Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
A vezetőség szerdai bejelentése szerint a járatok 42 százaléka fog csak közlekedni csütörtökön, amely minimális javulás a szerdai helyzethez képest, amikor is a járatok 60 százalékát törölték. A ferihegyi járatinformációs rendszer szerda délutáni tájékoztatása szerint szerdán és csütörtökön mind a hat budapesti járatát törölte az Air France. A szakszervezetekkel folyó tárgyalásokat szerdán egyik fél sem kívánta kommentálni.
Mint írták, az elmúlt négy évben mindig pozitívan zárták az első fél évet 2010-ben 5,2 milliárd, 2011-ben 824 millió, 2012-ben 3,1 milliárd, 2013-ban pedig 2,9 milliárdos eredményt értek el. A közlekedési társaság jelezte a második fél évben várható költségek alapján teljesíthető a 2014-es terv, de kockázatot jelent, hogy a BKV-nak nincs fedezete a lejáró hitelek visszafizetésére.
Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek kedden elmondta a jelenlegi, kedd kora délutáni helyzet szerint szerdán a 15 óra 50-es járat elindul Budapestről. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez még változhat, ezért fontos az indulás előtti tájékozódás. Közlése szerint kedden egyetlen járat érkezett Párizsból, ez 14 óra 59-kor leszállt Budapesten. A többi induló és érkező járatot törölték.
Franciaországban a vidéki repülőterek szinte teljesen kihaltak, az Air France belföldi járatainak ugyanis alig tíz százaléka közlekedik, a nemzetközi közlekedésben valamivel jobb a helyzet. Káosz azonban sehol nem jelentkezett, a párizsi Roissy és Orly repülőtereken is teljesen nyugodt a helyzet, miután az utasokat előzetesen, SMS-ben vagy e-mailben tájékoztatják a törlésekről.
Az osztrákok tavaly személyenként 1425 kilométert utaztak vonattal, ezzel átvették a vezetést az eddig a lista élén álló Franciaországtól 1400 kilométer. A harmadik helyen Svédország 1235 kilométer, a negyediken Dánia 1215 kilométer, az ötödiken pedig Németország 1085 kilométer áll. 2013-ban az osztrák vasutak szerelvényei összesen 12,1 milliárd kilométert tettek meg.
A legjelentősebb francia repülőtéren, a párizsi Roissy - Charles de Gaulle-on a tervezett 500 járatból 212-t töröltek hétfőn, az Orlyn pedig 140-ből 64-et. A terminálokon azonban nem volt káosz, szinte kihalt volt mindegyik francia repülőtér, miután a késések és a fennakadások elkerülésére a légitársaság előzetesen törölte több járatát, és arról személyesen tájékoztatta az érintett utasokat a hétvégén 65 ezer SMS-t küldtek szét, arra kérve őket, hogy halasszák el az útjukat, ingyenesen váltsák vissza vagy cseréljék át későbbi időpontra a jegyeiket.
A Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely vonalon is 30-140 percet késnek a vonatok, mert Városlőd-Kislőd állomás két vágánya a heves esőzés következtében víz alá került, itt csak a harmadik vágányon mehetnek a vonatok, maximum 5 kilométer órás sebességgel. Az is lassítja a közlekedést, hogy Herend és Ajka között meghibásodott a biztosítóberendezés - tették hozzá.
A nyugat-dunántúli megyékben számos félpályás korlátozás vagy útszűkület nehezítheti a közlekedést. A korlátozások száma folyamatosan változik, ezért utazás előtt érdemes a közlekedőknek tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Információik szerint a pályázaton minden, a budapesti repülőtéren jelen lévő földi kiszolgáló indult, a műszaki háttér biztosítására pedig még külföldi jelentkező is volt, de végül az állami tulajdonú, az egykori Malév háttérbázisát biztosító két társaság nyert. Az ACE-nél a járat érkezéséig több szakembert is ki kell képezni, mivel a cég portfoliójában jelenleg nem szerepel az Airbus A330-as szélestörzsű gép karbantartása.
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a különleges festésű repülőgépet a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntették. Az ünnepi sajtótájékoztatón Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete kiemelte a KLM volt az első nagy nyugati légitársaság, amely Budapestre repült, és Budapest egyike volt az első európai fővárosoknak, amely elérhetővé vált a KLM hálózatában. Később a Malévvel is együttműködtek a magyar légitársaság megszűnéséig.
A forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer honlapján több térképalkalmazás közül is választani lehet, amelyeken látható a megállók pontos helye, az, hogy mely járatok érhetők el onnan, illetve azt is, hogy a megállóba mikor és melyik járat érkezik, a járatszámra kattintva pedig a teljes vonal is megtekinthető. Emellett a Futárral felszerelt járművek pontos helyét, rendszámát, haladási irányát és típusát is feltüntetik a térképen, továbbá a menetrendtől eltérést - például a forgalmi zavarokat - is jelzik.
A rendezvény honlapján lévő információk szerint reggel 7 és 8.50 között lezárják a budai alsó rakpartot a Margit híd és a Petőfi híd között, a Kós Károly sétány, az Olof Palme sétány egy-egy szakaszát, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utca és a Fővám tér között.
Az uniós forrásból megvalósuló projekt keretében a Csorna-Porpác szakaszon decemberre, Hegyeshalom és Csorna között a jövő év nyarára végeznek a munkálatokkal. Kövesdi Szilárd, a vasúttársaság vezérigazgatója az eseményen azt emelte ki a beruházás révén jelentősen bővülhet a térség észak-déli irányú vasúti teherforgalma is. Ezzel a projekt a GYSEV által kitűzött stratégiai célok megvalósításának egyik mérföldköve, mondta, megemlítve két évtizede tárgyalt kérdés a vonal villamosításának szükségessége.
A Népszabadság szerdai számában arról írt, hogy át kell tervezni a vasút új InterCity-kocsijait, mert nem akadálymentesek, így kerekesszékkel nem lehetne használni a kocsikat, és a MÁV elismerte a hibát. Az újság szerdai cikke szerint hibákat talált az uniós ellenőrzés a MÁV-Start Zrt. saját fejlesztésű Inter-City vasúti személykocsi-családjának két prototípusán.
A 76 gyűjtőállomáson lévő 1100 biciklit hétfőn, a rendszer hivatalos elindulásának első napján csaknem 2700-an vették igénybe - írták. Az almazöld kerékpárok több mint 38 ezer percet töltöttek az utakon, egy-egy ember átlagosan 16 percet használta őket - tették hozzá. Az indulás alkalmával meghirdetett számos kedvezmény közül legtöbben a Start bérletet választották; ők december 31-éig 3 ezer forintért használhatják a MOL Bubit, sőt ebből 1500 forintot le is tekerhetnek.
A tájékoztatón mutatta be a Evopro Holding Zrt. az általa gyártott, első kompozit szerkezetű elektromos autóbuszt. Mészáros Csaba, a cégcsoport elnök tulajdonosa kifejtette, az első - prototípus - busz megkapta a forgalomba helyezési engedélyt, és elindult az első, 25 darabos széria gyártása is. A busz áráról nem nyilatkozott az elnök tulajdonos, csak összehasonlításként említette azt, hogy egy ilyen busz a világpiacon 400-500 ezer euróba kerül.

Ma elindul a Bubi

2014.09.08. 11:08
A 76 gyűjtőállomásból, 1100 almazöld, egységes kinézetű, strapabíró kerékpárból álló rendszert - amely a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a Budapesti Közlekedési Központ BKK beruházásában valósult meg - ma reggel adják át a budapestieknek. Az egymástól 300-500 méterre elhelyezett gyűjtőállomások a pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig a Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten találhatók.
A buszos pótlás 6-án és 7-én, 13-án és 14-én, valamint 20-án és 21-én lesz, minden esetben a szombati üzemkezdettől a vasárnapi üzemzárásig. A 3-as metró ezeken a napokon két szakaszon, rövidített útvonalon közlekedik egyrészt Újpest-központ és a Deák Ferenc tér, másrészt Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között.
A statisztikák szerint augusztusban 943 582 utasa volt a repülőtérnek. A közlemény szerint a növekedés motorja már nemcsak a repülőgépek jobb kihasználtságában rejlik, hanem érződik az idén elindított új járatok hatása is a repülőgépmozgások száma 3,1 százalékkal lett magasabb, mint tavaly ilyenkor, összesen 7999 fel- és leszállást rögzítettek augusztusban.
A Lufthansa csoport összesen 393 ezer utast szállított Magyarországon az év elejétől július végéig, 2 százalékkal többet, mint a múlt év azonos időszakában - mondta Antal Gábor, a cég magyarországi vezetője pénteken a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren tartott sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a légitársaság új utasosztályát, a turista és az üzleti osztály közé sorolt premium economy osztályt. Az utasszám növekedése többek között annak köszönhető, hogy a Lufthansa csoporthoz tartozó Brussels Airlines 26 százalékkal több utast vitt, mint 2013 első hét hónapjában.
A döntőbizottság a beruházás közbeszerzési eljárását megtámadó kivitelező cég panaszait kivétel nélkül elutasította, ezért elérhető közelségbe került, hogy új, átszállásmentes, észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jöjjenek létre - közölte a társaság. Felidézték, hogy a BKK július elején hirdetett eredményt a budai fonódó villamoshálózat kivitelezésére tavaly decemberben kiírt közbeszerzési eljárásban.
A közlemény szerint Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Vlagyimir Jakunyin, az oroszországi vasutak elnöke egyetértett abban, hogy a politikai helyzettől függetlenül közös érdek a vasút fejlesztése és a minél nagyobb áru- és személyforgalom vasútra terelése.
A közleményben felidézték korábban ezen a szakaszon az útpálya és a szervizút közötti járdát - a lovaglósétányt - jelölték ki a közös gyalog- és kerékpárútnak. Mára azonban itt naponta 1300 kerékpáros halad el irányonként, így a járda mind a gyalogosok, mind a biciklisek szempontjából alkalmatlanná vált funkciójának betöltésére.
A közlés szerint a villamosvonal az átépített peronoknak és az új villamosoknak köszönhetően akadálymentesített lesz. Az összes megállóhely megújult az öt kilométeres szakaszon. A kiegészítő munkavégzés és a műszaki átadás-átvétel ezen a szakaszon október 20-ig tart. A felújítás ütemterv szerint zajlik - írták. A Puskás Ferenc Stadion és a Lehel utca között, ahol a teljes pálya átépül, a munkálatok a tervek szerint november végéig tartanak, ezért ezen a szakaszon továbbra is pótlóbuszok járnak.
A Népszabadság csütörtöki számában írt arról, hogy lefújták az M0-ás régi pályájának felújítását az M6-os autópálya és az 51-es főút között, mivel elfogyott a pénz a 2007-2013-as időszak Közlekedési Operatív Programban erre a célra. A lap szerint a 30-35 milliárd forintos beruházásról azonban a döntéshozók nem mondtak le, a 2014-2020-as időszakban várható a szakasz felújítása.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza