Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Németország hajlandó az eddiginél nagyobb erőfeszítésekre a földközi-tengeri menekültválság megoldásáért - jelezték szerdán a német kormány
részletek »

Németország kész többet tenni a menekültválság megoldásáért

Németország kész többet tenni a menekültválság megoldásáért
Németország kész többet tenni a menekültválság megoldásáért
2015.04.23. 09:34
Címkék - bevándorlás, EU, menekült, Német, politika, ügy, válság
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Németország hajlandó az eddiginél nagyobb erőfeszítésekre a földközi-tengeri menekültválság megoldásáért - jelezték szerdán a német kormány tagjai. Sajtóértesülés szerint Berlin hadihajókat is kész bevetni.
A múlt vasárnapi, mintegy nyolcszáz menekült halálát okozó hajókatasztrófa ügyében rendezett parlamenti vitán Thomas de Maiziere belügyminiszter kiemelte, hogy a kormány üdvözli a Földközi-tengeren Európába érkező menekültek életének megmentésére tervezett uniós intézkedéseket.

Az eddigi humanitárius célú katonai kutató- és mentési műveleteket ki kell terjeszteni, "akár nagyobb német szerepvállalással", és akár a missziók "megháromszorozásával", mert a berlini vezetés felfogása szerint "a migráció nem lehet élet-halál kérdése" - mondta a miniszter.

A Spiegel Online hírportál szerint a Triton nevű uniós küldetésben jelenleg néhány rendőrrel és egy helikopterrel részt vevő Németország egy újabb helikopterrel és egy újabb rendőri egységgel járulhat hozzá a misszió megerősítéséhez. A védelmi minisztériumban pedig vizsgálják, hogy a haditengerészet miként vehet részt egy szélesebb uniós műveletben. Úgy látják, hogy gyorsan be lehetne vetni a Földközi-tenger keleti részén hajózó Erfurt korvettet, és át lehet irányítani a válságövezetbe két fregattot, amelyek jelenleg az afrikai Szomália térségében járőröznek.

Thomas de Maiziere a parlamenti vitán megismételte azt az EU-nak szóló, és korábban már számos alkalommal hangoztatott követelését, hogy határozottabban kell fellépni az embercsempész hálózatok ellen. Hajóikat meg kell semmisíteni, még mielőtt használnák azokat - mondta a konzervatív CDU politikusa.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) szakpolitikusai szerint összepontosítani kell más ügyekre is. Christoph Strässer, a kormány emberi jog megbízottja egy szerdai lapinterjúban azt mondta, hogy be kell vezetni a vízum egy új formáját, a humanitárius indokok alapján kiállítható beutazási engedélyt, amelyet az EU-tagországok külképviseletein lehetne igényelni. A jelenleg embercsempészeknek kiszolgáltatott menekültek így legálisan léphetnének be az EU-ba, ami erősítené a biztonságot és hozzájárulhat az embercsempészek elleni küzdelemhez - mondta az SPD politikusa.

Aydan Özoguz bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszter szerint az észak-afrikai országokban bevándorlási információs központokat kell kialakítani. Ennek révén a helyiek pontosabb képet kaphatnak az uniós lehetőségekről - mondta az SPD-s államminiszter.

A Bundestagban tartott vitán Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter azt emelte ki, hogy az életmentő műveletek mellett az észak-afrikai államok stabilizálására kell törekedni. Az EU-ban pedig méltányosabban, igazságosabban kell megosztani a menedékkérők ellátásának feladatát a tagországok között - hangsúlyozta az EU-ban messze a legtöbb menedékkérőt - tavaly mintegy 200 ezer embert - befogadó Németország külügyminisztere.

Az ellenzék élesen bírálta a kormányt és az EU-t. Az utóbbi évek nem a megoldás kereséséről, hanem a menedékkérők "elhárításáról" szóltak - emelte ki a legnagyobb ellenzéki párt, a Baloldal vezérszónoka, Petra Pau. A Zöldek társ-frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckardt szerint "nem a Földközi-tenger kegyetlen, hanem az eddig követett bezárkózási politika".
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza