Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Érdekelnek a friss hírek a diákélet pillanataiból? Oldalunkon megtalálhatóak az oktatási hírek, diák hírek, események. Hírek nem csak diákoknak!
részletek »

Friss hírek, diákok, diákélet, oktatás, oktatási hírek, tuti diák hírek

Keresés
Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az eseményen emlékeztetett arra, hogy az első szuperszámítógépet 2011-ben adták át, Debrecenben. Elmondta az egyetemek, a tudományos világ számára különleges lehetőség nyílik ezen eszközök használatával, olyan kutatásokat végezhetnek, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.
A Népszabadság arról írt, hogy egy nem kellően pontos törvénymódosítással túl szoros, esetenként egyenesen betarthatatlan határidőt adtak azoknak a volt hallgatóknak a záróvizsga letételére, akik évek óta függőben hagyták diplomájuk megszerzését. A lap szerint ez több ezer hallgatót érinthet.
Újabb fázisához érkezett a vasúti pálya júliusban indult felújítása a Budapest-Hatvan-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely vonal Nagyút és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti szakaszán - közölték. Az építkezés újabb üteme szombattól november 17-éig tart. Ebben az időszakban az InterCity vonatok budapesti indulási ideje nem változik, de hat perccel megnő az utazási idő Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen irányába. Az ellenkező irányú vonatok pedig mintegy hat perccel korábban indulnak.
Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. OFA és a NiT Hungary csütörtökön állapodott meg arról, hogy a gépjárművezetői létszámhiány feltöltésére az OFA ingyenes szakirányú képzést C, D, E kategóriás jogosítvány és a munkaköri követelményeknek való megfelelést elősegítő szolgáltatásokat - egyebek mellett alkalmassági vizsga lebonyolítását - nyújt országosan, de kiemelten a Közép-magyarországi régióban.
Az Oktatási Hivatal által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a vizsgák 149 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd.
A 2014-ben az emberi test működésével foglalkozó MSMS Tudáspont oktatási programja idén új tematikával bővül a workshopokon a Fény nemzetközi éve alkalmából a látással kapcsolatos kísérleteket ismerhetnek meg a gyerekek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumának önkéntesei segítségével.
Horváth Péter, a nyíregyházi Tréner Kft. ügyvezető igazgatója elmondta az oktatást a cég két holland konzorciumi partnerével együtt nyerte el a légitársaság tenderén.
A novemberben megjelenő, 9,2 milliárd forint összegű Campus Mundi elnevezésű pályázat keretében 6700 hallgatónak biztosítanak 2021-ig ösztöndíjat ahhoz, hogy egy ideig külföldi felsőoktatási intézményekben is tanulmányokat folytassanak.
Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában rögzítette a minisztérium a campus hosszú távú és kiszámítható fejlesztését támogatja, és kizárólag a jelenlegi felsőoktatási funkciók erősítését tartják elképzelhetőnek a jövőben is.
Kersánszki Tamás, a konzorciumi tag Óbudai Egyetem projektmenedzsere elmondta modellértékű a kezdeményezés, mert ez lesz az első magyarországi felsőoktatási közösségi képző intézmény. A salgótarjáni és környékbeli cégek munkaerőigényének felmérése után, a helyi piachoz alkalmazkodva indul majd - várhatóan 2018-ban - az oktatás, amelynek köszönhetően a remények szerint a várost sújtó népességelvándorlás lelassul, "a műszaki értelmiség megerősödik" - tette hozzá.
Czunyiné Bertalan Judit - aki a térség országgyűlési képviselője is - a sajtótájékoztató előtt nyílt órát tartott a Hunyadi Mátyás Általános Iskola 6 b. osztályának. A foglalkozáson a világ legnagyobb tanórája kezdeményezéshez kapcsolódva az ENSZ által meghirdetett globális célokról beszélgetett a diákokkal.
Pálffy Ilona, az NVI elnöke a vetélkedőről tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta régóta probléma, hogy a fiatalok nem elég aktívak a választásokon, ezért időről időre szeretnék őket valamilyen formában ösztönözni a részvételre.
A központi előadásokat az idén Bányai Éva hipnóziskutató, Szilágyi Márton irodalomtörténész, Vellai Tibor genetikus és Vicsek Tamás fizikus tartja. A fesztivál vendége lesz az ELTE-n végzett D. Tóth Kriszta újságíró, író, az UNICEF nagykövete is - írták, kiemelve az élményalapú rendezvény célja, hogy bemutassa, miként működik egy nyitott, európai, a tehetséggondozásban élen járó intézmény.
A kabinet által még nem tárgyalt, október 1-jéig véleményezhető javaslat szerint komplex vizsga után lehetne a doktorjelölti jogviszonyba felvételt nyerni.
Gulyás Tibor, a szervezet elnöke - aki előremutatónak ítélte a tárgyasokat - az MTI-nek elmondta az államtitkársági javaslat 3-as és 3,5-ös súlyozott átlagokban határozta meg tudományterületenként az állami ösztöndíjas képzés folytatásának feltételeit. A bölcsészet, művészet, művészetközvetítés, pedagógia, sporttudomány, illetve társadalomtudományi ágazatba tartozó szakokon minimum 3,5-ös súlyozott tanulmányi átlagot kell elérni. Az ingyenes hely megtartásához 3-as átlag kell orvosi, műszaki, közigazgatási, jogi, informatikai, gazdasági, természettudományos és agrár szakokon.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Klik jászberényi tankerületének pénteki projektzáró rendezvényén arról beszélt, hogy a Klik létrehozása szükségszerű volt az oktatásban, az ország egyes részei között fennálló óriási különbségek miatt.
Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, a legfontosabb cél, hogy mosolygós és boldog gyermekeket láthassunk az iskolákban is, ezért a kormány számára fontos minden olyan beruházás, amely együttműködés révén tud jót hozzátenni a hazai iskolarendszerhez.
Az idén tizenöten jelentkeztek a juhászképzésre, amely 17 év után indult újra tavaly 2014-ben még három felsőoktatási intézmény, a debreceni, a kaposvári és a szegedi egyetem vállalta az ágazatban dolgozók oktatását, ebben az évben már kizárólag a Debreceni Egyetem indít ilyen kurzust - tájékoztatott Komlósi István, a kar dékánja.
Az OECD nemzetközi tanulói tudásszint-vizsgálatok - köztük az általa szervezett PISA-teszt - eredményeire támaszkodva vizsgálta az oktatási célú technikai eszközök hatásait. A szervezet szerint azoknak az oktatási rendszereknek a diákjai, amelyek sokat áldoznak az információs és kommunikációs technológiákra, "nem mutatnak észrevehető fejlődést" az olvasás, a matematika, illetve a tudományok terén - adta hírül a BBC News.
Mezősné Szilágyi Kinga, a BCE tájépítészeti karának dékánja a pesti campus előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta a miniszter rögtön a tárgyalások elején rögzítette, hogy a döntés megszületett, a három kar integrációja eldöntött tény. Innentől arról tárgyalhatnak - és ebben a segítségét ígérte -, hogy az integráció minél simábban valósuljon meg - idézte a minisztert.
Felidézte, hogy az alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategóriát a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szeptember 1-jei hatállyal életbe lépő módosítása hozta létre. A Budapesti Gazdasági Főiskola a törvénymódosítás hatálybalépését követően jelezte a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy kéri az alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategóriába való besorolást, tekintettel arra, hogy az intézmény valamennyi jogszabályban meghatározott kritériumot teljesít.
Újabb fejezetéhez érkezett a 2014 januárjában elindított oktatásfejlesztési program, a Metropolitan Kommunikációs Alapítvány, a Budapesti Metropolitan Főiskola, valamint a GeoGebra Nonprofit Kft. együttműködésében megvalósult Geomatech projekt.
A közösségi felsőoktatási képzési központ szabályait is tartalmazza a jogszabály. Ez nem felsőoktatási intézmény, hanem intézményi székhelyen kívüli, működési engedélye szerinti képzési területen és hallgatói létszámmal működő szervezet, amely intézménnyel kötött megállapodás alapján biztosítja az oktatás tárgyi, ingatlanhasználati feltételeit. Működési-engedélyezési eljárásnál az Oktatási Hivatal a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság MAB véleményéhez van kötve.
Az újság keddi számában megjelent interjúban kifejtette az OH által megvalósított uniós projektek ősszel lezárulnak. Ezeknél jelentős létszámú embernek van határozott idejű szerződése, és vannak olyan szakemberek is, akik a hivatal munkavállalói maradnak.
A főiskolán két karon Kommunikációs és Művészeti Kar, Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar, jelenleg 4 fő képzési területen kommunikáció, üzlet, turizmus, művészet folyik képzés, alap- és mesterfokon, illetve másoddiplomás szinten. Az intézmény jelenleg 30 alap-, 15 mesterképzést, 18 felsőoktatási szakképzést, valamint 27 szakirányú továbbképzést kínál, jelenleg mintegy hétezer hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen is részt vehetnek az oktatásban.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza