Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Donald Trump republikánus elnökjelölt csütörtökön délelőtt közölte, hogy elfogadja a novemberi elnökválasztás eredményét, de csak akkor, ha ő
részletek »

Donald Trump: elfogadom a választási eredményt, ha én győzök

Donald Trump: "elfogadom a választási eredményt, ha én győzök"
Donald Trump:
Donald Trump
2016.10.21. 10:03
Címkék - Amerik, Donald-Trump, elnök, választás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Donald Trump republikánus elnökjelölt csütörtökön délelőtt közölte, hogy elfogadja a novemberi elnökválasztás eredményét, de csak akkor, ha ő győz.
A republikánus elnökjelölt az ohiói Delaware városkában kampányolva jelentette be álláspontját.

"Szeretném megígérni és megfogadni valamennyi szavazómnak és támogatómnak és az Egyesült Államokban mindenkinek, hogy teljesen elfogadom ennek a történelmi elnökválasztásnak az eredményét, ha én győzök" - mondta a választási nagygyűlésen Donald Trump. Majd hozzátette: "természetesen a tiszta választási eredményeket elfogadom, de fenntartom magamnak a jogot, hogy megkérdőjelezhető eredmények után tiltakozást nyújtsak be, vagy jogi eljárást kezdeményezzek".

Trumpnak ez volt az első megszólalása a szerda esti elnökjelölti vita után, amelyben - a vita végén, a műsorvezető felvetésére válaszolva - nem volt hajlandó kinyilvánítani, hogy elfogadja és tiszteletben tartja a november 8-i voksolás eredményét. Állásfoglalása országos megdöbbenést keltett, s nemcsak a lapok kommentárjai és szerkesztőségi állásfoglalásai ítélték el, hanem csütörtök délelőtt republikánus politikusok is hallatták hangjukat.

John McCain, arizonai szenátor közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a választási eredmények elfogadása az amerikai nép akaratának tiszteletben tartása, s ez "valamennyi amerikai vezető első számú kötelessége". A szenátor hangsúlyozta: "nem tudom, hogy ki nyeri az elnökválasztást, de azt tudom, hogy minden korábbi választáson a vesztes gratulált a győztesnek és "elnökömnek" szólította őt. Ez nemcsak a republikánusok vagy a demokraták szokása, hanem ez az amerikai szokás".

Jeff Flake, szintén arizonai republikánus szenátor, Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy a választási eredmény elutasítása "túlmegy minden határon". Dél-Karolina republikánus szenátora, Lindsey Graham közleményben jelentette be, hogy az amerikaiak többségéhez hasonlóan ő is bízik az amerikai demokráciában és választási rendszerben. Graham szenátor szerint ha Trump veszít, annak nem az "elcsalt" választás lesz az oka, hanem a saját kudarcos jelöltsége.

Pail LePage, Maine állam republikánus kormányzója - aki Trump egyik leglelkesebb támogatója - egy reggeli rádióinterjújában "hülye kommentárnak" minősítette Trump szerda esti álláspontját.

Donald Trump egyébként hajnali háromkor Twitter-üzenetben tudatta, hogy "megnyertem a vitát".

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje és a Demokrata Párt egyelőre nem reagált Trump legújabb álláspontjára. Clinton csütörtökön nem kampányol, mellette kampányol viszont az Obama-házaspár. Az elnöki különgép már útnak is indult Florida felé. (MTI)
John McCain, arizonai szenátor John McCain, arizonai szenátor
Jeff Flake, szintén arizonai republikánus szenátor Jeff Flake, szintén arizonai republikánus szenátor
Pail LePage, Maine állam republikánus kormányzója Pail LePage, Maine állam republikánus kormányzója
Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje
Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltnek 86,9 százalékos esélye van arra, hogy megnyerje a november 8-án esedékes amerikai elnökválasztást - derül ki a FiveThirtyEight (538) közvélemény-kutató internetes oldal legfrissebb felméréséből.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza