Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Fennállásának ötvenedik évfordulójára New York-i adományozók egy háromszáz darabos ókori üveggyűjteménnyel ajándékozzák meg a jeruzsálemi
részletek »

A jeruzsálemi Izrael Múzeum ókori üveggyűjteményt kapott

Navigáció
Témakörök
Hirdetés
Kapcsolódó tlap-ok
A jeruzsálemi Izrael Múzeum ókori üveggyűjteményt kapott
A jeruzsálemi Izrael Múzeum ókori üveggyűjteményt kapott
Robert és Renee Belfer
2015.02.19. 15:06
Címkék - ajándék, gyűjtemény, Izrael, kiállítás, múzeum, Renee-Belfer, Robert
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza
Fennállásának ötvenedik évfordulójára New York-i adományozók egy háromszáz darabos ókori üveggyűjteménnyel ajándékozzák meg a jeruzsálemi Izrael Múzeumot – értesült a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerdán.
Robert és Renee Belfer ókori görög-római és közel-keleti üvegedényekből álló ajándékának száz darabját már nyáron kiállítják a rangos múzeumban A római villa - a Belfer-gyűjtemény címmel.

„A kollekció a világ egyik legfontosabb magán-régiséggyűjteménye” - közölte James Snyder, a múzeum igazgatója, s a páratlan kincs nagyban növeli majd az ókori görög-római leletek eddigi tárházának értékét. „Olyan ez nekünk, mint hab a tortán” - tette hozzá.

Az ajándékban vannak öntött és fúvott edények, valamint üvegmozaikok részei a Kr.e. 14. századtól, a kései bronzkortól egészen a Kr.sz. 14. századig, az iszlám korszakig, és található benne ötven fontos görög-római szobor és dombormű, köztük bronz és márványszobrok, mozaikok, freskók és kerámiák is.

Különösen komoly értéket képvisel egy ifjú fejét ábrázoló 1. századi római márványszobor, egy egyiptomi tizennyolcadik dinasztiabeli üvegedény, és egy 2. századi római amfiteátrum mozaikja, amelyen Poszeidón és Amphitrité istenek, valamint két hajó látható a legénységével.

A múzeum igazgatója szerint azért nagyon jelentős az ajándék, mert egyrészt az üvegkészítés a térség jelentős fejlesztése volt, és az első üvegfúvó technikák Jeruzsálemben jöttek létre a Kr.e. 1. században, másrészt a görög-római kultúra nagy befolyással bírt a második Szentély korának ősi Izraelében a helyi ikonográfiára.

Az adományozó Belferek is körülbelül ötven éve kezdték gyűjteményük megteremését, akárcsak az Izrael Múzeum. Azóta a múzeum is sokat gazdagodott, az őskortól a kortárs művészetig számos tárgyat birtokol, köztük a szentföldi régészet legjelentősebb darabjait, benne a Holt-tengeri tekercseket.

„Gyűjteményünk a civilizáció történetének egy fontos fejezetét jeleníti meg” - áll az egyik adományozó, Renee Belfer nyilatkozatában. „Ezt a történetet segít a múzeum megőrizni és közzé tenni az öröklét számára Jeruzsálemben, a történelem egyik központi városában” - tette hozzá az Izrael Múzeum amerikai baráti társasága elnökeként is szolgáló műgyűjtő, akinek anyagi támogatásával jött létre a kilencvenes évek elején a New York-i Metropolitan Múzeum korai görög művészeti szárnya.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Oldal tetejére
Vissza
nyitólapraoldal tetejérevissza