Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Receptek, ételek és sütemények anyák napja ünnepére - lepd meg Te is szeretett anyukád egy finom sütivel, tortával...
részletek »

Anyáknapi receptek

Anyáknapi receptek
Anyáknapi receptek
2012.03.19. 11:07
Címkék - anyák, napi, recept
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Receptek, ételek és sütemények anyák napja ünnepére - lepd meg Te is szeretett anyukád egy finom sütivel, tortával...
Sajttorta narancs szeletekkel - sütés nélkül

Hozzávalók: 25 db Albert keksz, 6 ek olvasztott vaj, 400 g sűrű natúr joghurt, 3 narancs reszelt héja, 200 g mascarpone sajt, 100 g porcukor, 3 ek tej, 180 ml tejszín

Elkészítés: Tegyük egy nájlonzacskóba a kekszet és fakanállal, vagy kis nyújtófával törjük durvára. Tegyük egy tálba a keksztörmeléket és keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezután oszlassuk el majd nyomkodjuk bele egy csatos tortaformába. Tegyük hűtőbe 30 percre, hogyösszeálljon. Tegyük egy tálba a joghurtot, narancshéjat, mascarponét, porcukrot, tejet és egy fakanállal keverjük össze. A tejszínt habverővel verjük sűrű habbá, majd adjuk a narancsos krémhez. Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, öntsük bele a krémet, egyengessük el, díszítsük a tetejét narancsgerezdekkel, végül tegyük hűtőbe és hagyjuk megszilárdulni minimum 4 órát, vagy egy éjszakát.



Chili Csoki - azték recept

Hozzávalók: 1 2/3 csésze tej, 1 vaníliarúd hosszában felvágva, 1 piros chilipaprika kimagozva, hosszában felvágva, 1 darab fahéj (egészben), 1 tábla fekete csokoládé

Elkészítés: Reszeljük le a csokit, tegyük félre. Kezdjük melegíteni a tejet a vaníliarúddal, chilivel és a fahéjjal, de ne forrjon fel. Keverjük hozzá a reszelt csokit. Kevergetve melegítsük tovább, míg a csoki el nem olvad. Szedjük ki a fűszereket az italból.


Csokoládés marcipánbonbon

Hozzávalók: 200 g marcipánmassza (bármilyen színű), 100 g porcukor, pár csepp rumaroma, 100 g cukrozott dió (kisebb darabok), 150 g étcsokoládé

Elkészítés: A porcukrot szitáljuk át, majd gyúrjuk össze a marcipánnal és a rumaromával. Formázzunk belőlük kb. 3 cm átmérőjű golyókat, majd vágjuk őket félbe. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd a félbevágott marcipánokat félig mártsuk meg benne. Tegyük egy tálcára vagy egy rácsra őket a vágott felükkel felfelé és a csokoládés részre tegyünk 1-1 darab cukrozott diót. Jól hűtsük le, hogy megkeményedjenek. Azonban az ajándék lényege csak most következik: a bonbonokat be is kell csomagolni, méghozzá egyenként. Celofánt fágjunk kb. 10x10 cm-es négyzetekre, minden négyzethez vágjunk le 2-2 színes szalagdarabot és ebbe tekerjük és kössük be a bonbont. Készítsünk celofánból egyedi és csillogó zacskót is!


Anyák napi puncstorta recept

Hozzávalók: 10 egész tojás, 45 deka porcukor, 25 deka liszt, egy kis reszelt citromhéj, 1 kávéskanálnyi vaníliás cukor, folyékony gyümölcsíz, 1 deci rum, fél citrom leve, 6-8 deka csokoládé-fondant a torta bevonására.

Elkészítés: 4 egész tojást, 6 tojássárgáját 15 deka porcukorral habosra keverünk. 6 tojásfehérjéből vert kemény habhoz 10 deka szitált porcukrot verünk és hozzáadjuk az előbbi anyaghoz, egy kis reszelt citromhéjjal, egy kávéskanálnyi vaníliás cukorral, 25 deka grízes liszttel, és összekeverjük. Papirossal bélelt formában csak az anyag felét sütjük meg (kerek formájúra), másik felét sima vajazott, liszttel meghintett pléhben ujjnyi vastagon elkenve sütjük ki, közép meleg sütőben. Ha kihűlt a torta, kettévágjuk. A másik tésztát a leeső darabokkal együtt tálban 1 deci rummal meglocsoljuk, s 20 deka cukorból főtt sziruppal, fél citrom levével elkeverjük. A töltelékbe tehetünk csokoládédarabkákat is. Ezután gyümölcsízzel megkenjük a torta alsó lapját, majd a rummal, és sziruppal elkevert töltelékből réteget kenünk fel rá, s az egészet visszahelyezzük a tortaformába, eligazítjuk és ráhelyezzük a torta fedőlapját, melyet alul gyümölcsízzel kentünk be. Lenyomkodjuk, fehér papírt teszünk rá, majd végül a torta nagysá ának megfelelő nehezéket, például egy deszkát súlyokkal. Legalább 30 percig préseljük, akkor kivehetjük a formából, s a cukormázzal vonjuk be. Gyümölcszselével vagy cukrozott gyümölcsdarabkákkal díszítjük. Legjobb, ha egy napig állni hagyjuk a tortát, és csak másnap vágjuk fel.


Anyák napi torta

Hozzávalók: 1 adag tortácska tészta, 1 doboz gyümölcsös krémtúró (epres, málnás, meggyes, esetleg vaníliás) kb. 20 dkg - esetleg friss - gyümölcs (eper, málna vagy meggy)

Elkészítés: A tortácska tésztát készítsük el a recept szerint. A sütésnél a különbség annyi, hogy nem muffin formában sütjük a tésztát, azaz az eredmény nem 12 db muffin lesz, hanem egy szív alakú sütőformában, azaz egy darab süteményt sütünk (sütési idő és hőfok azonos, de lásd tippek lent). A kész süteményt hagyjuk kihűlni. A közepébe vágjunk óvatosan késsel és ne túl mélyen egy szív alakot. Ez a szív legyen kb. 3-4 cm-rel kisebb, mint az eredeti sütemény. A tésztát késsel vagy kanállal szedjük fel kb. 1 cm vastagon (nem baj, ha csak darabokban sikerül). A keletkező mélyedésbe kenjük a gyümölcsös krémtúrót. A krémtúrós szívet rakjuk ki a gyümölcsökkel. Ha nincs szív alakú sütőforma otthon, használható kerek is, akkor ennek a közepébe kell sablonnal egy szívet kivágni. Azonban ne legyen túl nagy a sütőforma (vagyis kb. 22- 24 cm), mert különben túl alacsony lesz a torta. A sütőforma, és a belekerülő tészta vastagsága befolyásolhatja a sütési időt, ezért érdemes sütés közben rá-rápillantani a süteményre, nehogy túl barna legyen a teteje. Kb. 20 perc elteltével pedig tűpróbával ellenőrizhető, hogy a torta átsült-e: ehhez szúrjunk egy fogpiszkálót a torta közepébe. Ha nem marad rajta nyers tészta, akkor kész. A tortát a sütőformából egy lapos, megfelelő méretű tálra vagy tányérra helyezzük, amelyen majd tálalni is fogjuk. A süteményből kivágott szív alakú tészta azonnal megehető, arra nem lesz szükség, így az sem baj, ha több darabban szedjük fel. Jó lenne a tortát nem utolsó pillanatban elkészíteni, ugyanis a tésztának hűlni is kell, és ráadásul finomabb lesz az anyák napi torta, ha kicsit beszívódik a túrókrém és a gyümölcsök nedve. Ha nincs friss gyümölcs, használható mélyfagyasztott (és persze felengedett) vagy lecsepegtetett befőtt is (pl. meggy esetében). Ha egy kis extrát is szeretnétek, reszeljetek a tésztába (bio) citrom- vagy narancshéjat. A málnás verzióhoz jól passzol a narancshéj, míg az epreshez a citromhéj. Ha epres torta készül, ne dekoráljunk túl nagy eperrel, inkább apróval, vagy esetleg szeletelt eperrel (így kevesebb eperre is van szükség). Ha a túró nem az édesanya kedvence, helyettesíthetjük tejszínhabbal, esetleg lekvárral is.


Fahéjas muffin

Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 3 savanykás alma, 12,5 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 tojás, fél dl tej

Előkészítés: A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffinformát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.

Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffinformába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza