Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
A figyelmesség jele - Az ajándékozás története olyan régi, mint az emberi kultúra, az emberek mindig megajándékozták egymást, ezzel kifejezték
részletek »

Ajándékozás mikor, hogyan - Vannak helyzetek, amikor illik ajándékot adni!

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
Ajándékozás mikor, hogyan - Vannak helyzetek, amikor illik ajándékot adni!
Ajándékozás mikor, hogyan - Vannak helyzetek, amikor illik ajándékot adni!
Ajándékozás mikor, hogyan
2012.11.16. 20:56
Címkék - ajándék, ajándékozás, ajándékozás-mikor, az-ajándékozás-története, illik-ajándékot-adni, ünnepek
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
A figyelmesség jele - Az ajándékozás története olyan régi, mint az emberi kultúra, az emberek mindig megajándékozták egymást, ezzel kifejezték szeretetüket, hódolatukat vagy éppen rettegésüket, és azt, hogy elfogadják egy másik hatalmát maguk felett. Az ajándék mára a szeretet és figyelmesség kifejezőjévé vált, az emberek akkor ajándékozzák meg egymást, ha örömet akarnak okozni, ha valamilyen tárggyal a másikban emléket akarnak hagyni. Az ajándék lehet olcsó vagy drága, apró vagy óriási, a lényege az, hogy aki kapja, örömét lelje benne.

ÖRÖMET SZEREZNI

Korunkban az ember megajándékozza szeretteit a névnapjukon, születésnapjukon, karácsonykor, évfordulókon vagy éppen csak azért, mert a másiknak örömet akar szerezni. Ajándékot adunk barátainknak és ismerőseinknek is különleges alkalmakkor, látogatásokkor vagy ünnepnapokon. Az ajándékozás az ember személyes ügye, neki magának kell tudnia, hogy milyen ajándék az, amit a megajándékozott örömmel fog fogadni, vagy ami már esetleg zavarba hozza vagy adott esetben kellemetlen is lehet.
Az ajándék értéke ne legyen túlzó, ezzel a megajándékozottat mindig zavarba hozzuk.

MIKOR ILLIK AJÁNDÉKOT ADNI?

Az ajándékozásnak az emberi viszonyokban kialakultak a szabályai, mikor illik adni, mit és miért. Az ajándék önkéntesen adott dolog, de vannak olyan élethelyzetek, amikor ajándékozni illik, nem ajándékozni pedig modortalan viselkedést jelent. Ha valaki a lakására hív minket egy italra, délutáni kávézásra vagy vacsorára, akkor a háziasszonynak illendő virággal vagy minőségi bonbonnal - sosem táblás csokoládéval - a férjének pedig egy üveg itallal vagy valamilyen az általunk ismert szenvedélyéhez kapcsolódó apróbb ajándékkal kedveskedni. Vacsorameghívás esetén a virágot illik elküldeni, de a személyesen átadott csokor sem hiba. A csokor előreküldésének akkor van értelme, ha a meghívás különösen elegáns vagy protokolláris, ilyenkor ugyanis kézben szorongatott virágcsokorral érkezni kifejezetten esetlenül hat(hat). A háziasszonynak sem okozunk a vendégek fogadása közben gondot azzal, hogy vázát keressen, az előre elküldött csokrot viszont felhasználhatja a dekorációhoz is.

TILOS AJÁNDÉKOZNI

Az ajándéknak személyesnek kell lennie, de nem lehet bizalmaskodó vagy tolakodó. Nőnek tilos illatszert, fehérneműt - általában ruhaneműt - vagy kozmetikai készítményt ajándékozni. Ilyen ajándékokat csak a hozzá közelálló férfitől kaphat. Természetesen nagy értékű ékszert is csak a velünk intim kapcsolatban állónak ajándékozhatunk, egy ilyen ajándékkal zavart okozhatunk, és esetleg olyan találgatásokra adunk okot, ami többeknek kellemetlen lehet.

VIRÁG

A virágcsokor tíz szál alatt mindig páratlan számú virágból álljon, és soha ne legyen túldíszített. A papírt mindig távolítsuk el átadás előtt - a celofánban történő átadás nem helytelen, de személy szerint én ezt is kerülni ajánlom. Bizonyos virágféleségeket, például vörös rózsát vagy fehér rózsát nem illik ismerősnek átadni, helyette adhatunk más színvilágú vágott virágot. Ma a legtöbben vegyes csokrokat ajándékoznak, ezek szépek, de ha igazán elegánsak akarunk lenni, akkor az egyféle virágból készített és nem túl bonyolult csokrokat részesítsük előnyben. Érdemes megjegyezni azt, hogy a nők mindig szívesen vesznek egy csokor, de akár csak egy szál virágot is. A virág a nők lelkének felüdülést és örömet okoz, ezért soha ne hezitáljunk, ha egy szép virágokat kínáló virágüzlet akad az utunkba …

AZ AJÁNDÉK FOGADÁSA

Az ajándékot - nem ünnepélyes esemény esetén - illendő kicsomagolni, és illendő örülni is neki. Persze eltúlozni nem érdemes a „hamis” örömöt, mert ha ezt megjegyzi az ajándékozó, esetleg ismét hasonlóval lep meg minket. Nagyobb eseményeken, ahol az ajándékok kicsomagolása fennakadást okozhatna, az ajándékot a kibontás után illik személyes telefonhívással vagy köszönő kártya elküldésével megköszönni.

ITAL

Ha vacsoravendégként italt viszünk ajándékba, ne lepődjünk meg azon, ha a házigazda az általunk vitt italt elteszi és mással kínál minket. A vacsora összeállításánál ugyanis azokkal a nedűkkel számoltak, amelyek a háznál voltak, a mi ajándékunkról elképzelhető, hogy nem illeszkedik bele ebbe a sorba.

NÁSZAJÁNDÉK

Esküvői vacsorameghívás esetén az ifjú párnak illik nászajándékkal kedveskedni. A nászajándék értéke általában attól függ, hogy milyen a kapcsolat az ajándékozó és az ifjú pár között. A rokonok és közeli barátok általában nagyobb értékű ajándékkal kedveskednek - gyakori a közös ajándék is - a távolabbi barátok és ismerősök apróbb ajándékkal. A nászajándékot a vacsorára érkezéskor, illetve akkor kell átnyújtani, amikor az est forgatókönyve ezt lehetővé teszi.


Ajándékozás mikor, hogyan ...
Ne próbáljuk meg túllicitálni egymást az ajándékozás terén! Ne próbáljuk meg túllicitálni egymást az ajándékozás terén!
Ne próbáljuk meg túllicitálni egymást az ajándékozás terén! Néhány ötlettel talán segíthetünk: gravírozott pohárkészlet, fotógravírozott kulcstartó, személyre szabott egyedi fényképes ajándék vagy egy finom pezsgő mindig elegáns ajándék. Hasznos lehet az esküvői fotóalbum, emlékkönyv vagy éppen ajándékutalvány ...
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza