Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Többen utaztunk együtt, olcsóbb szállásokat kerestünk, de hosszabb ideig pihentünk a tavalyi évben – derült ki a Szallas.hu 2012 egészét
részletek »

Hová utazunk belföldön a legszívesebben-TOP 10 lista!

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
Hová utazunk belföldön a legszívesebben-TOP 10 lista!
Hová utazunk belföldön a legszívesebben-TOP 10 lista!
Siófok A római hódítás az I. században ért el a mai Siófok környékére
2013.03.12. 10:11
Címkék - Balatonlelle, belföld, Hajdúszoboszló, legkedveltebb, Siófok, utazas
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Többen utaztunk együtt, olcsóbb szállásokat kerestünk, de hosszabb ideig pihentünk a tavalyi évben – derült ki a Szallas.hu 2012 egészét összesítő statisztikájából. A legnépszerűbb úti cél Siófok volt, a SZÉP-kártyával pedig átlagosan 52 300 forintot költöttek belföldi szállásra a magyarok.
Egyre többen fognak össze nyaraláskor: a Szallas.hu összesítő statisztikája szerint 2012-ben átlagosan 3,14 főre szólt egy szállásfoglalás, ami csaknem 20 százalékos növekedést jelent az együtt utazók számában 2011-hez képest.

Ezzel összhangban csökkent az érdeklődés a hotelek iránt, míg az apartmanok és vendégházak népszerűsége növekedett a tavalyi évben. „A jelenség mögött valószínűleg költséghatékonysági szempontok állnak” – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

„Szintén jellemző, hogy bár a pihenni vágyók olcsóbb szálláshelyeket keresnek, ugyanakkor hosszabb időre foglalnak” – tette hozzá Szigetvári József. 2012-ben a foglalások 56 százalékában 5000 forintnál alacsonyabb volt az egy főre és egy vendégéjszakára vetített szállásdíj, ugyanakkor csaknem minden tizedik foglalásnál a drágább, 10 000 forintnál többe kerülő szállásokat keresték.

A Szallas.hu statisztikái szerint átlagosan 2,6 éjszakát töltöttek otthonuktól távol a magyarok, ami mintegy 4 százalékos növekedést jelent.

Népszerűbb az elő- és utószezon

A 2012-es belföldi foglalások többsége (mintegy 40 százaléka) továbbra is júliusra és augusztusra esett, de az éves eredményekből egyre nagyobb szeletet hasítottak ki az elő- és utószezon hónapjai. Az októberre eső foglalások százalékos aránya például 12 százalékkal, a januáriaké pedig 23 százalékkal növekedett.

A Szallas.hu azt is vizsgálta, hogyan változott az üdülési csekk és a SZÉP-kártya felhasználása az elmúlt két évben. A két utalványt együttesen 18 százalékkal több esetben használták tavaly, mint 2011-ben, azonban míg az üdülési csekkel átlagosan 48 000 forintot fizettek, a SZÉP-kártyával átlagosan 52 300 forintot költöttek 2012-ben.

Hajdúszoboszló jól hajrázott, összetettben mégis Siófok győzött

A legnépszerűbb célpontok éves összesítésében régóta két fürdőváros, Hajdúszoboszló és Siófok harcol a vezető helyért.

2011-ben az alföldi megyeszékhely volt a nyertes, és bár a tavalyi év utolsó hónapjában is ez a város bizonyult a legnépszerűbb úti célnak, éves összesítésben Siófok ragadta magához a vezetést. Budapest továbbra is a harmadik helyen áll, Egernek azonban sikerült megelőznie Balatonfüredet.

A TOP10-es lista legnagyobb vesztese Sopron volt, amely a 6-ról a 10. helyre esett vissza, a legnagyobb előrelépést pedig Balatonlelle tette, amely a lista utolsó helyéről a hetedikre zárkózott fel.

TOP 10 belföldi utazási célpont 2012-ben
(Zárójelben a 2011-es helyezések)

1. Siófok (2.)
2. Hajdúszoboszló (1.)
3. Budapest (3.)
4. Eger (5.)
5. Balatonfüred (4.)
6. Gyula (7.)
7. Balatonlelle (10.)
8. Zalakaros (8.)
9. Hévíz (9.)
10. Sopron (6.)
 Harangház Hajdúszoboszló Harangház Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló a fürdőnegyede, illetve a belvárosa miatt Magyarország egyik fontos turisztikai célpontja. A fürdőpark főbejárata mellett található Pávai-Vajna Ferenc, a gyógy- és termálvíz megtalálójának szobra. A szökőkút mellett található a millenniumi emlékmű, az úgynevezett Harangház. Az emlékművet csaknem ötven harang alkotja. A Harangházat három, fából készült alkotás is körbeveszi, amelyek a turulmadár, Életfa, Csodaszarvas neveket viselik. A fürdőpark Európa legnagyobb üdülőhelye[forrás?], amely strandból, uszodából, aquaparkból és élményparkból áll. A strandot vendéglők veszik körbe. Az idősebbek körében a legnépszerűbbek a termálvizes medencék. A fiatalabbak között a mesterséges hullámverés, a mediterrán tengerpart a népszerűbb. A strandon gyorsúszó medence, halastó és a kisgyerekek számára kialakított medencék és játszóterek találhatók. Az aquaparkba külön lehet jegyet váltani.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza