Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Egy laborkísérlet okozta azt a két villanást, amelyet Pest 100 kilométeres körzetében lehetett látni. Megvan a villanások oka, melyet több, mint 100 km-es körben tízezrek láttak. A villámok
részletek »

Az égiek ajándéka? - Megfejtették a villanások okát

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
Az égiek ajándéka? - Megfejtették a villanások okát
Az égiek ajándéka? - Megfejtették a villanások okát
Vakító fények Budapest felett
2013.02.07. 21:05
Címkék - Budapest, égiek-ajándéka, fény, laborkísérlet, meteorológiai-, villám, villámlás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Egy laborkísérlet okozta azt a két villanást, amelyet Pest 100 kilométeres körzetében lehetett látni. Megvan a villanások oka, melyet több, mint 100 km-es körben tízezrek láttak. A villámokat és a meteorokat most jó eséllyel kizárhatjuk.
Országos Meteorológiai Szolgálat

Hatalmas villanás volt, az egész szoba világos lett. Aztán jött még egy - írta egyik zuglói olvasónk. Kedd este háromnegyed hét körül Kelet-Pest irányából többen két, erős fényhatást észleltek. Az Időkép meteorológiai portál olvasói először 18.44-kor jelezték, hogy Pest irányából villan fel valami, ami egy normál villámnál sárgábbnak egy erősebb fényűnek tűnt.

A meteorológiai portál szerint biztosan nem villámlás okozta a fényhatást, villámlokalizációs rendszerük ugyanis nem észlelt elektromos aktivitást az országban, azt azonban elképzelhetőnek tartják, hogy egy meteor égése okozta a jelenséget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat diszpécsere még kedd este a hvg.hu-nak azt mondta, az esetről hozzájuk nem érkezett bejelentés, de aligha villámlás okozta a fényhatást, az pedig ugyancsak valószínűtlen, hogy a jelenlegi vastag felhőzeten átsüssön a meteor fénye.

Az olvasók először az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. kísérleti telephelyére gyanakodtak, ami a XV. kerületben található, később a szintén a kerületben található Veiki Villamosenergia-ipari Kutató Intézet is szóba került.

A cégnél a hvg.hu-nak is megerősítették, hogy kísérletet folytattak kedd este is, egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre, amelyek hangatással és egy másodperces kisülésekkel járnak. A kutatóintézetben többször is végeznek ilyen kísérletet, főként nappal, emiatt nem lehetett korábban érzékelni. A Veikinél azt is hangsúlyozták, hogy a kísérlet semmilyen káros hatásal nem jár.
Villanás - Árvai István - Időkép-20130122
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza