Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
A rettegett fejlődési rendellenességek kivédhetők ma már magzatvédő vitaminokkal. Már 1965 óta ismert, hogy a várandós anyák vitaminhiánya a
részletek »

A magzat vitaminok jótékony hatása - Rendellenességek kivédhetők ma már a vitaminokkal

A magzat vitaminok jótékony hatása - Rendellenességek kivédhetők ma már a vitaminokkal
A magzat vitaminok jótékony hatása - Rendellenességek kivédhetők ma már a vitaminokkal
2013.04.19. 12:01
Címkék - fejlődés, gyerek, gyerekek, gyereknap, magzat, védő, vitamin
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
A rettegett fejlődési rendellenességek kivédhetők ma már magzatvédő vitaminokkal. Már 1965 óta ismert, hogy a várandós anyák vitaminhiánya a magzatban fejlődési rendellenességet idézhet elő. A kismamák szervezetének vitamin- és ásványi anyag-igénye a 9 hónap alatt növekszik, amelyek előállítására az ő szervezetük általában nem képes.

Különösen az egyik B-vitamin elégtelen fogyasztása okozhat komoly rendellenességeket. A táplálkozás során ugyanis az elfogyasztott fehérjék a szervezetükben alapelemeikre (aminosavakra) bomlanak, amelyek életműködéseikhez nélkülözhetetlenek. Csakhogy az egyik aminosavból mérgező homocisztein keletkezik.

A szervezet ugyan képes ezt méregteleníteni, de az ezésrt felelős génpár sok honfitársunkban hibás. Ezt a képességet viszont megtámogathatjuk magunkban megfelelő mennyiségű B2, B6 és B12 illetve folsav-folát bevitellel.


E vitaminok bevitelére több lehetőség kínálkozik

Megfelelő táplálkozással, sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával általában elégséges vitamint juttathatnak szervezetükbe a leendő anyukák, de figyelembe kell venni, hogy többségükben a génhiba hatásának a semlegesítéséről is gondoskodni kell. A megfelelő mennyiségű folátot napi 15 tányér spenóttal kellene pótolni a fogamzás körüli időszakban.

Magzatvédő vitaminok. A súlyos fejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 15. és 70. napja között alakulnak ki. A leendő kismamáknak ezért a magzatvédő vitaminok szedését minimum a tervezett fogamzás előtt egy hónappal el kell kezdenünk, és ezt legalább a várandósság harmadik hónapjának a végéig folytatniuk.

Ezen kívül a szer jótékony hatása igazolódott a szív- és veserendellenességek, valamint a végtaghiányok kialakulásának megelőzésében is. Ezenfelül csökkentik a koraterhességi émelygést és hányást is.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza