Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
A közlekedésszervező arra reagálva közölte ezt az MTI-vel, hogy Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, amihez a BKK hozzányúlt, az eddig még kudarcba fulladt ismét meghosszabbították a BuBi próbaüzemét, 2014-re beígért elektronikus jegyrendszer bevezetése a feledés homályába merült, a 3-as metró életveszélyes állapotban van, a trolitender megbukott, a buszsávépítési hullám pedig csak a dugók számát növelte.
Tarlós István főpolgármester programjának megfelelően, a fővárosi önkormányzat útfelújítási programjának részeként megújult Kispest fontos közlekedési útvonala, az Ady Endre út - olvasható a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Emlékeztettek, a 2013-as első ütemben a Határ út felé vezető oldalon egykilométeres útszakaszt építettek teljesen újjá. A közutat teljes pályaszerkezetében újították meg az aszfaltot az alappal együtt kibontották, és három rétegben - alap, kötőréteg, kopóréteg - újraaszfaltozták.
Eredményes közbeszerzés esetén a tervezőnek a szükséges tervezési feladatokat 2015 végére kell elvégeznie - rögzíti a dokumentum. A 471. számú, Debrecen 8211;Mátészalka másodrendű főút biztosítja az érintett kistérségek összekötését Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között. A főút korszerűsítése során a külterületi szakaszokon burkolaterősítést és burkolatszélesítést végeznek, a településeken biztonságosabbá teszik az átkelési szakaszokat, s megépítik a Hajdúsámsont elkerülő utat.
A Disneyland könnyebb elérését a közlekedési hatóság korábban a 11-es metróvonal kiterjesztésével is segítette. Ennek érdekessége, hogy a vonatok belseje és külseje Disney-mesékből ismert figurákkal tarkított, a szintén mesevilágot idéző megállót pedig a városlakók maguk választhatták ki egy internetes szavazás során.
A 121 millió forint összértékű beruházás során 1,8 kilométeren 2,6 méteres szélességben épült ki a kerékpárút. A bicikliút kisebb része Kocsord belterületén, 1,6 kilométer pedig a két község között vezet. A támogatási összeget a Közlekedés Operatív Program KÖZOP kiírásán nyerte el a két település által alakított konzorcium.
A projekt keretében a vasút- és az autóbusz-állomás közelében 20 férőhelyes BR kerékpártároló, az ahhoz vezető Hunyadi utcában néhány száz méteren kerékpárút épül, kiegészítve a jelenleg öt kilométeres városi kerékpárút-hálózatot.
A Hévíz-Balaton Airport és a prágai Václav Havel repülőtér között hetente egyszer, hétfőnként közlekedik a menetrend szerinti járat. A jelenlegi tervek szerint a gépek november 10-éig repülnek. Benkő Attila hozzátette a CSA járata nemcsak a cseh főváros és Sármellék között teremt összeköttetést, hanem a közvetlen átszállási lehetőségek miatt orosz és nyugat-európai városokat is könnyen elérhetővé tesz. A cseh légitársaság egyebek között Moszkvából, Jekatyerinburgból, Permből, Rosztov-na-Donu városából és Szamarából közlekedtet járatokat Prágába.
A cég közleményében emlékeztet arra, hogy az első automatákat tavaly nyáron helyezte üzembe, és számukat folymatosan bővíti. Legutóbb júliusban helyezett el újakat, a Keleti pályaudvaron a főcsarnokban három, a Déli pályaudvaron négy automatát, a jegyvásárlási lehetőségek bővítése, valamint a sorban állás csökkentése érdekében. Ezzel már országszerte 56 automata áll az utazók rendelkezésére.
A III. kerületi megújult Flórián téri megállóban tartott átadáson Tarlós István azt mondta ütemterv szerint halad a fővárosi önkormányzat kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása, az 1-es villamos pályarekonstrukciós és vonalhosszabbítási munkálata. A felújított Bécsi úti és Vágány utcai szakaszon május 5-től járnak a villamosok, az óbudai szakasz teljes műszaki átadás-átvétele június végéig tartott - közölte.
A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.
Fülöp Judit, az államtitkárság sajtófőnöke hétfői közleményében felidézte, hogy Szijjártó Péter még a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkáraként jelentette be idén márciusban az Emirates légitársasággal közösen, hogy a vállalat ügyfélszolgálati központot hoz létre Budapesten, amely 300 új munkahelyet hoz majd létre. Az akkor folytatott megbeszélések és a magyar kormány pénzügyi támogatásairól szóló tárgyalások után döntött az Emirates úgy, hogy közvetlen járatokat indít Budapestről - tette hozzá.
A BKK tájékoztatása szerint a mérkőzések előtt és után a 26-os busz munkanapokon 10-12 perc helyett 7-8, hétvégén 7-8 helyett 6 percenként közlekedik, és hét közben nem szóló, hanem alacsonypadlós csuklós buszok járnak a vonalon. A hét közben közlekedő D12-es hajó a Margitszigetnél is megáll, a 26-os és 226-os busz megállóját pedig a Nyugati pályaudvarnál összevonják.
Az első, 13,4 kilométeres szakaszon a főpálya humuszleszedése és a töltés kialakítása folyik. Megépült a Millér-ér feletti ideiglenes híd, így mentesül Szolnok az építési forgalomtól. A vállalkozó a Zagyva és Millér hidak próbacölöpözését végzi, alapozza a hídfeltöltéseket, illetve elkezdte a 32. számú főúti csomópont déli ágainak kialakítását. Ezen az autópálya szakaszon 13 műtárgy, egy kétoldali komplex- és egy kétoldali egyszerű autópálya-pihenő, valamint 2 csomópont és 9 külön-szintű keresztezés lesz.
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság MOB sportigazgatója a pénteken, a Deák téren tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy a villamoson berendezett mozgó szurkolói klub a londoni játékok idején bebizonyította, hogy egyedülálló kezdeményezés és nagy népszerűségnek örvendett az utasok körében, akik együtt szurkoltak a magyar csapattal.
A budai fonódó villamoshálózat létrejöttével a korábbi 17-es villamos vonalát összekötik a 19-es, a 41-es és a 61-es járatokéval, így hosszú, észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jönnek létre. Óbudáról átszállásmentes, az autós közlekedéssel szemben is versenyképes kötöttpályás kapcsolat létesül, többek között a Széll Kálmán térre, a BAH-csomóponthoz, a Móricz Zsigmond körtérre, Albertfalvára, valamint Kelenföldre - írta a BKK.
A közlemény szerint az első járműveket a műszaki átadás-átvételt követően várhatóan még ezen a héten, a második kontingenst pedig a tervek szerint a jövő hét végén szállítja Budapestre a BKV Zrt. A 2004 és 2006 között gyártott, a svájci Lausanne-ból érkező buszokat a korábban vásárolt 37 CNG-busz után honosítják. A járművek futásteljesítménye alacsony, darabonként mintegy 6,5 millió forintért lehetett beszerezni őket.
"Északnyugat Magyarország fejlődése a bizonyíték az újraiparosítási politika sikerére" - mondta az eseményen csütörtökön Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, aki beszédében kitért arra, hogy a regionális reptereknek jelentős a tőkevonzó hatása. Emlékeztetett arra a 2010-es kormányalakítás idején "Magyarország a szakadék szélén állt", az akkor meghozott döntés alapján pedig arra helyezték a hangsúlyt, hogy az országot Európa termelési központjává alakítva, a válságból erősebben kerüljön ki, mint annak kitörésekor volt.
Az MTI érdeklődésére a MÁV-Start hétfőn közölte, hogy július elsejétől a MÁV-Start Zrt. az étkezőkocsi-szolgáltatást a déli parton a Budapest-Déli pályaudvarról 7 óra 30 perckor és 11 óra 30 perckor Nagykanizsára, a 21 óra 05 perckor Keszthelyre induló vonatokon biztosítja. Visszafelé a Nagykanizsáról 14 óra 50 perckor és 16 óra 50 perckor a Déli pályaudvarra, Keszthelyről 5 óra 23-kor a Déli pályaudvarra induló vonatokon lesz étkezőkocsi.
Az M0-s említett szakaszának nyomvonalára előzetes környezeti vizsgálati dokumentáció készült, amely 5 lehetséges alapváltozatot, illetve azok kombinációit tartalmazza. A környezetvédelmi hatóság erre adott véleménye alapján a következő lépésben környezeti hatástanulmányt kell készíteni. A hatóság véleményében foglaltak alapján a hatástanulmány 3-4 lehetséges változatot vizsgál majd részletesen. A jelenlegi ütemezés szerint - eredményes közbeszerzés és a forrás rendelkezésre állása esetén - a környezetvédelmi engedély megszerzése 2016. őszére várható.
A javaslatot 29 igen és 1 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a testület. Az előterjesztésben a metróvonal rekonstrukciójának és északi meghosszabbításának előkészítésére vonatkozó fejlesztési megállapodás megkötésére tettek javaslatot, amelynek indoka a feladathoz kapcsolódó 1,2 milliárd forintos önkormányzati költségvetési forrás rendelkezésre bocsátása. Az összköltség idei évi előirányzata 361 millió forint.
Az írásos polgármesteri beszámolóban szereplő tájékoztatás szerint a még 2009-ben kezdett építkezésnek 2010 októberéig kellett volna befejeződnie, a kivitelezés azonban leállt, ami gazdasági, turisztikai és közlekedésbiztonsági szempontból is komoly hátrányt jelent Nagykanizsa számára. Cseresnyés Péter polgármester Fidesz-KDNP tájékoztatást kért a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő NIF Zrt.-től, amelynek válasza szerint több eredménytelen közbeszerzési eljárás után júniusban vagy júliusban újat írnak ki.
Pécsi Norbert Sándor közleményében felidézte az ecsédi bekötőút 2,8 kilométeres felújítási szakaszával folytatódik az M3 autópálya és Ecséd közötti út rekonstrukciója. A beruházás mintegy 104 millió forintba kerül. Megújul a Selypet Gyöngyöspatával összekötő út Rózsaszentmárton belterületén futó szakasza is 700 méter hosszon, 33,5 millió forint európai uniós támogatásból. A Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út Hatvan belterületén újul meg 70 méter hosszon 4,5 millió forintból.
György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes az ünnepségen a környezetkímélő közlekedés fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy folyamatosan újítják meg a főváros buszparkját, ebben a ciklusban 300 új, és 200 jó állapotú, 4-8 év közötti járművet szereztek be, köztük Dijon városából 37 darab sűrített földgáz meghajtású buszt is, és hamarosan érkezik a szelektív hulladékgyűjtési projektben 60, ugyancsak CNG típusú jármű.
Váradi József elmondása szerint a hangár felépítése nem befolyásolja a jelenleg az Airbus A320-asaikra meglévő karbantartási szerződéseiket, a hangár a bővülő flotta nagyobb volumenű műszaki kiszolgálását támogatja. Ezzel kapcsolatban jelezte 52 repülőgépük van, de ez a szám öt éven belül száza emelkedik.
Emlékeztettek arra tavaly decemberben írtak ki közbeszerzési eljárást, amelynek elbírálása múlt kedden zárult le; a pályázati anyagot hat társaság vásárolta meg, de csak egy ajánlat érkezett, az is érvénytelen volt. A tender feltételei alapvetően nem változnak a GYSEV Zrt. az eljárás keretében továbbra is két- és háromáramnemű mozdonyok vásárlását tervezi, amelyeket a személy-, és teherszállításban is használhat a vasúttársaság.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza