Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Ballagás előtti szertartások - Fiataljaink első szembenézése a világgal, az elkövetkező felnőttévállás első szakasza a ballagás. Innentől már
részletek »

Ballagás előtti szertartások - Szerenáddal búcsúzunk a tanároktól ...

Ballagás előtti szertartások - Szerenáddal búcsúzunk a tanároktól ...
Ballagás előtti szertartások - Szerenáddal búcsúzunk a tanároktól ...
A fiúk szerenádot adnak tanáraiknak
2012.04.21. 22:04
Címkék - Ballagás, ballagási-szertartások, szerenád, szerenáddal-búcsúzunk, tanárok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Ballagás előtti szertartások - Fiataljaink első szembenézése a világgal, az elkövetkező felnőttévállás első szakasza a ballagás. Innentől már nincs visszaút, elkezdődik a nagybetűs élet vagy tanulhatnak tovább, de már jóval keményebb feltételekkel. Búcsúzóul elköszönnek tanáraiktól, szerenádot adnak nekik, ezzel is kifejezve szeretetüket, köszönetüket.

A végzős középiskolásoknak ez lesz az utolsó hetük a gimnázium vagy a szakközépiskola falai között. Izgalmas és kalandos napok következnek: rendre lezajlanak az utolsó tanórák, szerenáddal búcsúzunk a tanároktól, zöld napot (azaz a bolond ballagást) is tartanak a végzősök, végül jön a ballagás és természetesen mindeközben érdemes tanulni is, hiszen május 3-án megkezdődnek az írásbeli érettségik.

A közösségi portálok üzenőfalain megfigyelhető jelenség, hogy a középiskolás végzősök már most sírnak egymás virtuális vállán, amiért el kell hagyniuk szeretett osztályközösségüket. Persze van akinek örömet, felszabadulást jelent ugyanez, s már alig várják, hogy végleg kiléphessenek a kapun. Legyünk optimisták, s tételezzük fel, hogy nálad az előbbiről van szó, s hiányozni fognak az osztálytársaid. Az biztos, hogy már semmi sem lesz ugyanolyan, mint régen, de ha belegondolsz, csak rajtatok múlik, hogy tartjátok-e a kapcsolatot a jövőben. Sőt, sokkal könnyebb dolgotok van, mint a korábbi generációknak: nyomon tudjátok követni egymást a már említett közösségi portálokon, és az is biztos, hogy egymás msn partnerlistáján is szerepeltek, így biztosított a könnyű elérhetőség.

A szerenád is nagyon jó buli, több napon keresztül jártok a tanárokhoz, énekeltek nekik, ők pedig megvendégelnek titeket. Bárcsak minden évben lenne ilyen! Sokkal inkább összekovácsolná az osztályközösséget! Persze ez lehetetlen, hiszen ilyenkor a tanárok is elengedik magukat, s valószínűleg nem tennék, ha még pár éven át folyamatosan tanítaniuk kellene titeket, kivívni a tekintélyt, hogy fent maradjon a tisztelet.

A zöld nap, azaz a bolond ballagás is nagyon jól szokott elsülni. Felhúztok egy csomó vicces göncöt, vagy egységesen beöltöztök valaminek, s órák közben folyamatosan járjátok a tantermeket. Még a legszigorúbb tanárok is tolerálni szoktak egy-egy ilyen „megjelenést”, s láthatjátok az alsóbb évfolyamosok szemében a vágyakozást, hogy: „jövőre mi is ezt csináljuk majd”.

Végül pedig eljön a ballagás napja. Szépen feldíszítik az iskolát és a környékét, szólnak a közismert ballagási dalok, mint a Gaudeamus igitur, a Ballag már a vén diák vagy a 20 év múlva. Végigjárjátok az épületet, elbúcsúztok az alsóbb évfolyamosoktól, majd az ünnepség után egymástól is. Már mindenkire várnak a rokonai, hogy együtt megünnepeljétek, hogy eljutottál az érettségi küszöbéig. Élvezd ki, hogy most téged ünnepelnek, mert ezután a kőkemény tanulás vár rád és megmérettetések sorozata, egészen a szóbeli érettségi napjáig.

Nálatok mik a ballagás előtti szokások? Hogy búcsúznak a végzősök? Írd meg nekünk, szólj hozzá, hogy mások is olvashassák!
Diákok szerenád előtt (foto: profimedia) Diákok szerenád előtt (foto: profimedia)
Szerenád, vidám énekszóval (Fotó: Frank Yvette) Szerenád, vidám énekszóval (Fotó: Frank Yvette)
Daloló diákoktól hangosak az utcák ballagás előtt: a ballagó középiskolások adnak szerenádot tanáraiknak. A Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményének vendéglátósai például teherautóval járták a várost, hogy egy bulis este során elköszönjenek oktatóiktól.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza