Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Itt a náthaszezon, nyakunkon az influenzajárvány, sokan próbálják elkerülni ezeket a betegségeket. Húsleves, pálinka, fokhagyma, ginszeng, méz, kámfor és a többiek: mennyire hatásosak
részletek »

Itt a náthaszezon, nyakunkon az influenzajárvány - Húslevessel a vírusok ellen

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
Itt a náthaszezon, nyakunkon az influenzajárvány - Húslevessel a vírusok ellen
Itt a náthaszezon, nyakunkon az influenzajárvány - Húslevessel a vírusok ellen
2013.02.07. 19:28
Címkék - citrom, húsleves, influenza, meditáció, megfázás, meghűlés, méz, mozgás, vitaminok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Itt a náthaszezon, nyakunkon az influenzajárvány, sokan próbálják elkerülni ezeket a betegségeket. Húsleves, pálinka, fokhagyma, ginszeng, méz, kámfor és a többiek: mennyire hatásosak a megelőzésben és a tünetek enyhítésében? Lehet-e mellékhatásuk, meddig és kiknek szabad szedni őket? Egy infografika is segít a tájékozódásban.

Lepd meg kedvesedet egy forró húslevessel

A megfázást a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére.

Mennyire hatásosak ezek a módszerek? Ezt próbálták érzékeltetni a Healthline.com egészségügyi szakportál szerkesztői egy infografikával és egy részletes cikkel, amelyet kutatási eredmények alapján készítettek el.
Húsleves  Húsleves
A megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésére is gyakran ajánlanak egy jó, forró húslevest. Immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a náthavírus elleni küzdelmet. Egyes vizsgálatok szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is. Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül. A nátha megelőzésében azonban nem segít.
Cinktartalmú szerek Cinktartalmú szerek
A cink serkenti az immunrendszer működését, és több vizsgálat szerint a cinktartalmú cukorkák és orrsprayk csillapítják a megfázás tüneteit. Úgy tűnik azonban, hogy a cinktartalmú szerek a megelőzésben nem hatékonyak, az orrsprayket a mellékhatások - például helyi irritáció, a szaglóképesség romlása, hányinger, hasmenés - veszélye miatt megelőzésre egyáltalán nem ajánlják. A nagy dózisú cink negatívan befolyásolja egyes gyógyszerek hatását (antibiotikumok, illetve daganatos betegségek, rheumatoid arthritis esetén szedett szerek). A cink egyébként egyes ételeinkben is megtalálható, többek között a teljes kiőrlésű kenyérben, hüvelyesekben, marhahúsban, májban, tojásban.
Bíbor kasvirág (Echinacea) Bíbor kasvirág (Echinacea)
A bíbor kasvirágot évszázadok óta használják a megfázás és a felső légúti fertőzések megelőzésére és az immunrendszer erősítésére, ezt azonban kevés tudományos eredmény támasztja alá. Egyes vizsgálatok szerint a gyógynövény a tünetek enyhítésében segíthet, de a megelőzésben hatástalan. Állatkísérletekben igazolták gyulladáscsökkentő és gombaölő hatását, valamint az immunrendszer serkentésében itt is hatásosnak találták. Ami biztos, hogy parlagfű-allergiásoknál kiválthat allergiás tünetet, továbbá szédülést, hányingert, gyomorpanaszokat is okozhat, tíz napnál hosszabb ideig nem ajánlott alkalmazni. Gyerekeknél gyakoribbak a panaszok. Nem ajánlott továbbá várandósoknak és autoimmun betegségben szenvedőknek sem.
C-vitamin C-vitamin
Az egyik legnépszerűbb megfázás elleni szer, bár a tudományos vizsgálatok csak a tünetek kezelése terén egyértelműek, a megelőzést tekintve megoszlanak a vélemények. Alapvetően biztonságosnak tartott szer, bár a hosszú távon napi kétezer milligrammot meghaladó dózis vesekövet okozhat. Szívgyógyszerek, vérrögképződést megakadályozó szerek, illetve HIV/AIDS elleni gyógyszerek szedése esetén a nagy dózisú C-vitamin-fogyasztásról ajánlott kikérni a kezelőorvos véleményét. Ételeink közül nagyobb mennyiségben a paprikában, a déligyümölcsökben, a brokkoliban, az eperben és a paradicsomban fordul elő.
Fokhagyma Fokhagyma
A fokhagyma igazoltan csökkenti a vérnyomást, hatásos a gombás bőrfertőzések ellen, és olyan betegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint, kezelésében is hatásosnak találták. Azt, hogy a megfázás megelőzésében vagy kezelésében is hatásos-e, egyelőre elegendő pozitív vizsgálati eredmény nem támasztja alá. Fogyasztása alapvetően biztonságos, de sokaknál gyomorégést, hányingert, fokozott gázképződést okoz. Aki műtétre készül, annak ajánlott az operáció előtt felhagynia a nagydózisú fokhagyma-készítményekkel, mert vérzésfokozó hatásúak.
Ginszeng Ginszeng
A ginszenget mind a kínai gyógyászat, mind az észak-amerikai indiánok évszázadok óta használják, bár a két kontinensen található ginszengfajok csekély mértékben, de eltérnek egymástól. Az egyik legtöbbet kutatott gyógynövény, és a vizsgálatok szerint mind a megfázás, mind az influenza megelőzésében és kezelésében segíthet. Az eredmények ugyanakkor e szer terén sem egyértelműek, különösen vitatott, hogy gyerekeknél van-e bármi haszna. A ginszeng egyébként enyhítheti a stressz okozta tüneteket, javíthatja az emésztést, segíthet cukorbetegségben és egyes daganatos betegségekben, valamint serkentheti a memóriát is. Ugyanakkor számos mellékhatása is ismert: már rövid távú alkalmazása vérnyomás-ingadozást okozhat, csökkentheti a vércukorszintet, és alvási problémákat, fejfájást, valamint ingerlékenységet is kiválthat. Várandósoknak és szoptató anyáknak nem ajánlott. Skizofréneknek, vérhígító gyógyszert szedőknek, műtétre váróknak, álmatlanságban szenvedőknek szintén nem javasolt.
Zöld tea Zöld tea
Bár az utóbbi években egyre több kutatás igazolja a zöld tea jótékony hatását a megfázás ellen, összességében még mindig kevés a bizonyíték. Úgy tűnik, hogy előnyös a vérnyomásproblémák kezelésében, felgyorsítja a fogyást, segít a fogászati, szív- és érrendszeri, emésztési gondok, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is. Van olyan kutatás is, amely ígéretesnek találta a megfázás és az influenza megelőzésében is. De önmagában már a forró ital fogyasztása segít a náthás emberen. Bár a zöld tea alapvetően biztonságos, fogyasztása járhat enyhe gyomorbántalmakkal, esetleg székrekedéssel. Májbetegségben, irritábilis bél szindrómával küzdők kerüljék fogyasztását, de negatívan befolyásolja olyan széles körben elterjedt szerek hatásosságát is, mint a fogamzásgátlók, antibiotikumok, asztmagyógyszerek.
Citrom és méz Citrom és méz
A citrom gazdag C-vitaminban, valamint pusztítja a szervezetünkben élő kórokozókat. A méz fertőtlenítő, vírusölő hatása ugyancsak igazolt. A citrom és a méz párosítása gyakori a torokcukorkákban is. A méz bizonyítottan enyhíti a kínzó köhögést, és egy kutatás szerint megfázással küzdő gyerekeknél megkönnyíti az éjszakát. Azt, hogy a méz és citrom kombinációja a megfázás megelőzésében is segít-e, kutatási eredmények egyelőre nem támasztják alá. Mind a méz, mind a citrom biztonságos táplálék, egy évnél fiatalabb gyermeknek azonban nem ajánlott mézet adni a botulinumfertőzés veszélye miatt.
Kámfor, eukaliptusz, mentol Kámfor, eukaliptusz, mentol
A kámfort, az eukaliptuszt és a mentolt gyakran kombinálják krémekben, gyógyszerekben. A kámfort többnyire helyi fájdalomcsillapításra, izomfájdalmak enyhítésére használják. Az eukaliptuszt leginkább légzési nehézségek, fertőzések, égési sérülések esetén alkalmazzák, a mentol pedig gyakori összetevője a torokfájás, köhögés csillapítására szolgáló szereknek. A három illóolaj kombinálása szintén gyakori orrdugulás, illetve köhögés elleni készítményekben. E készítmények sok náthás embernek jelentenek megkönnyebbülést, ám arra még nincs elegendő bizonyíték, hogy a szakemberek egyértelműen kijelenthessék, hogy a kámfor, az eukaliptusz és a mentol hatékonyan enyhítik és lerövidítik a megfázás tüneteit. Egyik összetevő hosszú távú használata sem ajánlott.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza