Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Székesfehérvár, 2013. január 25., péntek (MTI) - A családnak nincsen alternatívája a nevelésben, minden gyereknek családban van a legjobb helye -
részletek »

Magyarországon csaknem 21 ezer 500 gyermeket, fiatalt segít és támogat a hazai gyermekvéde

Magyarországon csaknem 21 ezer 500 gyermeket, fiatalt segít és támogat a hazai gyermekvédelem.
Magyarországon csaknem 21 ezer 500 gyermeket, fiatalt segít és támogat a hazai gyermekvédelem.
A legjobb családpótló közeg pedig maga a család
2013.04.06. 14:28
Címkék - állam, család, fiatal, gyerek, nevelőszülő, örökbefogadás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
A családnak nincsen alternatívája a nevelésben, minden gyereknek családban van a legjobb helye - hangzott el azon a nevelőszülői hivatást és örökbefogadást népszerűsítő országos konferenciasorozaton, amelynek Fejér megyei állomását pénteken rendezték Székesfehérváron.

Kothencz János, az Ágota - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány elnöke a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon csaknem 21 500 gyermeket, fiatalt segít és támogat a hazai gyermekvédelem. A gyermekvédelmi gondoskodásban élők csaknem fele azonban még mindig nem talált családra, hanem gyermekotthonban vagy lakásotthonban él. Annak érdekében, hogy ezek az arányok változzanak alapítványuk országos konferenciasorozatot indított.

Szeretnék minél népszerűbbé tenni a nevelőszülői hivatást és az örökbefogadást, hiszen a családból kiemelt gyerekek egészséges fejlődéséhez, felnőtté válásához elengedhetetlen a megfelelő közeg. A legjobb családpótló közeg pedig maga a család - fogalmazott.

Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke kiemelte, hogy a családban felnövő gyerekek sokkal nagyobb százalékban alapítanak családot, ezért a népességfogyás megállításában kulcsszerepe lehet a nevelőszülői hálózatnak. Hozzátette, a kormány a nevelőszülők önként vállalt nemes feladatához a szakmai segítésén túl minden anyagi támogatást is megad.

Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója közölte: 730 ellátott tartozik hozzájuk, közülük 458-an családoknál élnek, ami jobb, mint az országos átlag. Gyermek- és lakásotthonban 273 gyermek él. A 3 és 12 év közöttiek közül mindössze tizennyolcan élnek gyermekotthonban, többségük súlyosan fogyatékos vagy beteg.

Múlt pénteken jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy jövő évtől nem lehet nevelőotthonokban elhelyezni 12 évesnél fiatalabb gyereket. Az a cél, hogy ehelyett nevelőszülőkhöz, családba kerüljenek - mondta. A 2014. január 1-jén már gyermekotthonban élő 12 évesnél fiatalabb gyerekek nevelőszülőknél történő elhelyezését fokozatosan valósítják meg.

Soltész Miklós hangsúlyozta: szeretnék a nevelőszülői hivatás társadalmi elfogadottságát növelni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak érdekében, hogy minél több gyerek találhasson örökbefogadó szülőkre, 25 millió forint támogatással országos konferenciasorozatot indított, amelyet az Ágota alapítvány valósít meg. A májusig tartó kampányban plakátokkal és médiakampánnyal népszerűsítik az örökbefogadást.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza