Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Jeles Napok: Ballagás - Az 1950-es évek elején betiltották a ballagási szokásokat. A diákok saját szájuk íze szerint formálták a szokásokat a
részletek »

A ballagás rövid története, eredete, honnan is ered ez a szokás, hagyomány?

A ballagás rövid története, eredete, honnan is ered ez a szokás, hagyomány?
A ballagás rövid története, eredete, honnan is ered ez a szokás, hagyomány?
A ballagás eredete
2012.04.21. 12:09
Címkék - ballagás, ballagás-rövid-története, ballagási-hagyomány, eredete, honnan-ered-ez-a-szokás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Jeles Napok: Ballagás - Az 1950-es évek elején betiltották a ballagási szokásokat. A diákok saját szájuk íze szerint formálták a szokásokat a hosszú évek alatt, elhagytak vagy éppen hozzátettek dolgokat, újabb dolgokat alakítottak ki, honosítottak meg. Nem ritkán a külföldről érkezett diákok maguk is nagy szerepet játszottak a folyamatos változásokban, hozva otthonról saját kultúrájukat, hagyományaikat.

A ballagás kifejezés a latin ’valetans’= búcsúzó szóból ered; a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati Akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák… kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. Lassan az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás szokása; a XX. század elejére pedig általánossá vált.

Az 1920-as években a Ballag már a vén diák kezdetű dalt felváltotta az Elmegyek, elmegyek… kezdetű magyar népdal… Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek és elhelyezik az iskola fényképét is.

Az 1950-es években betiltották a ballagási szokásokat. Ma már nemcsak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban és az óvodákban is rendeznek ballagási ünnepségeket.


1830-tól a főiskolát végzettek, tehát elbúcsúzók ünnepsége volt a ballagás. Innen terjedt el országszerte ...

Ballagnak - a gyerekkorból át a felnőttkorba. Kezdetben csak a főiskolai és egyetemi hallgatók ballagtak, ma már az óvodások is.

Hazánkban az első ballagók a XVIII. században indultak el a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémiáról. Mára a középiskolások ballagási ünnepsége került leginkább a figyelem központjába, ők ugyanis - bár lehet, hogy nem is tudnak róla -, átmeneti rítuson esnek át. A középiskolai ballagás és érettségi közeledtével rengeteg tennivalója akad diáknak, szülőknek egyaránt. A teendők forgatagában talán nem is gondolnak arra, mióta és miért ballagnak a vén diákok.

Kezdetben csak az egyetemi és főiskolai hallgatók ballagtak, később a középiskolások végzősei, ma pedig már az általános iskolát végzettek, sőt, az óvodások is. Az agrárfőiskolák diákjai sárgulásnak, az erdélyi ballagók pedig kicsengetésnek nevezik az iskolai éveket lezáró ünnepet.

Tanulóból felnőtt ...

A ballagás nem más, mint átmeneti rítus, ami által az ember az egyik státuszból átkerül egy másikba (gyerekből felnőtt, leányból asszony lesz). A keresztelő, a lakodalom, a temetés ugyanúgy átmeneti rítusok. A ballagás megfelelőjét az egyházi szertartások között a konfirmálás és a bérmálás tölti be. A szocializmus évei alatt azonban az egyházi ünnepek nem kaphattak olyan hangsúlyos szerepet, mint annak előtte, így a ballagás nagyobb szerephez jutott, és családi ünneppé alakult át.

A felnőtté válást ugyanis a család és a rokonság tagjainak a tudomására kellett hozni. A ballagás jelentős változásokon esett át. Kezdetben csak a virág volt az ajándék, ma már egyes családtagok komoly értékkel bíró tárgyakkal lepik meg a végzős diákot. Az ünnep utáni ebéd is - például a fővárosban -, lakodalommá felérő eseménnyé nőtte ki magát.

Végezetül megállapítható: a ballagás rugalmas szokás, amely tud alkalmazkodni az adott korhoz, az adott időszakhoz.
Húsz év múlva ... Nagyon szép dal! Eredeti előadó: Komár László Húsz év múlva dalszöveg: Nem szól a dal, szomorú, csendes este van Most még mind itt vagyunk, de senki nem szól, hallgatunk A szél is csendesebb, gyertek üljünk közelebb Ez a búcsú...
Ballag már a vén diák ... Ballag már a vén diák ...
"Az orchidea nem veszíti el illatát, csak mert senki sem szagolja, a csónak nem süllyed el, csak mert senki sem ül benne. A bölcs nem hagyja el az Utat, csak mert senki sem ismeri azt." Lao-ce
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza