Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a friss közlekedési hírek, forgalomkorlátozások, elterelések, útviszonyok, forgalmi hírek felől. Hisz ki szeret a dugóban várakozni.
részletek »

Friss közlekedési hírek, közlekedés, közlekedési állapotok, forgalomkorlátozások

Keresés
Tájékoztatásuk szerint a gyártó mindenben bizonyította, hogy típusa megfelel az EASA követelményeinek. Az A350-es berepülési programjában az ügynökség szakemberei is részt vettek, köztük 40 mérnök és pilóta, akik 250 óra tesztrepülésen vettek részt. Az ügynökség közel 700 dokumentumot ellenőrzött és hagyott jóvá, a minősítés 60 ezer munkaórába került. Az EASA típusengedélyét kötelező megszerezni, ennek birtokában kezdheti meg az Airbus a sorozatgyártást, valamint a szállítást a megrendelőknek.
A feladat része a tervezéshez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátása is. Az új villamosvonal a Népszínház utcánál kapcsolódna a 24-es vonalához, míg a körvasútsor alatt alagútban haladna át. A vágányok hossza 13 kilométer, a felsővezetékeké 13,5 kilométer lenne, a megállókban pedig 31 peront hoznának létre.
A korábbi vezérigazgató, Ungvári Csaba a tájékoztatás szerint pályafutását 2014. október elsejétől a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyetteseként folytatja. Ungvári Csaba korábban már dolgozott a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyetteseként, 2010. szeptember elsejétől a társaság egységes pénzügyi-gazdálkodási stratégiájának kialakításáról gondoskodott, valamint felelős volt az irányítása alá tartozó szervezetek magyar és osztrák területen történő eredményes működéséért.
Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a fővárosi ünnepégen azt hangsúlyozta több szervezettel összefogva azt a célt szeretnék elérni, hogy megismertessék a legkisebbekkel az alapvető szabályokat a biztonságos közlekedésük érdekében. Ez a pont szerepel a nemzeti közlekedési stratégiában is, és az elmúlt évben ötmilliárd forintot fordítottak a gyerekeket is érintő közlekedésbiztonsági fejlesztésekre - tette hozzá.
Szita Károly a felújítással kapcsolatosan elmondta teljesült az ígéret, a MÁV Zrt. felújítja a Kaposvár-Dombóvár közötti, óránként 20 kilométeres sebességgel közlekedő vicinális útvonalát, amelynek első üteme, a Kaposvár-Baté közötti szakasz most befejeződött. A polgármester - felidézve a kaposvári vasúti közlekedés fejlődését 1872-tól, az első szerelvény érkezésétől napjainkig - az elkövetkező években várható változásokról szólva kiemelte a vasútállomás műemlék épületének a felújítását és a kaposvári közlekedési központ 35 milliárdos költségvetésű beruházását.
A légitársaság hétfőn azt írta honlapján a Münchenből és Düsseldorfból induló hosszú távú, valamint az összes rövidtávú járat menetrend szerint közlekedik, és a Lufthansa-csoport Austrian Airlines, Brussels Airlines, Germanwings, Swiss és Air Dolomiti járatai sem érintettek. Az érintett utasok ingyen átfoglalhatják a jegyeiket - közölte a légitársaság.
"A társadalmi párbeszéd feltételei jelenleg nem adottak. Úgy döntöttünk, hogy mi vállaljuk a felelősséget a sztrájkfelhívás lefújásával" - közölte Guillaume Schmid, az SNPL szóvivője. Azt is jelezte, hogy a szakszervezet kész a tárgyalások folytatására nyugodtabb körülmények között. A vezetőség tájékoztatása szerint a közlekedés fokozatosan keddtől áll helyre.
A többi között elkallódott útlevelet, hegedűt, íjfelszerelést, lélegeztető készüléket és húszkötetes Révai lexikonsorozatot is találtak, de az utasok kerestek már kerekesszéket, sőt elhagyott hozzátartozót is - közölte a MÁV-START.
A francia légitársaság gépeinek 48 százaléka indult el pénteken, a pilótasztrájk 12. napján, és hasonló előrejelzést adott ki a vezetőség szombatra is. A szakszervezettel a tárgyalások ugyanakkor péntek este folytatódnak a munkabeszüntetés mielőbbi befejezéséről.
Brüsszel ez év februárjában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben hivatalos figyelmeztetés formájában. Most - miután az Európai Bizottság szerint magyar részéről nem rendezték megnyugtató módon a kérdést - elküldték Budapestre az úgynevezett indoklással ellátott szakvéleményt is, ami az eljárás második szakaszát jelenti.
A toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a globális utas- és teherszállító flotta a mai 18 500 gépről 37 500-ra emelkedik és kivonnak a forgalomból mintegy 12 400 régebbi, kevésbé üzemanyag-takarékos repülőt. Az így keletkező mintegy 31 ezres igény összértéke 4,6 billió dollár az Airbus becslései szerint.
Dénes Csaba, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. NIF megbízott projektvezetője emlékeztetett, hogy Békés megyében, ezen belül a megyeszékhelyen, Békéscsabán évtizedek óta nem volt hasonló nagyságrendű vasúti és közúti közlekedésfejlesztés. A sínpályák és a vasútállomások korszerűsítése, a modern biztosító berendezések alkalmazása és a kapcsolódó közúti beruházások összege Békés megyét érintően mintegy 133 milliárd forint, ebből a békéscsabai beruházások költsége 35 milliárd.
Emlékeztetnek arra, hogy a 16-os vonal korábban bejelentett villamosítási és távvezérlési munkálatai miatt van szükség az október 6-ig érvényben lévő intézkedésre. Jelezték azt is, hogy jövő hétfőtől október 18-ig Szombathely és Csorna között az InterCity vonatok módosított útvonalon, Sopronon át közlekednek; ezek a járatok a kizárólag Sopron és Szombathely közötti utazásra nem vehetők igénybe.
A többnyire vasipari, villanyszerelői, műszerészi szakképesítést és érettségit igénylő munkakörök között szerepel a biztosítóberendezési műszerész, váltókezelő, felsővezeték szerelő, forgalmi szolgálattevő, pályamunkás, kocsirendező. Az újonnan felvettek először a MÁV Zrt. által biztosított tanfolyamon vesznek részt, amelynek hossza a munkakörben elvárt szaktudástól függően 120 órától 610 óráig terjedhet. A munkavállalóknak az oktatások ideje alatt személyi alapbért, valamint az oktatás helyszínén szállást biztosítanak.
Alain Vidalies közlekedési államtitkár szerda reggel bejelentette, hogy az Air France teljesíti a sztrájkolók kérését és visszavonja a Transavia fejlesztéséről szóló projektét. "Nem három hónapra felfüggeszti, hanem teljesen visszavonja" - fogalmazott az RMC rádióban az illetékes kormánytag. Néhány órával később Manuel Valls miniszterelnök megerősítette, hogy a teljes visszavonásról és nem felfüggesztésről van szó.
Az Air France elmúlt 15 évének leghosszabb munkabeszüntetése szeptember 15-én kezdődött, azóta átlagosan a járatoknak a fele közlekedik. A pilóták többségi szakszervezete, az SNPL múlt szombaton meghosszabbította a sztrájkot péntekig, de a vezetőség további hosszabbításra számít, ugyanis azt kéri az utasoktól, hogy szeptember 30-ig, azaz jövő keddig halasszák el az útjaikat vagy pedig díjmentesen cseréljék át a jegyeiket.
A pilóták amiatt kezdtek sztrájkba, mert az Air France jövőre jelentős fejlesztéseket tervez a fapados légitársaságnál, a Transaviánál új járatok és bázisok nyitásával, ahol helyi szerződések alapján kívánják a pilótákat foglalkoztatni. Az Air France gépeket adna át a Transaviának pilótákkal együtt. A fapados cégnél viszont kedvezőtlenebbek a munkafeltételek, mint a nemzeti légitársaságnál.
A pilóták eredetileg hétfőig hirdették meg a tiltakozó megmozdulást, amelyhez hatvan százalékuk csatlakozott. A többségi szakszervezet, az SNPL szombaton tartott szavazást arról, hogy folytatódjon-e a munkabeszüntetés. A pilóták 81 százaléka igennel szavazott, a részvétel 74 százalékos volt - közölte Jean-Louis Barber, a szakszervezet elnöke. Az SNPL ezért úgy döntött, hogy szeptember 26-ig folytatja a tiltakozást, és Barber nem zárta ki, hogy azon túl is, ha a patthelyzet folytatódik.
A közlemény szerint az olasz vasúton szombaton 21 órától vasárnap 21 óráig munkabeszüntetést lesz. A Magyarországon váltott jegyeket és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatérítik az utasoknak, vagy más időpontra érvényesítik a menetjegyet - tették hozzá. Az utasok Olaszországba, illetve Olaszországon át irányuló, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyeikkel az utazásról lemondhatnak.
Diederik Pen, a Wizz Air operációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a következő évben tíz új gépet vesznek át, ezért egyre több pilótára van szükségük és kiemelten fontos a megfelelő személyzet utánpótlásának biztosítása. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az aláírás előtt azt mondta, ha a képzés jó lesz, akkor nem csak a magyar, hanem a közép-európai régió polgári repülésének is tudnak majd pilótákat képezni, Debrecen felkészült a kadétok fogadására. Hozzátette nem csak pilótákat, de technikusokat is képezni kell a légiiparnak.
A BKK pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az egyelőre próbaüzemben működő szolgáltatásban ugyanazok a funkciók elérhetők, mint az asztali változatban az útvonaltervező mellett a járművek pontos helyzete, haladási iránya is megtekinthető, és a járatok megállóba érkezésének pontos időpontja is elérhető. Az applikáció a három nagy operációs rendszerre elkészült, de egyelőre csak iOS rendszerű eszközökre lehet letölteni.
Pénteken a párizsi Charles de Gaulle repülőtér és Budapest között közlekedő 3 induló és 3 érkező járatból egy elindult és egy megérkezett, szombatra mindhárom induló járatot törölték, egy járat 14 óra 55-kor érkezik a Budapest Airport péntek délutáni járatinformációi szerint. "Szombaton az Air France a járatainak 45 százalékát tudja biztosítani, tekintettel arra, hogy a sztrájkoló pilóták aránya 60 százalék lesz ezen a napon" - közölte pénteken a francia légitársaság.
A rendezvények miatt péntek 18 órától hétfő hajnali fél ötig le lesz zárva a Hősök tere, a Kós Károly sétány és az Andrássy út, majd péntek este 10 órától a József Attila utca, a Széchenyi István tér és a Lánchíd. Lezárják emellett szombaton és vasárnap a reggel 8 és este 8 közötti időszakra a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között.
A diszkont easyJet 27 darab A320 leszállításáról egyezett meg, ezzel rendelésállománya 315-re emelkedett. Az A320-as típuscsaládba tartozó gépekből a londoni székhelyű légitársaság üzemelteti a legtöbbet Európában, 225-öt. A Swiss International Airlines 25 darab új generációs, A320neót rendelt, ebből 10 opcionális. Az új gépekkel a régebbi, hasonló típusokat váltják ki.
Becsey Zsolt aláhúzta a stratégia a magyar közlekedési infrastruktúra fejlesztésen keresztül, a gazdasági folyamatokat hatékonyan kiszolgálva javítja az ország versenyképességét. Emellett segíti az emberek jó színvonalú mobilitását. Felhasználja a kutatás és fejlesztés, valamint az innováció eredményeit azért, hogy a kitűzött célokat fenntartható módon lehessen megvalósítani - tette hozzá.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza