Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a szerdai tunéziai
részletek »

A külügyi tárca nem tud magyar áldozatokról a tunéziai merénylet kapcsán

A külügyi tárca nem tud magyar áldozatokról a tunéziai merénylet kapcsán
A külügyi tárca nem tud magyar áldozatokról a tunéziai merénylet kapcsán
2015.03.19. 09:01
Címkék - áldozat, merénylet, múzeum, TEK, terror, Tunézia, túsz
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a szerdai tunéziai túszejtésnek. Pántos György magyar nagykövet az M1-nek késő este azt mondta, 22-re nőtt a terrorakció áldozatainak száma. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója arról beszélt az M1-en, hogy nem nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége.
Az MTI írásban fordult a KKM-hez, miután terroristák behatoltak egy múzeumba és több embert, köztük turistákat megöltek szerdán Tunézia fővárosában. A tárca rövid válaszában az állt, hogy magyar érintettről nincs tudomásuk. Az MTI megkereste a tuniszi magyar nagykövetséget is. Pántos György nagykövet arról tájékoztatott, hogy a helyi hatóságok sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről. Magyar turistacsoport nem volt a múzeumban, amikor megtámadták azt - tette hozzá.

Az M1 hírcsatornának a nagykövet arról beszélt, hogy az országban már hónapok óta, következetesen szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, "folyamatosak a terrorellenes műveletek, éppen az előző napon számoltak fel a fővárostól északra fekvő területen egy terrorhálózatot".

Hozzátette: bár Tunéziában nagyon komolyan veszik a biztonság kérdését, az ilyen akciókra nagyon nehéz felkészülni.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a fővárosban jelenleg nyugalom van, igaz a lakosokat megrázták a történtek.

A nagykövet késő este az M1-nek nyilatkozva azt mondta, már 22 áldozata van a merényletnek. Az áldozatok többsége turista.

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerda este szintén az M1 híradójában beszélt arról a merénylet kapcsán, hogy nem nőtt továbbra sem Magyarország terrorfenyegetettsége.

Hozzátette, hogy az általa vezetett szervezet mindent megtesz, hogy ne is növekedjen a terrorveszély.

A terroristák a Bardo múzeumot támadták meg, amikor abban több száz turista volt. A két vagy több, terepszínű ruhába öltözött támadó géppisztollyal van felfegyverkezve.

Később a helyi biztonsági erőknek sikerült kiszabadítani a túszokat; két fegyveres támadó és egy rendőr életét vesztette a túszszabadítási akcióban.

A Bardo múzeum Tunisz egyik fő látványossága, az ország történetét mutatja be, és ott van a világ egyik legnagyobb római mozaikgyűjteménye.

Tunézia a 2011-es januári forradalom óta iszlamista terroristákkal küzd, akik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet szövetségesei. Szíriában és Irakban sok tunéziai harcol az Iszlám Állam oldalán.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza