Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Hatályon kívül helyezte a rendőrség nyomozást elutasító határozatát és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés
részletek »

Az ügyészség a belvárosi ingatlanértékesítések ügyében nyomozást rendelt el

Az ügyészség a belvárosi ingatlanértékesítések ügyében nyomozást rendelt el
Az ügyészség a belvárosi ingatlanértékesítések ügyében nyomozást rendelt el
2015.04.14. 09:01
Címkék - belváros, Budapest, főváros, ingatlan, nyomozás.főügyészség, ügy
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Hatályon kívül helyezte a rendőrség nyomozást elutasító határozatát és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség Juhász Péter belvárosi ingatlanértékesítések miatt tett feljelentése alapján - ezt az ellenzéki politikus közölte hétfőn az MTI-vel.
Az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője a főügyészség határozatát is eljuttatta az MTI-nek, a dokumentum szerint a nyomozás határidejét 2015. június 30-ig hosszabbították meg.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek hétfő este megerősítette, hogy hivatalból nyomozást rendeltek el az ügyben.

Juhász Péter feljelentésében azt állította: a budapesti V. kerületi önkormányzat az ingatlanvagyonának értékesítése során évek óta jogszabálysértő gyakorlatot folytat, amellyel becslése szerint 4 milliárd vagyoni hátrány keletkezhetett. A politikus kifogásolta az ingatlanvagyonnal történő gazdálkodás tervszerűségének hiányát, valamint azt a modellt, amely szerint az önkormányzat az adott ingatlant egy Zrt. értékbecslését követően bérbe adta egy meghatározott bérlőnek, aki rövid időn belül vételi szándékot jelentett be az ingatlanra és azt egy kft. értékbecslése után kedvezményes áron meg is vette. A vevők Juhász szerint több esetben rövid időn belül jóval magasabb áron továbbértékesítették az általuk az önkormányzattól megvett ingatlant.

Az ügyészség szerint a nyomozóhatóság több iratot nem szerzett be. Megállapította azt is: "tény, hogy a közjegyzői iratokba foglalt bérleti szerződések határozatlan időre köttettek, de a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, és ilyen előzmények mellett a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja - jelenleg nem kizárhatóan - kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehet".

A kedvezményes vételárral kapcsolatban, amely 30 százalék engedményt jelentett a vevőnek, az ügyészség határozata azt rögzíti: az önkormányzat egy olyan jogszabályhelyre hivatkozott, amely szerint csak a 2009. január 26. előtt benyújtott vételi kérelem alapján volt csökkenthető az ár. Ez a feltétel azonban a határozatban megjelölt ingatlanok esetében - egy vizsgált tulajdonszerzés kivételével, ahol nem történt vételárcsökkentés - nem teljesült. Az ügyészség hozzátette: "így a vételár csökkentés jogalapja eleve aggályos, mely utóbbi körülményre figyelemmel annak további vizsgálata indokolt, hiszen ha a vételárat nem az irányadó jogszabálynak megfelelően csökkentették, az nyilvánvalóan vagyoni hátrányt eredményezhetett".

A főügyészség szerint a tényállás nem lett teljes körűen felderítve, és a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet, ezért a még március végén kelt határozatával a nyomozást elrendelte.

Az V. kerületi önkormányzat korábban azt közölte, hogy mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el, "ezt jól bizonyítja az is, hogy a Gyurcsány-kormány közigazgatási hivatala soha nem kifogásolta a belváros hatályos törvényeken alapuló jogszabályait és vagyongazdálkodási gyakorlatát". A kerület több feljelentést is tett rágalmazás miatt, április 8-i közleményük szerint öt pert első fokon már megnyertek, "amelyből egy jogerős Juhász Peter rágalmaival kapcsolatban".
Bagoly Bettina Bagoly Bettina
Juhász Péter Juhász Péter
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza