Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Matolcsy György kinevezése a Magyar Nemzeti Bank élére veszélybe sodorja a valutatartalékot és a forint árfolyamát – reagált a Demokratikus
részletek »

Matolcsy György bizonyítsa hogy nem a kormánytól függ!

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
Matolcsy György bizonyítsa hogy nem a kormánytól függ!
Matolcsy György bizonyítsa hogy nem a kormánytól függ!
2013.03.01. 13:04
Címkék - Budapest, Demokratikus-Koalíció, DK, Magyar-Nemzeti-Bank, Matolcsy, MNB, Molnár, Orbán
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Matolcsy György kinevezése a Magyar Nemzeti Bank élére veszélybe sodorja a valutatartalékot és a forint árfolyamát – reagált a Demokratikus Koalíció (DK) arra a hírre, hogy a kormányfő a nemzetgazdasági minisztert jelölte jegybankelnöknek. A párt szerint Matolcsy Györgynek intézményes garanciát kell adnia arra, hogy nem a kormánytól fog függeni.

A hírre sajtótájékoztatón reagáló Molnár Csaba DK-alelnök azt mondta, hogy Matolcsy György és Orbán Viktor személye nemcsak a magyar választók, de a nemzetközi közvélemény szemében is összefonódott azzal, hogy az ország a „bóvli hitelminősítői kategóriába került”.

Matolcsy György jelenleg az utolsó előtti az uniós pénzügyminiszterek rangsorában, miközben tevékenysége során európai rekordot ért el az infláció; a nemzetgazdasági miniszter működésének eredménye a gazdasági recesszió és a növekvő munkanélküliség – jelentette ki.

A független képviselő félőnek nevezte, hogy Matolcsy György kinevezését követően, a 2014-es választások előtt, a kormány feléli és elosztogatja a jegybank devizatartalékait.

Hozzátette: a Demokratikus Koalíciónak nincs lehetősége arra, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában kérdezze a jegybankelnök-jelöltet, mert "a Fidesz törvényellenesen megakadályozta a frakció megalakítását", ezért sajtótájékoztatón érdeklődnek arról, hogy Matolcsy György csökkenteni fogja-e az MNB valutatartalékát, illetve hogy mit jelent az unortodox pénzügypolitika a jegybank szempontjából.

A párt arra is kíváncsi, hogy az MNB elnökeként milyen inflációs és kamatcéljai lesznek.
(MTI)
Molnár Csaba - Demokratikus Koalíció Molnár Csaba - Demokratikus Koalíció
Molnár Csaba szerint a legfontosabb kérdés ugyanakkor az: Matolcsy György hogyan tudja elérni, hogy a jegybank független maradjon. A jelöltnek még a pénteki meghallgatáson intézményes garanciákat kell adnia arra, hogy nem a kormánytól fog függeni, nem Orbán Viktor parancsait teljesíti - mondta.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza