Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
Nyúl Zoltán pénteken az M1 aktuális csatorna Ma délelőtt című műsorában azt mondta, olyan tartóoszlopokon keletkezett repedés, amelyeket júniusban akartak kicserélni, ennek az időpontját most előre hozzák. A repedés a Batthyány téri állomás felett található.
A 30. Telekom Vivicittá városvédő futás szombati programja a Margitszigeten lesz, ezért az csak a 26-os busz menetrendjét érinti a járat megosztva, két szakaszon közlekedik. Vasárnap napközben változik a 2-es, a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es és a 49-es villamos, a 4-6-os és a 17-es villamospótló, a 9-es, a 15-ös és a 115-ös, a 16-os, a 26-os, a 34-es, a 86-os, a 105-ös és a 106-os busz, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 78-as és a 83-as trolibusz menetrendje, a járatok más útvonalon vagy két szakaszon közlekednek.
Szombattól vágány- és járdaépítés miatt módosul a 61-es villamos Káplár utcai ideiglenes végállomásától a Széll Kálmán térre vezető gyalogos útvonal vezetése. Vágány- és közműfelújítási munkák miatt módosul a Margit körút Széll Kálmán tér és Széna tér közötti szakaszának közúti forgalma továbbra is csak kétszer egy sávon lehet haladni, de most tér közepe felöli részen, így újra elérhető lesz a Széll Kálmán tér felől az Ostrom utca.
A buszokat a szupergyors vonatokat gyártó kínai China Southern Locomotive Rolling Stock Industry Corporation CSR vállalat egy leányágazata, a Zhuzhou Electric Locomotive jegyzi. A járművek akkumulátora minden bel- és külföldi versenytársánál gyorsabban, mindössze átlagosan tíz másodperc alatt töltődik újra, egy-egy töltés legalább öt kilométer megtételét teszi lehetővé - ismertette a cég a buszok sajátosságait.
A repülőgépmozgások, azaz a fel- és leszállások száma 5,5 százalékkal nőtt az év első három hónapjában a Budapest Airport futópályáin, amelyek átfogó felújítását tavaly végezték el. A repülőtéri statisztikákból az is kiderül, hogy a charterforgalom kezd magára találni a tavalyi megtorpanás után, és idén a nyaralójáratok forgalma 16,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
Közleményük szerint a vasúttársaság már több mint egy évvel ezelőtt betervezte a Déli pályaudvarra bevezető vágányok és kitérők egy részének cseréjét, amely április 18. és 29. között történik meg. A vágányzár keretében váltó- és síncseréken, valamint vágányszabályozáson kívül a Márvány utcai híd falazatának állagmegóvási munkáit is elvégzik, illetve megszüntetik a vágányzat vízelvezetési problémáit mintegy 90 méteres pályaszakaszon.
A teszt két héten keresztül zajlik, a szakemberek azt vizsgálják, hogy fennakadások esetén járműkísérői beavatkozás nélkül a központi, illetve az állomási diszpécserek mennyi idő alatt tudják az adott hibát megtalálni és elhárítani. A végleges használatbavételi engedély megszerzése érdekében zajló tesztek során továbbra is lesznek járműkísérők a szerelvényeken, de csak bizonyos idő eltelte után avatkozhatnak be, az esetlegesen bekövetkező hibák megoldása elsősorban a diszpécserek feladata.
A pozsonyi repülőtér utasforgalma 2015 első három hónapjában több mint 215 ezer fő volt, ami 32 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakit. A növekedés mértéke éves összehasonlításban januárban 26, februárban és márciusban pedig 36 százalékos volt.
Az újság a Kínai Műszaki Tudományos Akadémia szakértőjét, Vang Meng-sut idézi, aki szerint a kivitelezés hatalmas kihívást jelent a szakemberek számára, mivel a világ legmagasabb hegysége alatt nagyon hosszan húzódó vájatot kell kialakítani, amit nehezít, hogy a komoly szintkülönbségeket kell áthidalni. Az alagúton áthaladó, Nepál fővárosába, Katmanduba vezető szerelvények a természeti adottságok miatt legfeljebb csak 120 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak - vélte a szakember.
A mostani munkálatok miatt szerdáról csütörtökre, majd a csütörtökről péntekre virradó éjszakára este 21 órától hajnali 4 óráig zárják le a X. kerületben lévő felüljárót. A forgalomkorlátozás a 68-as, a 85-ös, a 98-as, a 151-es, a 202E, a 909-es, a 914-es és a 968-as autóbuszt érinti.
Gaskó István, a Mozdonyvezetők Szakszervezetét MOSZ, a Vasutasok Szakszervezetét VSZ és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét VDSZSZ tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége VASZ elnöke a munkavállalói érdekképviseletek keddi közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vasúttársaságok közötti esélyegyenlőséget és a vasúti közlekedés biztonságát szolgálná, ha a törvényben rögzített egységes foglalkoztatási szabályok egyaránt vonatkoznának a magán és az állami vasúttársaságokra, és ezt ágazati, illetve alágazati kollektív szerződésben rögzítenék.
A nyitással egyidejűleg a Kelenföldi pályaudvarra tartó vonatpótló buszok is eltűntek az állomás Alkotás utca felőli oldalából, és a változást jelezte az is, hogy visszatértek a taxik a drosztra. Míg február elején az MTI tudósítója egyetlen kanárisárga autót látott, most legalább hat autó sorakozott utasokra várva. A sofőrök kivétel nélkül azt mondták, hogy az elmúlt egy hónapban nem volt értelme a Délinél utasra várni, ám most abban reménykednek, hogy fellendül a forgalom.
A közlemény szerint mialatt a kivitelező ideiglenesen helyreállította a Déli pályaudvar és a Kelenföldi pályaudvar közötti alagutat övező támfalat és rézsűt, a vasúttársaság szakemberei előrehozott felújítási és karbantartási munkákat végeztek a pályaudvaron. A Déli pályaudvar teljes területén kijavították a földeléseket és a váltóállító berendezéseket, kicserélték a váltók talpfáit és szükség szerint az elektromos kötéseket, felújították az oszlopszámozásokat és a figyelmeztető jeleket, továbbá aszfaltoztak a peronok hibás szakaszain.
Május elsejétől Balatonboglár-Révfülöp, majd május 23-ától Balatonföldvár-Tihany Rév között is beindul a forgalom. Az önkormányzati tulajdonban lévő 169 éves társaság június 6-ától 20 hajóállomásán, a július 11-étől induló hajózási főszezonban pedig már mind a 22 kikötőjében várja az utasokat.
A Mávinform tájékoztatása szerint vasárnap az ünnepnapi, húsvéthétfőn a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Az ünnep alatt a MÁV az összes rendelkezésére álló járművét forgalomba állítja, a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak. Figyelmeztettek a sorban állás elkerülése érdekében érdemes elővételben megváltani vagy interneten megvásárolni a jegyeket.
Az Uber 2014 novembere óta működik Magyarországon. Telekocsi utazásmegosztó szolgáltatása, az UberX okostelefon alkalmazás valós időben köti össze az autóst az utassal, a fizetés pedig szintén az alkalmazáson keresztül történik.
A változást a közutakról szóló új törvény módosítása teszi lehetővé, amely már a képviselőház előtt van és rövidesen elfogadják - jelentette ki Dan Tok, közlekedési és távközlési miniszter egy szakmai fórumon kedden Prágában.
A MÁV tájékoztatása szerint az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek hajnali 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg hajnali 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. A Budapestről szombat éjszaka induló nemzetközi vonatok várhatóan egyórás késéssel érik el külföldi végállomásukat.
Az új járat a 131 férőhelyes Airbus A318 géptípussal üzemel majd. Kam Jandu, a Budapest Airport járatfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a negyedik Budapest-Párizs járat elsősorban ázsiai, dél-amerikai, afrikai járatokhoz biztosít kényelmes csatlakozást, de számos franciaországi célállomás is könnyebben megközelíthető lesz.
A meghirdetett menetrend szerint Budapest és Stockholm-Arlanda között március 29. és június 21., valamint augusztus 20. és október 24. között közlekednek a SAS Boeing 737-esei kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap. Stefan Hedelius, a SAS alelnöke a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, tavaly 17 ezer utas volt a két város között, 150 svéd cég van Magyarországon, 3-4 ezer svéd él az országban, ez is a járat megnyitása mellett szólt.
A bukaresti metrót működtető Metrorex vállalat a román közlekedési minisztériumhoz tartozik. A miniszter szerint a drágításra azért van szükség, hogy szavatolni tudják az utazók biztonságát, illetve a Metrorex befejezhesse a már elkezdett hálózatbővítést.
A tesztüzem zárultával országszerte élesben működő 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil traffipaxot váltja ki. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok kkep egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is.
Tájékoztatásuk szerint a második szakaszához érkezett az úgynevezett járműkísérői beavatkozás nélküli tesztidőszak a március 28-29-ei hétvégén a teljes vonalon járműkísérő nélkül fognak futni a szerelvények. A speciális próbákra a végleges használatbavételi engedély megszerzéséhez van szükség. A vonalnak bizonyítania kell, hogy éles helyzetben is biztonságosan és kiszámíthatóan működik a rendszer emberi beavatkozás nélkül.
A 4-es és 6-os villamos mintegy két hónapon keresztül a dél-budai végállomásról csak az Oktogonig közlekedik a Széll Kálmán tér felújítása, a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, valamint a Szent István körúti és a Teréz körúti vonalszakasz karbantartási munkái miatt. Az érintett területeken a Nagykörúton irányonként csak egy sáv járható, mivel egyet buszsávnak jelöltek ki.
Sikeresen zárult a változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzőpontok tesztüzeme, március 26-ától indul az éles üzemeltetés, így az újfajta kamerák által dokumentált szabálysértéseknek már jogi következményeik is lesznek az ország teljes területén - mondta. Hozzátette a 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltja ki.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza