Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Állat, állatvilág - naponta friss hírek az állatok világából itthonról és külföldről. Ha szereted az állatokat, van házikedvenced, kiváncsi vagy az újdonságokra, érdekességekre, itt a tuti helyed
részletek »

Állat, állatvilág, naponta friss hírek az állatok világából itthonról és külföldről

Keresés
Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványa Európa százharminc állatkertjét vizsgálta meg három, a látogatók száma szerinti csoportba osztva, negyven szempont alapján. A minősítési rangsor szerint az egymillió látogató fölötti kategóriában Bécs lett az első, az ezen a listán szereplő egyetlen magyar állatpark, a Fővárosi Állat- és Növénykert a 14. lett.
Az emlősök összeszámlálásának legutóbbi adatai alapján a kutatók feltételezik, hogy feltehetően több vadállat él a 30 kilométeres övezetben, mint a békés célú atomenergia-felhasználás történelme legsúlyosabb katasztrófájának tartott 1986. április 26-i robbanás előtt.
A kis lilik Anser erythropus világszinten csökkenő állományú - hazánkban fokozottan védett - lúdfaj, amelynek megóvása nemzetközileg is fontos természetvédelmi kérdés. A Természetvédelmi Világszövetség IUCN Vörös listája szerint sérülékeny státusú faj, az Európai Unión belül pedig kritikusan veszélyeztetettnek számít - ismertette a szakember.
A Rejtett Himalája Ázsia Csodaországa című jelentés számos szervezet kutatói munkájának eredménye, részletesen bemutat több mint kétszáz új fajt, köztük 133 növényt, 39 puhatestűt, 26 halat, 10 kétéltűt, egy-egy hüllőt, madarat és emlőst.
Az élőhelyek, többek közt a kiterjedt erdők, füves puszták, folyók, tengerek, jégmezők átalakítása, pusztítása vagy szennyezése mellett a klímaváltozás is hatalmas terhet rak a Föld élővilágára. Ezzel párhuzamosan azok a régóta fennálló veszélyek, mint a túlvadászat, túlhalászat, az illegális kereskedelem a XXI. században is égető problémát jelentenek - fogalmaz közleményében a WWF.
Lehet egzotikus, lehet apró és nyolclábú, lehet az ügyeletes főcukiság, a hazai állatkertekben és vadasparkokban sok fajta állattal találkozhatunk a klasszikus kifutós és nagyobb, akár szafaris rendszerben is. Sok esetben zseniális megoldásokkal vagy a fajtamegóvás érdekében tett hihetetlen erőfeszítéssel is gyarapítja a legjobb 10 hazai állatkert az állatok látható világát. Lássuk ezeket 8211; tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel közleményében az MT Zrt.
Anthony Sheridan állatkerti szakértő alapítványa Európa száz állatkertjét vizsgálta meg három, a látogatók száma szerinti csoportba osztva negyven szempont alapján.
Manchesteri és az Edinburghi Egyetem szakemberei megállapították, hogy az agyalapi mirigyben található pars tuberalis sejtjei speciális sejtek, amelyek annak függvényében reagálnak, hogy mennyi nappali fény éri őket, ezzel belső genetikai naptárként szolgálnak az állat számára.
A megye tíz településén végzett fecskeszámlálás alapján füsti fecskéből a tavalyi 576 helyett idén 466 pár költött, míg a molnárfecske-állomány 226-ról 193 párra csökkent - írta a Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja az MTI-hez eljuttatott hírlevelében, megjegyezve, hogy ennek alapján a fogyatkozás a füsti fecskék esetében 19,1, a molnárfecskéknél 14,6 százalék.
Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a bajszos majomikrek két héttel ezelőtt jöttek világra, s azóta a három tagú, az anyaállaton kívül egy hímből és egy másik ivarérett nőstényből álló tamarincsapat minden tagja besegít a nevelésükbe, sőt a háton történő cipelésükbe is.
A Csingho nevű óráspanda két nőstény pandát hozott a világra félórás különbséggel, mindketten körülbelül 150 grammot nyomnak. Ez a hatodik ikerpár, amely a 151 pandának otthont adó kutatóbázison idén született. Születésüket élőben követhették nyomon a pandarajongók egy kínai és egy japán internetes videómegosztó oldalon. Kevesebb mint öt óra leforgása alatt körülbelül 120 ezren voltak rájuk kíváncsiak.
A közlemény szerint a szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen lecsökkent, a faj mára több nyugat-európai országból is kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai jövőjét illetően.
A Sheffieldi Egyetem munkatársai felfedezték, hogy azok az ázsiai elefántok, melyek olyan időszakban születtek, amikor anyjuk stresszhormonszintje magas volt, életük során lényegesen kevesebb utódot nemzettek - írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál. Azt is megfigyelték, hogy ezek az állatok felnőtt korukban, évtizedekkel később sokkal gyorsabban öregszenek társaiknál.
Katona Mihály elmondta, hogy a parti fecskék, gyurgyalagok tizennégy különböző helyen fészkeltek ezen a nyáron a Tiszazugban, a telepesen fészkelő madarak összesen 2646 üregét számolta össze Sallai Zoltánnal, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársával. Az üregek közül 1597-ben költött madárpár, nagy részében parti fecske, 128-ban pedig gyurgyalag. Ez a szám több, mint duplája a tavalyinak, amikor csak 686 fészekben költöttek madarak - jegyezte meg.
A gyapjas orrszarvú Coelodonta antiquitatis mintegy 350 ezer éve jelent meg a pleisztocén kori Eurázsiában és az utolsó jégkorszak végén, körülbelül tízezer éve halt ki.
A ritka trópusi sertésféle a Fülöp-szigetekhez tartozó Negros és Panay lakója, a természetben kritikusan veszélyeztetettnek számít - közölte a kert csütörtökön az MTI-vel.
A túrákat a parkerdő szakemberei vezetik. A részletekről szólva Lomniczi Gergely elmondta a késő délután-kora este induló kirándulások általában három órát tartanak, és átlagosan három kilométer hosszúak. A résztvevőknek ajánlott távcsövet és zseblámpát vinniük magukkal, illetve időjárásnak megfelelően öltözködniük.
A Norvég Sarkkutató Intézet három csapata augusztusban a Spitzbergák északi és keleti területein foglalkozott az állatok helikopteres megfigyelésével és számlálásával. Az Északi-sarktól nem messze végzett munkát a rossz időjárás mellett azonban a politika is hátráltatta.
"Korábbi vizsgálatok azt sugallták, hogy a kutyákhoz hasonlóan a macskák egy részénél is szeparációs szorongás jelei mutatkoznak, amikor a gazdájuk egyedül hagyja őket, ám tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy a macskák valójában jóval függetlenebbek, mint az ebek. Úgy tűnik, hogy amit mi szeparációs szorongásként értelmezünk, az valójában a frusztráció jele" - mondta a tanulmányt vezető Daniel Mills, a brit intézmény professzora.
Az ország a nagymacskák egyik utolsó fontos bázisa. Hogy az állatok hosszú távon is életben maradjanak, életterük nagyobb védelmet igényel. Nagy kiterjedésű számlálás során a szakértők 350 ezer négyzetkilométernyi erdőt vizsgáltak át, és 17 ezer 142 fotót készítettek, amelyeket elemeztek. Ez az első alkalom, hogy felbecsülték az Indiában élő vad leopárdok számát - írja a Spiegel online.
Ahogy a klímaváltozással egyre gyorsabban olvad az arktikus jég, a jegesmedve rénszarvassal és sarki lúddal helyettesítheti a fókát - foglalja össze a Science Daily a friss tanulmányt, amely a PLoS One tudományos lapban jelent meg.
Korábbi laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a nikotint és egyéb természetes vegyületeket tartalmazó nektár jelentősen csökkenti a paraziták számát a beteg méhekben, a mostani vizsgálat azonban azt is feltárta, hogy a fertőzött rovarok ki is használják a természet adta öngyógyítási lehetőséget - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.
A régen kihalt hüllőfaj annak idején az Eunotosaurus africanus nevet kapta. "Az Eunotosaurus egy kritikus szál, amely összeköti a modern teknősöket evolúciós múltjukkal. Ez az a fosszília, amelyet a tudomány több mint 150 éve keres. Teknősként tekintünk rá, de egy olyan teknősre, amelynek még nem volt páncélja" - hangsúlyozta Gabriel Bever, a New York-i Műszaki Egyetem tudósa, a fosszíliát tanulmányozó kutatócsoport vezetője.
A rákosi vipera napjához kapcsolódóan az MME szeptember 12-én, szombaton látogatást szervez az érdeklődők számára a kunadacsi Rákosivipera-védelmi Központba, ahol a szakemberek munkájának köszönhetően évente több száz kisvipera jön világra, amelyeket a faj vadon élő állományának növelése érdekében 3-4 évesen, ivarérett korukban szabadon engednek. A központ dolgozóinak a rákosi vipera megvédésére tett erőfeszítésit több alkalommal is beválasztották Európa legsikeresebb természetvédelmi programjai közé.
Az új eredmények fényében megdőlni látszik a sertések eredetére vonatkozó feltételezés, amely szerint a disznókat nagyjából 9 ezer évvel ezelőtt háziasították és vadon élő rokonaiktól elkülönítve tartották őket, ami a ma ismert - a vadkanoktól eltérő külsejű - házi sertések kialakulásához vezetett.
Tuti hírek - percről percre - több ezer hír naponta belföldről és külföldről!
nyitólapraoldal tetejérevissza