Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
A játszóterek fajtái: közületi, magán és intézményi. A játszóterek a gyermekek életének mindig is elválaszthatatlan részét képezték.
részletek »

Játszóterek és azok fajtái - közületi, magán és intézményi

Játszóterek
Játszóterek
2012.03.14. 11:25
Címkék - gyermek, játszótér, nap
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
A játszóterek fajtái: közületi, magán és intézményi. A játszóterek a gyermekek életének mindig is elválaszthatatlan részét képezték. Ismerkedjünk meg a játszóterek elhelyezkedés alapján történő csoportosításával, azok fajtáival.
A játszótereket elsősorban elhelyezésük alapján csoportosíthatjuk, mely szerint beszélhetünk:

- Közterületi játszóterek
- Intézményi játszóterek
- Magánterületi játszóterek


Közületi játszóterek
A közterületi játszóterek lehetnek teljesen nyitottak, vagy elkerítettek, ez utóbbiak csak egy meghatározott nyitvatartási időn belül látogathatók. A közterületi játszóterek esetében fontos, hogy általában 2-14 éves korosztály látgatja őket, a kisebb gyermekek kísérővel érkeznek, tehát gondoskodni kell a jó átláthatóságról, egyszerű megközelíthetőségről. Ezek a játszóterek különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve - még rendeltetésszerű használat esetén is - ezért különösen fontos a kiváló minőség és élettartam.


Intézményi játszóterek
Az intézményi játszóterek iskolák óvodák udvarában, kertjében találhatók. Az óvodákban 3-7 éves korcsoport részére, míg az iskolákban a 6-14 éves korosztály aktív időtöltését segítik a különféle játszóeszközök. Ezek a játszóterek minden esetben elkerítettek, kevésbé vannak kitéve a szándékos rongálásnak. Különösen fontos szempont hogy az eszközök alkalmasak legyenek különböző szerepjátékokra, melyek a közösségi nevelés fontos eszközei. A játszótéri szabványok előírásait természetesen itt is be kell tartani. Nem árt eltűnődni azon, hogy érdemes olyan ütéscsillapító felületet alkalmazni, mely segít abban, hogy az udvari foglalkozás után a gyermekek minél tisztább ruházattal és lábbelivel érkezzenek vissza az óvoda-, iskolaépületbe.Magánterületi játszóterek
A magánterületi játszóterek különböző lakótelepeken, bevásárlóközpontok udvarában, parkolójában találhatók. Felhasználási területük hasonló a közterületi játszóterekhez, a különbség, hogy a fenntartó nem az önkormányzat, hanem az adott lakópark, vagy vállalkozás.


Korcsoport szerinti csoportosításról is beszélhetünk, de elsősorban a játszóeszközök tekintetében, hiszen egy játszótéren több korosztály is megtalálható, célszerű minden várható kis látogató számára megfelelő eszközt kihelyezni. Az intézményi játszótereknél jobban körvonalazható a korcsoport.

Bármilyen típusú játszótérről is beszéljünk, a legfontosabb hogy az alkalmazott eszközök megfeleljenek a játszótéri szabványnak, valóban hatékony ütéscsillapítást alkalmazzunk, a környezeti kialakítás minden, a játszóteret látogató korosztály részére kellemes időtöltést biztosítson.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza