Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
„Most temetőn dülöngesz eceted unt ízével, készen már, régi részeg, hogy a vizet papold, s izetlen nyúgalomnak keverve hüs vizével hüs szeretet
részletek »

Szennyeződések ellen is bevethetjük az ecetet!

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
Szennyeződések ellen is bevethetjük az ecetet!
Szennyeződések ellen is bevethetjük az ecetet!
Az ecet az egyik legnépszerűbb savanyítószer.
2013.01.25. 09:37
Címkék - ajándék, ecet, háztartás, takarítás, tisztaság
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
„Most temetőn dülöngesz eceted unt ízével,
készen már, régi részeg, hogy a vizet papold,
s ízetlen nyúgalomnak keverve hűs vizével
hűs szeretet borát idd, szesztelen enyhe bort.”

Írja Babits Mihály nem túl hízelgően Ecet-dal című versében. S valljuk, be igaza van, ha az ember inkább egy finom bort inna, csalódás az ecet. „Most temetőn dülöngesz eceted unt ízével, készen már, régi részeg, hogy a vizet papold, s ízetlen nyúgalomnak keverve hűs vizével hüs szeretet borát idd, szesztelen enyhe bort.”

Pedig már Hippokratész is tisztában volt vele, hogy az ecet számos betegség kúrálója, Corpus Hippocraticum című írásos gyűjteményében részletesen le is írta gyógyító hatását. Nem véletlen hát, ha az ókori Görögországban belsőleg és külsőleg egyaránt használták.

Persze nem kell ilyen messze mennünk, már nagyagyanyáink is régóta jól ismerik az ecet előnyeit és alkalmazzák a háztartásban. Az ecet az utóbbi időben a zöld háztartás, a vegyszermentes szemlélet miatt ismét előtérbe került. Íme néhány felhasználási terület:

Mosógép tisztítás ecettel
1 liter 20%-os ecetet beleöntesz a mosógép adagolóiba évente egyszer, majd elindítod a leghosszabb programot 60-70 fokon. A dobba célszerű tenni 1-2 régebbi törölközőt, hogy ne menjen üresen a gép. Az ecet szépen leoldja a vízkövet ráadásul fertőtlenít és az esetleges penészt is kiírtja.

Ecetes tisztítószer készítése
2 evőkanál szódabikabónához 2 evőkanál ecetet kell adni és fel kell önteni 2 bögre vízzel, majd permetezőfejes flakonba rakod és már használhatod is! Irts vízkövet ecettel! Ha nagyon vízköves a fürdőszobai csaptelep, végy 20%-os ecetet és finoman öntsd rá, nagyon szépen leoldja róla. A csapkifolyóra köss rá egy zacskót, amire előzőleg ecetet öntöttél. Leoldja onnan is a vízkövet.

Fuga tisztítása
A fürdőszoba csempéi közötti fugák gyakran szürkék és piszkosak Márts ecetbe egy régi fogkefét és ezzel tisztítsd át a fugákat. Vízkőfoltokat is lehet így kezelni.

Csempe
Összekeverünk fele-fele arányban ecetet és vizet, és az ebbe mártott szivaccsal dörzsöljük át a fugákat, hogy visszanyerjék eredeti színüket! Ha ezt hetente kétszer megismételjük, megelőzhetjük a penészfoltok kialakulását.

Vízköves locsolófej ellen
A vízköves locsolófejet úgy lehet megszabadítani a lerakódástól, hogy készítünk egy meleg, ecetes oldatot kétharmad rész ecetből és egy harmad rész vízből, és a locsolófejet néhány órára ebbe kell áztatni. Ezután alaposan le kell öblíteni.

Mosogatószerben is
Nagyon jó zsíroldó és fertőtlenítő hatása van a mosogatószerben. Öntsd át az új mosogatószer tartalmának a felét a régi flakonba, önts bele kb. egy ujjnyi ecetet, és ezt jól rázd össze.

Vágódeszka
A vágódeszkába ivódott hal- vagy hagymaszagot könnyedén eltüntethetjük, ha ecetes szivaccsal átdörzsöljük a deszkát. Akkor is alkalmazhatjuk ezt a módszert, ha nyers húst vágtunk rajta, mivel az ecet savtartalmának köszönhetően fertőtlenít is.

Műanyag edények
A műanyagból készült tálkák, poharak, dobozok sokszor átveszik a bennük tárolt étel szagát. Ha egy éjszakára ecetbe áztatott kenyérszeletet teszünk bele, és letakarjuk, másnap csak ki kell öblítenünk meleg vízzel, és már el is tűnt a kellemetlen illat.

Vízkőoldás
Ecetes dörzsöléssel szinte bármilyen felületről eltávolíthatjuk a vízkövet. Makacsabb szennyeződés esetén az ecetbe mártott szivacsra szórjunk szódabikarbónát, így a régóta lerakódott vízkő is eltűnik.

Padló
A felmosóvízhez is önthetünk ecetet, 5 literhez egy kis csészényit. Gyönyörű tisztává varázsolja a padlót, csak arra kell figyelnünk, hogy márvány felületen semmiképp se használjunk ecetet!

Mosás
Mosásnál az utolsó öblítővízbe keverünk egy kis ecetet, ezzel visszanyerhetjük/megőrizhetjük ruháink élénk színét, és lágyítja is az anyagot. Az öblítő adagolójába víz és ecet 3:1 arányú keverékét kell önteni, az adagolóban jelzett maximális szintig. Az izzadságfoltos, sótól kifehéredett darabokat mosás előtt ajánlatos ecetbe áztatni, így maradéktalanul eltűnnek majd a foltok.
Az ecetes tisztítószer az egyik leghasznosabb alapkeverék. Az ecetes tisztítószer az egyik leghasznosabb alapkeverék.
Üveg + Tükör takarítása Üveg + Tükör takarítása
A műanyagból készült tálkák, poharak, dobozok sokszor átveszik a bennük tárolt étel szagát. Ha egy éjszakára ecetbe áztatott kenyérszeletet teszünk bele, és letakarjuk, másnap csak ki kell öblítenünk meleg vízzel, és már el is tűnt a kellemetlen illat.
Szuper tisztítószerek a kamrából, az ecet! Szuper tisztítószerek a kamrából, az ecet!
Az ecet az üvegpoharak barátja, ha az öblítővízbe teszel ebből a csodaszerből, akkor a poharak foltmentesen fognak megszáradni.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza