelem útja-Üstökös utca-Török utca-Margit körút-Margit híd módosított útvonalon halad.
A szervezet szerdai MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy június óta jelentősen csökkent a kerozin ára és a GDP világszinten jobban emelkedik a korábban vártnál. Az IATA előrejelzése szerint 2015-ben a légitársaságok 3,2 százalékos árréssel dolgoznak majd, ez egy utasra vetítve 7,08 dollár nettó profitot jelent, amely több, mint duplája a 2013-as 3,38 dollárnak. A szervezet ugyanakkor figyelmeztet, hogy a 3,2 százalékos árrés továbbra is nagyon alacsony.
A francia-holland Air France-KLM hasonló mértékben, 0,5 százalékkal tudta csak növelni utasainak számát novemberben annak ellenére, hogy kapacitásaikat 1,3 százalékkal csökkentették. A járatok töltöttsége viszont 1,4 százalékponttal 81,8 százalékra javult. November végéig összesen 71,2 millió utast szállított a csoporthoz tartozó Air France, KLM és a diszkont Transavia, ugyanakkor ez csak 0,1 százalékos javulás a 2013 január-novemberi időszakhoz képest.
A fényvillamost hatodik alkalommal indította el a BKV, az UV típusú, a 60-as években gyártott nosztalgiajármű hétköznapokon a 2-es, hétvégén és ünnepnapokon a 19-es vonalon közlekedik, illetve december 22-én késő este a 14-es vonalon is lehet majd utazni vele. A járművet 3,5 kilométernyi fényfüzér borítja, amelyen 39 200 hidegfehér és kék LED világít.
A BKK korábban azt közölte csatornaépítés kezdődik a Sasadi út és a Budaörsi út csomópontjában, ezért lezárják a Bozókvár utcától a Sasadi úti kereszteződésig a városhatár felé vezető két szélső forgalmi sávot. Az 53-as, a 88-as, a 139-es, a 140-es, a 140A, a 150-es, a 188E, a 239-es, a 240E, a 253-as, a 258-as, a 258A, a 272-es, a 908-as, a 940-es, a 941-es és a 972-es busz Sasadi út megállóhelyét 15 méterrel előrébb, a Bozókvár utca és a Pannonhalmi út közötti szakaszra helyezik át.
A rendőrség az M30-as autópálya Miskolc déli lehajtója melletti áruház parkolójában gyülekezteti a borsodi megyeszékhelyre közúton érkező Újpest-szurkolókat, akik innen szervezett formában, rendőri felvezetés és kíséret mellett utazhatnak tovább a stadionhoz. A vonattal Miskolcra érkező vendégdrukkerek szintén hatósági felvezetés és kíséret mellett jutnak majd el a sportlétesítménybe.
Hozzátette, hogy az ellenőrzéssel a veszélyekre akarták felhívni a figyelmet. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az idén a közúti-vasúti átjárókban 70 közlekedési baleset történt, amelyekből 12 halálos kimenetelű volt, és tizenketten súlyosan megsérültek. Fábián György független közlekedési szakértő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az átjárókban történt balesetekben is gyakran szerepet játszik a járművezetők felelőtlensége, a KRESZ hiányos ismerete.
2013-ban az összesített forgalomnak az EU-s tagországok közti utak adták a 43,3 százalékát, az egyes tagországokon belüli belföldi forgalom a 18,1 százalékot, míg az EU-n kívüli utak az utasforgalom 38,6 százalékát tették ki. Az utasok száma stabilan emelkedik 2009 óta, amikor a gazdasági válság miatt csak 753 millió utas volt.
Nagy Sándor Együtt kifejtette a zajtérkép kimutatta, hogy elsősorban közlekedési típusú zajjal kell a városban számolni. Silló Szabolcs projektvezető elmondta elsősorban az átmenő forgalommal érintett bevezető utak, a gyűjtőutak, a hidakhoz vezető utak mentén és a belváros egyes részein erős a zajterhelés. A közúti zajcsökkentési intézkedési tervben emiatt nagy hangsúlyt helyeztek a közlekedési területre, amelyet a városi, regionális közlekedési tervekkel és a környezetvédelmi programokkal összhangban dolgoztak ki.
Becsey Zsolt a Bringázni Élmény! kerékpáros fejlesztési program konferenciáján hozzátette a kerékpáros közlekedés mára szinte önálló közlekedési alágazatnak tekinthető. A helyettes államtitkár szükségesnek nevezte a több mint 4000 kilométer hosszúságú magyarországi kerékpárutak összekapcsolását, megteremtve ezzel a szabadidős és hivatásforgalmi munkába, iskolába járás kerékpározás feltételeit. A kiépült hálózatok karbantartásához pedig elengedhetetlennek tartotta a társadalmi szemléletformálást is.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza