Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
A MÁV-START Zrt. 2012 novemberében indított nyílt közbeszerzési eljárást korszerű alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésére. A közbeszerzés nyertesével 2013-ban megkötött szerződés értelmében a Stadler Bussnang AG svájci járműgyártó 42 elővárosi vagy regionális villamos motorvonatot gyárt a vasúttársaság számára.
A központ egyúttal jelezte, legközelebb március 14-én változik majd a közlekedési rend a 4-es és a 6-os villamos dél-budai végállomásától csak a Blaha Lujza térig jár majd, a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér között villamospótló busz viszi az utasokat. Változik a téren a közúti közlekedés és módosulnak a gyalogosútvonalak is.
A dízelmotorral szerelt, elektromos hajtással is rendelkező buszok január közepétől több ütemben álltak forgalomba. A hibrid buszok az 5-ös, a 7-es és a 9-es vonalon közlekednek a hét minden napján. Az ezekről a vonalakról felszabaduló alacsonypadlós, hagyományos meghajtású járművek a 7-es, a 20E, a 44-es, a 136E, a 159-es, a 196-os és a 196A vonalán növelik az akadálymentes járatok számát. A buszokat a BKK megrendelése alapján a T J Busz Projekt Kft. üzemelteti.
A légi cég információi szerint az unió hamarosan légügyi törvénymódosítás-csomagot akar beterjeszteni a parlament elé, ezért kezdeményezték két szektor jelentős átalakítását is. Ezeket az easyJet olyan tabutémáknak nevezte, amelyekhez régóta nem mernek hozzányúlni, miközben álláspontjuk szerint a légitársaságok versenyképességét növelné a módosítás.
Loppert Dániel tájékoztatása szerint a két korábbi eredménytelen kiírás után meghirdetett újabb közbeszerzési pályázatra hat érvényes ajánlat érkezett. A nyertes ajánlattevő a Közgép Zrt., amelyik nettó 1,344 milliárd forintért vállalta a munkát. A második legjobb ajánlat a Soltút Kft.-é volt 1,5 milliárd forinttal.
A tájékoztatás szerint a turistabuszok megállóhelyének kiépítése miatt van szükség a lezárásra. Pénteken 17 és 22 óra között, a félpályás zárás idején a pesti alsó rakpart Jászai Mari tér és Markó utca közötti részén csak dél felé haladhat a közúti forgalom. Az észak felé közlekedőket arra kérik, hogy a felső rakparton kerüljenek, amelyet a Markó utcai felhajtón érhetnek el. Onnan a Jászai Mari tér északi oldali rámpájánál térhetnek vissza az alsó rakpartra - olvasható a közleményben.
A koncepciót - amelyhez február 27-ig várják az észrevételeket - a társaság honlapján tették közzé. Indokolásukban jelezték, hogy ezek az áruházak csak nyitva tartásukkor vonzanak akkora forgalmat, amekkorát közösségi közlekedéssel szükséges kiszolgálni. A vasárnapi zárva tartás idején a közösségi közlekedéssel való kiszolgálás ezért indokolatlan - tették hozzá.
Loppert Dániel elmondta, a 3,54 milliárd forint értékű útberuházást a Duna Aszfalt Kft. és a Ke-Víz 21 Zrt. konzorciuma végzi, a fejlesztés 85 százalékban uniós és 15 százalékban hazai forrás felhasználásával valósul meg. A 4,5 kilométer hosszú elkerülő első, 2,2 kilométeres szakaszát tavaly októberben adták át a forgalomnak, a most épülő útrésszel együtt az új 338-as főút az M3 autópálya és a Nyíregyházát Tiszavasvárival összekötő 36-os főút között teremt kapcsolatot.
A közlemény szerint a tér felújítása a metró épületének átépítésével folytatódik, és a metró későbbi zavartalan forgalmának biztosítására ideiglenes védőtetőt és -falat építenek az épületben. A szerkezet építésének ideje alatt - péntek üzemkezdettől hétfő üzemzárásig - a 2-es metró nem áll meg a Széll Kálmán téri állomáson.
Lőcsei Virág hozzátette a helyreállítás részleteiről szintén pénteken tartanak sajtótájékoztatót. A szóvivő tájékoztatása szerint a szükséges hatósági engedélyek beszerzése folyik, a helyreállítás előreláthatólag három hétig tart majd. A MÁV korábbi közlése szerint az ideiglenes helyreállítás keretében az alagút feletti területet tehermentesítik, stabilizálják a rézsűt, megoldják a vízelvezetést, valamint eltávolítják a sérült falazati elemeket.
A budai fonódó villamoshálózat építéséhez kapcsolódva szombaton az első járat indulásától várhatóan március 13-áig, péntekig az alagútfödém megerősítésén dolgoznak - olvasható a BKK közleményében. A HÉV-szerelvények rövidített útvonalon járnak, a Margit híd, budai hídfő és Békásmegyer, illetve Szentendre között. Közölték szombaton és vasárnap a szentendrei H5-ös HÉV a Margit híd, budai hídfő felszíni megállóhelyig közlekedik Szentendre felől. A hétvégén a HÉV felsővezetékét szerelik a Margit hídnál, azért, hogy a következő hétfőtől a HÉV az alagútban levő megállóhelyig járhasson.
A tájékoztatás szerint egy év alatt a közlekedő tehervonatok száma 3 százalékkal, míg a megtett bruttótonna kilométerek - egy tonna jármű és rakomány tömegének mozgása - 5,5 százalékkal emelkedtek. Két évvel ezelőtt mintegy 143 ezer tehervonat tett meg 19,6 milliárd bruttótonna kilométert az összes hazai vasútvonalon, 2014-ben ugyanakkor már 148 ezer szerelvény 20,7 milliárd bruttótonna kilométert futott - írták.
A légitársaság kék-szürke repülőgépei hetente kétszer érkeznek Bakuból Budapestre, import- és exportárut szállítanak Budapest és a Kaukázus, illetve Bakun keresztül a Távol-Kelet, Kína és 2014 októbere óta már Dél-Korea között is. A Silk Ways West a forgalom bővülésével párhuzamosan nagyobb géppel, a korábbi, 53 tonna kapacitású Boeing 767-es helyett 113 tonna teherbírású Boeing 747-essel közlekedik.
A szakvélemény szerint az alagút szerkezete a rézsűcsúszás hatására valószínűleg nem sérült meg, és ha a bejárat védelme megoldódik - például a mellvédfal ideiglenes elbontásával és a föld további lecsúszásának meggátolásával -, a vasúti közlekedés néhány héten belül helyreállhat.
A repjegy.hu és a Travelo utazási szaklap közös felmérésben a válaszadó utasok 3900 szavazatot és 2053 szöveges beszámolót írtak, ezek alapján négy kategóriában hirdettek nyertest. Az Emirates mind a négy kategóriában legjobb ár-érték arány, legjobb fedélzeti ellátás, legkedvesebb légiutas-kísérők, legjobb menetrend is első helyezést ért el az utasok értékelése alapján. A három éve alapított díj történetében ez az első eset, hogy egy légitársaság összesítettben és minden kategóriában is győzni tudott.
Az MTI megkeresésére a légiforgalmi szolgálat közölte, a magyar légtérben a nemzetközi és hazai légiközlekedési szabályzásoknak megfelelően, meghatározott útvonal szerint haladhatnak a repülőgépek. A magyar légtérbe belépő gépek a légitársaságok által előre megválasztott, ám az eddiginél rövidebb, egyenesebb útvonalakon közlekednek. A légtérben egy légi jármű bármilyen tevékenységéhez, így például az útvonal változtatásához továbbra is a légiforgalmi irányító engedélye szükséges.
A légtér megnyitása az Európai Bizottság rendelete szerint minden tagállamra nézve kötelező, a végső határidő 2022. január 1, ettől kezdve minden 9 ezer méter feletti légtérben kötelező lesz az alkalmazása. A HungaroControl jelezte több államban már bevezették a eljárást, de azt csak időbeli vagy térbeli korlátozás mellett alkalmazzák, a HungaroControl viszont idő- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette az előírást.
Az erről tartott szerdai sajtótájékoztatón Németh Tamás, a KNYKK vezérigazgatója jelentős fejlesztésnek nevezte a négy csuklós és két szóló, Mercedes Citaro típusú autóbusz beszerzését. A járművek korábban Németországban teljesítettek szolgálatot. Elmondta növekedett az utasok komfortérzete, hiszen a 25-27 éves autóbuszok helyett korszerű alacsonypadlós buszok közlekednek a város útjain, és euro 3-as motorjaik révén károsanyag-kibocsátásuk is kedvező.
A légitársaság szerda reggel jelentette be, hogy nyilvános kibocsátásra készül az első negyedévben a londoni tőzsdén. Váradi József elmondta, a tőzsdei bevezetés új távlatokat nyit a Wizz Airnek, mivel eddig a tőkéhez való hozzájutás korlátozott volt. A bevezetés után - amelyet még az első negyedévben lezárnak - jelentősen javul a cég likviditása, hitelképessége, olcsóbban kaphatnak hitelt, és erre megfelelő stratégiai pozíciót lehet építeni - fejtette ki.
A leállás közvetlen előzménye az volt, hogy 2012. január 9-én az Európai Bizottság a Malév számára nyújtott állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete megállapította, hogy a nemzeti légitársaság számára 2007 és 2010 között a privatizációval és a visszaállamosítással összefüggésben nyújtott finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül, mivel a Malév nem volt képes ilyen finanszírozáshoz jutni a piacról a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett.
Közleményükben azt írták a Fővárosi Önkormányzat és a BKK számára kiemelten fontos a környezettudatosság és, hogy alacsony károsanyag-kibocsátású, korszerű járművekkel biztosítsa a közösségi közlekedési szolgáltatást a fővárosban. Ennek újabb állomása, hogy február 1-jétől 6, február 14-étől pedig már 11 vadonatúj hibridbusz közlekedik a várost átszelő 5-ös és a 9-es járatok vonalán. A T J Kft. által üzemeltetett hibrid buszok mellett a BKV üzemeltetésében 9 új, alacsonypadlós Ikarus 127V, valamint 12 használt, jó állapotú gázüzemű busz is forgalomba áll.
Dobi Tamás kifejtette, a 3-as számú főúton legalább huszonöt kamion torlódott fel Szikszó és az arnóti körfogalom közötti útszakaszon a Turul szobornál. A járművek a lejegesedett és hóval eltakart úton nem tudnak tovább haladni. A rendőrség a rendkívüli időjárási viszonyok miatt és a további balesetek megelőzése érdekében az 3-as főút 196-os és 199-es kilométere közötti útszakaszt szombat reggel 8 órától lezárta.
A közlemény szerint a munkacsoport vezetői értékelték az Európa-Ázsia közti vasúti közlekedést és áruszállítást érintő közelmúltban elért eredményeket, illetve egyeztettek a jövő terveiről. A kétnapos esemény a Szolnokon gyártott új magyar IC kocsik bemutatásával zárul.
A BKK közleménye szerint a tüntetést várhatóan 14 és 17 óra között tartják meg az M3-as autópálya-Kacsóh Pongrác út-Kós Károly sétány-Hősök tere-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon. A várható forgalomkorlátozások miatt a 15-ös és a 115-ös busz módosított útvonalon közlekedik, elkerülve az Alkotmány utca környékét. Hozzátették az autósokat is arra kérik, hogy ezt a környéket kerüljék el.
A BKK közleménye szerint a gépjárművezetők a városközpont felé továbbra is egy sávon közlekedhetnek az Üstökös utcai kereszteződésben, azonban nem az ellenkező irányú sávban, hanem ahogy korábban a legbelső sávban. Az Üstökös utcai csomópontban szintén a városközpont irányába lezárják a szélső sávot, és a buszsávot a korábbi középső sáv helyén vezetik át.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza