Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Egyre többen vásárolnak okostelefont Karácsonyra, kérnek a Jézuskától! - Az okostelefonok elterjedése már a magyarországi vásárlási szokásokon
részletek »

Karácsonyra egyre többen kérnek, szeretnének okostelefont kapni ajándékba!

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
Karácsonyra egyre többen kérnek, szeretnének okostelefont kapni ajándékba!
Karácsonyra egyre többen kérnek, szeretnének okostelefont kapni ajándékba!
Okostelefonok Karácsonyra, egyre nagyobb az igényünk rájuk
2012.11.16. 00:01
Címkék - ajándék, internet, karácsony, karácsonyi-ajándék-ötletek, kereskedelem, okostelefon, online, ünnepek
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Egyre többen vásárolnak okostelefont Karácsonyra, kérnek a Jézuskától! - Az okostelefonok elterjedése már a magyarországi vásárlási szokásokon is nyomot hagy. A karácsonyi ajándékot online beszerzők közül idén a tavalyinál négyszer többen nyúlnak már a telefonjuk után.

Okostelefon ajándékba a Jézuskától Karácsonyra

Míg a "hagyományos" online vásárlókon már november első hetében, addig az ajándékok utáni hajszát már mobiltelefonon folytatókon csak november második felében tör ki a karácsonyi bevásárlási láz – derül ki az Allegroup.hu Kft. felméréséből. Ráadásul az egyszerű online vásárló szenteste már nemigen foglalkozik a számítógépével, míg az okostelefont használók még december 25–26-án is kiemelkedően aktívak.

„Várakozásaink szerint a tavaly év végi időszakhoz képest idén karácsonykor több mint háromszorosára nőhet a mobiltelefonokon keresztüli értékesítés, így vélhetően ez lesz az első olyan szezon, amikor az meghaladja a 100 millió forintot. A teljes karácsonyi forgalmunkhoz képest ez az összeg önmagában még nem jelentős, de a növekedés dinamikáját figyelembe véve rövid idő alatt a mobilos eladások komoly tényezővé válhatnak a hagyományos netes vásárlás mellett” - mondja Csupor Erik, a Vaterát is üzemeltető Allegroup.hu Kft. ügyvezetője.

Az okostelefonok előretörését, illetve a készülékeken bonyolított vásárlások bővülését jól mutatja, hogy tavaly év végén az Allegroup.hu teljes forgalmának még csak másfél százalékát tette ki a mobilos értékesítés, míg a 2013 márciusáig tartó pénzügyi év végére prognosztizált négyszázalékos arányt már most, a karácsonyi szezon előtt elérte.

Az okostelefonok és más mobileszközök penetrációját jól jellemzi, hogy az elmúlt hónapban a társasághoz tartozó oldalakat több mint 2,1 millió alkalommal látogatták meg okostelefonnal, és 309 ezer alkalommal tablettel. (Az összehasonlítás kedvéért: számítógépről 31,8 millió látogatást regisztráltak az Allegroup.hu oldalai). Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban csupán 676 ezer látogatás érkezett okostelefonról, és alig 53 ezer tabletről.

Az Allegroup.hu felmérése szerint a karácsonyi időszakban nagyjából negyedével nő a mobileszközökön értékesített termékek száma, az eladott termékek átlagára pedig nagyjából tíz százalékkal emelkedik az éves átlaghoz képest. „Idén a prognózisok szerint 20 ezernél is több termék fogyhat mobilon keresztül a karácsonyi időszakban, míg az átlagos kosárérték valamelyest csökkent tavalyhoz képest. Utóbbi oka elsősorban abban keresendő, hogy okostelefont ma már a kisebb vásárlóerővel rendelkező réteg is megengedhet magának” - tette hozzá Csupor Erik.

A várakozások szerint ebben a szezonban továbbra is a műszaki cikkek, és az otthonnal kapcsolatos termékek, valamint a játékok lesznek a legkelendőbbek a mobilos vásárlók számára. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy emellett nem elképzelhetetlen akár a 400-500 ezer forintos óra-ékszer vásárlás sem, de szépen fogynak a nagyobb értékű műszaki cikkek is, mint például az okostelevíziók.

Az elmúlt hónapokban a Vatera mobil applikációján keresztül a százezer, vagy akár a millió forintot meghaladó értékű luxusórák is elkeltek.


Az okostelefont használók még december 25–26-án is kiemelkedően aktívak ...
Itthon az Android vezet Itthon az Android vezet
Bár a hazai szolgáltatók nem hozzák nyilvánosságra azt, hogy az Android, iOS, vagy mondjuk Windows Phone szoftvert futtató készülékekből hány darabot adnak el, a Telenor cég honlaplátogatottsági statisztikái nyomán elkészítette a platformok rangsorát. Ez alapján Magyarországon minden második okostelefonos Androidot használ, míg az iPhone-on és iPaden futó iOS csupán húsz százaléknál kevesebb részesedéssel rendelkezik, ezt nem sokkal lemaradva követi a régebbi vagy olcsóbb Nokia készülékeken futó Symbian szoftver, a tavaly bevezetett Windows Phone-t futtató telefont azonban csak a felhasználók pár százaléka használ. Noha az Android vitathatatlanul az első helyen áll, a platformot használó telefonok tulajdonosainak többsége számára komoly kényelmetlenséget jelent, hogy okosmobiljuk a Google szoftverének régi, akár több évvel ezelőtt megjelent verzióját futtatja, mert a régi készülékekre jellemzően nem elérhetők a szoftver új kiadásai.
Okostelefon ajándékba a Jézuskától a Karácsonyi ünnepekre Okostelefon ajándékba a Jézuskától a Karácsonyi ünnepekre
Jelenleg az okosmobil forradalom első szakasza zajlik. A felhasználók egymással versengve vásárolják az érintőképernyő, appokkal bővíthető készülékeket, ám nagyrészt még ugyanarra használják új mobiljukat, mint a korábbi butatelefont. A tevékenységek közé egyedül a böngészés került be új elemként. Lényeges különbség azonban, hogy az okostelefonosok sokkal nagyobb intenzitással használják a készüléküket. A mobilforradalom következő lépcsőjét az jelenti majd a szakember szerint, ha az emberek valóban svájcibicskaként fognak tekinteni okostelefonukra.
A szakértő szerint az okosmobil-forradalom első szakasza zajlik, ezért sokan nagy tudású készülékeik tudásának töredékét sem használják ki A szakértő szerint az okosmobil-forradalom első szakasza zajlik, ezért sokan nagy tudású készülékeik tudásának töredékét sem használják ki
Az Ipsos piackutató cég statisztikái szerint őrületes iramban növekszik itthon az okostelefont használók száma: a teljes lakosság 20-30 százaléka, a tizenöt évnél idősebb korosztály 30-35 százaléka rendelkezik applikációk futtatására alkalmas, és mobilinternet-elérésre is alkalmas készülékkel. Az okostelefon-láz a teljes kontinensre igaz, Európában a mobilgyártók már nem is igazán próbálkoznak "feature phone"
Mindenes mobilokat tartogat a jövő Mindenes mobilokat tartogat a jövő
A jövő mobiltelefonja nem csak azért lehet okosabb a mai készülékeknél, mert erősebb hardver vagy több memória kerül bele. A várható, előrejelzett második mobilforradalomnak és az appok elszaporodásának sincs igazán köze a jelenséghez. Annak viszont igen, hogy az NFC nevű technológiának és a telefonba épített speciális chipnek köszönhetően a készülék számos olyan feladatot átvehet, amihez korábban plasztikkártyákra volt szükség. A megfelelő titkosítással tárolt azonosítókkal a mobil személyi igazolvánnyá, útlevéllé, lakáskulccsá sőt akár az autót nyitó eszközzé is változhat. Elképzelhető, hogy tíz év múlva már nem arra kell figyelni, hogy az utcán ki ne csenjék a kabát zsebéből a slusszkulcsot, hanem arra, hogy még véletlenül se lopják le az autó nyitójelét a mobilról. Egyes okostelefonokon már most is futtatható a MasterCard kártyatársaság fizetős alkalmazása, amivel bankkártyaként lehet használni a telefont. A más kártyatársaságoktól származó bankkártyákkal egyelőre nem működik a szolgáltatás, ám ha beválik, akkor biztos, hogy a VISA és az American Express is kibocsátja a saját appjait.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza