Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
A MÁV tájékoztatása szerint az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek hajnali 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg hajnali 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. A Budapestről szombat éjszaka induló nemzetközi vonatok várhatóan egyórás késéssel érik el külföldi végállomásukat.
Az új járat a 131 férőhelyes Airbus A318 géptípussal üzemel majd. Kam Jandu, a Budapest Airport járatfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a negyedik Budapest-Párizs járat elsősorban ázsiai, dél-amerikai, afrikai járatokhoz biztosít kényelmes csatlakozást, de számos franciaországi célállomás is könnyebben megközelíthető lesz.
A meghirdetett menetrend szerint Budapest és Stockholm-Arlanda között március 29. és június 21., valamint augusztus 20. és október 24. között közlekednek a SAS Boeing 737-esei kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap. Stefan Hedelius, a SAS alelnöke a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, tavaly 17 ezer utas volt a két város között, 150 svéd cég van Magyarországon, 3-4 ezer svéd él az országban, ez is a járat megnyitása mellett szólt.
A bukaresti metrót működtető Metrorex vállalat a román közlekedési minisztériumhoz tartozik. A miniszter szerint a drágításra azért van szükség, hogy szavatolni tudják az utazók biztonságát, illetve a Metrorex befejezhesse a már elkezdett hálózatbővítést.
A tesztüzem zárultával országszerte élesben működő 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil traffipaxot váltja ki. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok kkep egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is.
Tájékoztatásuk szerint a második szakaszához érkezett az úgynevezett járműkísérői beavatkozás nélküli tesztidőszak a március 28-29-ei hétvégén a teljes vonalon járműkísérő nélkül fognak futni a szerelvények. A speciális próbákra a végleges használatbavételi engedély megszerzéséhez van szükség. A vonalnak bizonyítania kell, hogy éles helyzetben is biztonságosan és kiszámíthatóan működik a rendszer emberi beavatkozás nélkül.
A 4-es és 6-os villamos mintegy két hónapon keresztül a dél-budai végállomásról csak az Oktogonig közlekedik a Széll Kálmán tér felújítása, a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, valamint a Szent István körúti és a Teréz körúti vonalszakasz karbantartási munkái miatt. Az érintett területeken a Nagykörúton irányonként csak egy sáv járható, mivel egyet buszsávnak jelöltek ki.
Sikeresen zárult a változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzőpontok tesztüzeme, március 26-ától indul az éles üzemeltetés, így az újfajta kamerák által dokumentált szabálysértéseknek már jogi következményeik is lesznek az ország teljes területén - mondta. Hozzátette a 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltja ki.
Ebbe a projektbe tartozik például a lassújelek felszámolása, vagyis az, hogy ne legyen egyetlen olyan vasúti szakasz sem, ahol a pálya minősége miatt sebességkorlátozásra van szükség. A programban további motorvonat-beszerzések, vasúti csomópontok korszerűsítése, valamint vasútinformatikai és biztonsági fejlesztések is szerepelnek.
Május 23-áig éjjelente 0 és 4 óra között a 6-os villamos teljes vonalán buszok közlekednek. A nagykörúti villamosok vonalán járó pótlóbuszok csak hétvégén a nappali órákban állnak meg a Margitsziget megállónál. Változik továbbá a 91-es és 191-es, a 116-os, valamint a 931-es busz menetrendje.
A BKK szombati, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, elkezdődik az aluljáró és az autópálya új nyomvonalának kialakítása és a városból kifelé haladó útpályán változik a víz- és csatornaépítési munkálatok helyszíne. A Sasadi út környezetében a belváros irányába vezető útpályát lezárják, és a forgalmat a kifelé haladó sávra terelik, sávelhúzással továbbra is három sáv lesz járható mindkét irányba, azonban azok szűkebbek lesznek. A Balatoni út felől érkezők egy újonnan kiépített terelőúton keresztül, a Sasadi úti csomópont után önálló sávon tudnak ráhajtani a Budaörsi útra.
Tarlós István főpolgármester, miután az 1-es villamoson utazva áthaladt a Rákóczi hídon, újságíróknak azt mondta, hogy a híd ezzel elnyerte eredeti funkcióját. Kijelentette az eredeti tervek szerint befejeződött az 1-es és a 3-as villamosvonal fejlesztése. A maradék forrásból, ha szükséges, olyan kiegészítő munkákat is elvégezhetnek, amelyek az eredeti tervekben nem voltak benne - közölte, hozzátéve, hogy ezek az utazóközönséget nem fogják zavarni.
Mint írták, komplex, összehangolt felújítási és karbantartási munkák kezdődnek a nagykörúti villamos vonalán a Széll Kálmán tér és az Aradi utca között. A Margit híd budai hídfőjénél, a Keleti Károly utca, valamint a Széna tér környékén és a Széll Kálmán téren a vágányépítés miatt újabb lezárásokkal és forgalomkorlátozásokkal folytatódik a budai fonódó villamoshálózat kialakítása.
Elmondása szerint csütörtökön a munkabeszüntetés a hosszú távú és a teherszállító járatokat érinti, nem lesz akkora hatása, mint a szerdainak. Emlékeztetett szerdán összesen hét budapesti járatot töröltek, ami közel 750 utast érintett, de senki nem maradt a Liszt Ferenc repülőtéren, minden utasnak tudtak megfelelő alternatívát kínálni.
Lichtenberger Tamás, a Lufthansa repülőtéri vezetője az MTI érdeklődésére elmondta szerdán összesen hét járatot töröltek, ami közel 750 utast érintett. Az utasok előre érdeklődtek, nem okozott fennakadást a sztrájk. Akik megkeresték a társaságot, azoknak másik járatokon biztosítottak helyet, így mindenkinek megnyugtató megoldást találtak - tette hozzá. A csütörtöki járatokat érintően későbbre ígért tájékoztatást.
Zaránd György, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a MÁV-Start azt követően vásárolta meg a kocsikat, hogy az ÖBB áttért a 160-200 kilométeres óránkénti sebességre képes kocsik használatára. Az első 10 kocsit már felújították a szolnoki járműjavítóban, így módosítottak a belső elrendezésen, kicserélték az ablakokat, továbbá a MÁV-Start színeire festették át azokat - ismertette.
A majdnem 14 milliárd forintos beruházás 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás segítségével valósul meg. A jelenlegi 2x1 sávos utat 2x2 sávossá bővítik Heves megyében Lőrinci, Apc és Zagyvaszántó, Nógrád megyében pedig Jobbágyi és Szurdokpüspöki települések között.
A nettó 5,96 milliárd forintos beruházást 85 százalékban uniós, 15 százalékban belföldi forrásból finanszírozzák és a Strabag Általános Építő Kft. végzi. A korszerűsítés Füzesabony külterületétől, a 3-as főút és a 33-as főút csatlakozásától Tiszafüred belterületéig, a 34-es főúti csomópontig tart. Tavaly év végére a Heves megyei szakaszon a munkálatok jelentős része befejeződött, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a héten indulnak el a korszerűsítési munkálatok - írja a NIF.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság BRFK közleménye szerint több helyen szombaton életbe lép a - vasárnap esti órákig tartó - megállási tilalom. Tilos lesz megállni a többi között az V. kerületben az Alkotmány utca mindkét oldalán a Kossuth Lajos tértől a Bajcsy-Zsilinszky útig, a Vajkay utcában az Alkotmány utca és a Szalay utca között, a Szalay utcában a Honvéd utca és a Kossuth tér között, a Balassi Bálint utcában a Markó utca és a Kossuth tér között, valamint a Széchenyi felső rakparton a Markó utca és a Kossuth tér között.
A közlemény szerint egyebek mellett a Kossuth Lajos téren, a budai Várban, a Múzeumkertben, a Rákóczi úton, valamint a Petőfi téren tartanak ünnepi rendezvényeket, több belvárosi főútvonalat lezárnak, ezért számos közösségi közlekedési járatot elterelnek. A 2-es villamos vasárnap délelőtt a Közvágóhídtól csak a Kossuth Lajos térig közlekedik, pótlóbuszt nem tudnak forgalomba állítani a kimaradó szakaszon. A 47-es és a 49-es villamos üzemkezdettől várhatóan 18 óráig a Szent Gellért tér után a Batthyány térre közlekedik, a belváros felé a 4-es metróval lehet eljutni.
A tájékoztatás szerint a TISPOL Operational Group Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Műveleti Csoportja 2015-ös terve alapján tartott Seatbelt elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzéssorozat keretében 3406 alkalommal észlelték az intézkedő rendőrök a biztonsági öv használatának elmulasztását. Jellemzően - 2956 esetben - a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét.
A Lufthansa honlapján csütörtökön közzétett jelentés szerint a cégcsoport árbevétele az előző évihez képest 0,1 százalékkal, 30 milliárd euróra csökkent, az üzemi eredmény így is 36 százalékkal jobb lett 2014-ben 954 millió nyereséget könyvelt el a társaság, és ezzel elérte kitűzött célját. Elemzésében a Lufthansa kitért arra, hogy bár a hozamszint némileg csökkent a személyszállítási piacon, az alacsonyabb kerozinárak miatt 364 millió euróval kevesebb volt az üzemanyagköltség.
A belföldi menetdíjbevételek másfél százalékkal, 540 millió forinttal, míg a nemzetközi menetjegyek eladásából származó bevételek csaknem 13 százalékkal, 1,1 milliárd forinttal haladták meg a 2013-as teljesítményt. A közlemény szerint a belföldi bevétel emelkedését részben a menetjegyet váltó, fizető utasszám növekedése okozta. Tavaly közel 108,2 millióan váltottak jegyet vagy bérletet a vonatokra.
A légitársaságok honlapján közzétett utasforgalmi statisztika szerint az IAG 5 millió utast fuvarozott 2015 februárjában, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kapacitásokat 4,3 százalékkal növelték, a gépek kihasználtsága 0,9 százalékponttal 76,2 százalékra javult. A csoporton belül a diszkont formában működő Vueling 11,6, az Iberia 10,8, a British Airways pedig 3,3 százalékkal növelte értékesített utaskilométerét.
A Budapesti Közlekedési Központ BKK Facebook-oldalán közölte a járművel - amit kamionokkal szállítottak a gyártó baszkföldi üzeméből Budapestre - elkezdődhetnek a szükséges tesztek, a fék- és futáspróbák. Az első villamos a rövid, 34 méteres típus, amelyikből összesen 25 érkezik Budapestre még ebben az évben. Amennyiben a jármű minden tesztje sikeres lesz, az első villamos idén ősszel állhat forgalomba a 3-as villamos felújított vonalán.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza