Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Részben a devizaárfolyam-változások, részben pedig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott 1,5 milliárd dollár értékű
részletek »

MNB: februárban jelentősen csökkent a külföldi követelések állománya

MNB: februárban jelentősen csökkent a külföldi követelések állománya
MNB: februárban jelentősen csökkent a külföldi követelések állománya
2015.03.12. 11:14
Címkék - befektetés, követelés, külföld, MNB, pénz, üzlet
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Részben a devizaárfolyam-változások, részben pedig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott 1,5 milliárd dollár értékű devizakötvény február eleji lejárata miatt jelentősen, mintegy 400 milliárd forinttal, 11 588 milliárd forintra csökkent februárban a külföldi követelések állománya az előző hónaphoz képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az előzetes statisztikai mérleg adatokat csütörtökön.
Februárban csökkent a bankrendszer forintlikviditása, ami főként a kéthetes betétek átlagállományának kismértékű visszaesésében tükröződik: utóbbiak januárhoz képest 162,2 milliárd forinttal, 5145,1 milliárd forintra csökkentek az év második hónapjában. Az egynapos betétek átlagállománya 47,3 milliárd forinttal, 187,6 milliárd forintra emelkedett februárban.

A hitelintézetek bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónaphoz képest nőtt kissé: 8,5 milliárd forinttal 509,6 milliárdra emelkedett.

A külföldi követelések átlagos és hó végi állománya februárban csökkent, amit részben a devizaárfolyam változások hatása, részben pedig egy ÁKK által kibocsátott, 1,5 milliárd dollár értékű devizakötvény február 3-i lejárata magyaráz. Utóbbi miatt a központi kormányzat betéteinek átlagos és hó végi állománya is jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest: az átlagállomány több mint 106 milliárd forinttal, 1477,6 milliárd forintra csökkent.

A lakossági devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásához, és konverziójához kapcsolódó euró eladási tendereken kötött swapokból származó forint követelések 60,8 milliárd forinttal, 2791,3 milliárd forintra csökkentek februárban januárhoz képest.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásos mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 7,1 milliárd forint volt, ami továbbra is mérsékelt nagyságú az 502,5 milliárd forintos tartalékkötelezettséghez képest. Februárban az egynapos bankközi kamatláb többnyire a kamatfolyosó alsó sávjában tartózkodott, a hónap utolsó napján azonban átlépte a sáv közepét, az alapkamat szintjét - írja az MNB.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza